Större klassklyftor – större hälsoproblem

I USA finns det stora problem med övervikt och extrem fetma. Störst problem finns det i de delstater som är mest ojämlika, dvs i huvudsak sydstater:

Det var TFAH som sammanställde studien med den olycksbådande titeln ”F som i fett: Hur sjuklig övervikt hotar Amerikas framtid”. I den framgår följande:

•Antalet sjukligt överviktiga vuxna ökade i 28 stater 2009.

•Mississippi toppar ligan över stater med störst andel sjukligt överviktiga: 33,8 procent. Alabama och Tennessee delar andra platsen: 31,6 procent, följt av West Virginia och Louisiana.

•Colorado har minst andel sjukligt överviktiga, 19,1 procent, följt av Hawaii, Massachusetts, Washington DC och Connecticut.

•Andelen sjukligt överviktiga är högre i minoritetsgrupperna. Bland svarta överstigs 40 procent-strecket i nio stater och bland latinos överstigs 30- strecket i 19 stater.

•Tio av de elva staterna med högst andel diabetes återfinns i södra USA.

–Ett stort antal sjukdomar som är dyra att behandla kan relateras till sjuklig övervikt, däribland hjärtsjukdomar, diabetes, stroke, en del cancertyper, men också knä- och andra ledoperationer, säger Laura Segal.

De direkta orsakssambanden må vara komplicerade medan uppenbart är att mer ojämlika stater, stater med stora klassklyftor, har större hälsoproblem och problem med fetma. Lika uppenbart är att det är fattiga som drabbas hårdast av hälsoproblemen. Den som läste Wilkinsons och Picketts bok Jämlikhetsanden visste naturligtvis redan det här då sambandet visas klart i boken. På samma sätt är det om olika länder jämförs. Mer jämlikhet innebär färre hälsoproblem inklusive mindre problem med extrem fetma.

Hälsoproblemen kostar USA stora pengar. Pengar som skulle kunna sparas in om det US-amerikanska samhället gjordes med jämlikt med mindre klassklyftor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

4 svar på “Större klassklyftor – större hälsoproblem”

  1. Har det snarare inte med fattigdom att göra? Fattiga har ju varken råd eller tid att tänka på kost & hälsa.

    1. Nej, det har med klyftor att göra. Dvs sambandet finns mellan stora klyftor och stora hälsoproblem. men orsakssambanden är inte helt raka och enkla utan komplicerade. Läs Jämlikhetsanden för mer klarhet då jag inte har för avsikt att närmare gå in på detta här.

      Det finns lika fattiga även i stater och länder som är mer jämlika och där är hälsoproblematiken med fetma inte så omfattande.

      I riktigt fattiga länder är fetma inget problem alls. Det hade det varit om det hade med fattigdom att göra.

      fattigdom gör ingen fet. Men i ett ojämlikt rikt samhälle (ex USA) finns större problem med fetma än i ett mer jämlikt rikt samhälle (ex Sverige).

Kommentarer är stängda.