Vindkraftsstöd stimulerar etablering på svensk landsbygd

Vindkraftsstöd stimulerar etablering. Vindkraftsparken Stöllsäterberget kommer bestå av 8 vindkraftverk med en total kapacitet på 47 megawatt (miljoner watt) och kunna producera 155 gigawattimmar elektricitet. Det motsvarar årsförbrukningen av elektricitet för 31 000 hushåll, mer än till alla boende i Malung-Sälens och Torsby kommuner.

Vindkraftsstöd stimulerar etablering

Stöllsäterberget ligger 4 mil nordost om Torsby i Värmland, 2,5 mil sydväst om Malung i Dalarna och en dryg mil från Stöllet i Torsby kommun som är det närmaste samhället.

När vindkraftsparken driftsatts kommer en del av pengarna gå till satsningar i bygden. Bygdemedel från parken fördelas mellan de båda kommunerna utifrån antal vindkraftverk. Totalt handlar det om 6 miljoner kronor under 25 års tid.

I Malung-Sälens kommun beslutade kommunstyrelsen att Norra Ny Utveckling i Torsby får bygdemedlen från vindkraftsparken Stöllsäterberget:

Bygdepengen ska användas till insatser som gynnar föreningslivet i kommunen på ett eller annat sätt” säger Hans Unander som är kommunalråd i kommunen.

2022 började vägar och kranplaner byggas och under 2023 installerades vindkraftverken. Totalt kostade parken 750 miljoner kronor att bygga. Liknande positiva exempel på lokal utveckling med hjälp av vindkraftt finns även på annat håll.

Norra Ny Utveckling ser mycket positivt på satsningen:

Någon mer som sett fram emot detta är Ingela Kåreskog, ordförande i föreningen Norra Ny Utveckling i Torsby kommun, som har avtal med wpd om bygdemedel. ”Vi har väntat så länge på att det äntligen ska hända något som sätter fart på utvecklingen i bygden” säger Ingela vid beskedet om byggstart.

Läs också:

Texten är bearbetad från en grundtext hos Growsverige. Grundtexten innehöll en del sakfel och har också justerats språkligt.

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.