Varför är smittspridningen så stor i Östergötland?

Den snabbaste smittspridningen av covid-19 i Sverige finns i Östergötland. Den överstiger smittspridningen i Stockholm och antalet konstaterats smittade per 100 000 invånare är nu högre i Östergötland än i Stockholm. Dödstalen är dock fortfarande låga i jämförelse med Stockholm.

62% av de avlidna finns i Stockholm men bara 45% av de konstaterat smittade. I Stockholm finns 23% av Sverige befolkning. I Östergötland finns 3% av de avlidna på grund av covid-19, 9% av de konstaterat smittade och 4,6% av Sveriges befolkning. Antalet konstaterat smittade per 100 00 invånare är 96,5 i Östergötland, 93,6 i Stockholm, 92,8 i Södermanland, 62,7 I Jämtland och 50,6 i Uppsala. I Jämtland har den kraftiga ökningen av antalet konstaterat smittade avstannat.

Orsakerna till att smittspridningen är så stor i Stockholmsregionen med omnejd är lätt att förstå. Sent sportlov, många sportlovsfirare och skidåkare återvände samtidigt från Alperna och förde med sig covid-19-smittan. Dessa personer smittade i sin tur arbetskamrater, taxichaufförer och andra på flyget och flygplatserna, bussresorna eller tågen. Smittspridningen blev snabbt omfattande. Med taxiförare och andra hamnade smittan i de fattiga förorterna på Järvafälten vilket sannolikt förklarar de höga dödstalen. Pendlare förde med sig smittan till Uppsala län och Södermanland och skidåkarna själva förde med sig smittan till Jämtland (Åre).

Pendlingen från Norrköping och Linköping till Stockholm är sannolikt marginell och därmed också smittspridningen den vägen. Östergötland hade sportlov en vecka innan Stockholm. Trots det är smittspridningens förlopp mycket snabbare i Östergötland än i Stockholm vilket den inte borde vara. Det är svårt att förklara detta. Sportlovet kan inte vara förklaringen, pendling kan inte vara förklaringen. Det enda jag kans se som kan förklara den snabba spridningen i Östergötland är om covid-19 kommit in i sjukvården och sprids där. Det var så smittspridningen blev så omfattande i Italien och Spanien (där tycks också många äldreboenden fått in smittan). Om denna teori stämmer borde vi inom en vecka också se en snabb ökning av antalet dödsfall i Östergötland.

Läs mer:

Vid Risk- och krisforskningscentrum vid Mittuniversitetet genomför vi nu en enkätstudie om människors tillit till myndigheter och medier, samt hur de uppfattar risker i samband med spridningen av det nya coronaviruset. Ansvarig forskare är Minna Lundgren som nås via minna.lundgren@miun.se. Om du vill delta klickar du på länken: www.miun.se/en/rcr/coronasurvey

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.