Vindbyarna i Malå – Lainejaur, Springliden och Mörttjärn

Mörttjärn, Springliden och Lainejaur är tre små byar i Malå kommun i Västerbotten. Det är tre byar som genom att de kollektivt satsat på vindkraft kunnat vända en negativ utveckling till motsatsen. Malå kommun är en av Serviges minsta och skapades 1983 efter att 1974 ha tillhört Norsjö kommun. Innan dess hade det varit en självständig kommun sen 1862.

Sen 1970 har befolkningen i Malå stadigt minskat. Då fanns det drygt 4 600 invånare och nu finns cirka 3 000.

Vindbyarna

Lainejaur är en by vid sjön Lainejaure där Boliden drev en nickelgruva, Lainejaur, på 1940-talet. Under åren 2001-2008 drev de återigen en sulfidmalmsgruva, Storliden, vid orten. I byn bor 65 personer. Laeinajru har en aktiv byförening, Lainejaurs Byaförening.

Springliden är en by med cirka 40 invånare men med ett dynamiskt företag, Bennys Gräv AB, som har ungefär 140 anställda. Även i Springliden finns det en aktiv byförening, Springlidens Byaförening.

Mörttjärn är en mindre by än de två andra och nån hemsida för nån byförening står inte att finna. Men de har en byförening. Totalt bor det cirka 120 personer i de tre byarna, det betyder att det bor cirka 15 personer i Mörttjärn.

Vindkraft

De tre byarna har gemensamt beslutat att satsa på vindkraft efter initiativ från ett par personer som återflyttat till Springliden. De har en ekonomisk förening som heter Vindbyar ek.för. som satsat på vindkraftsparkerna Jokkmokksliden och Storliden tillsammans med Skellefteå Kraft AB. Den ekonomiska föreningen bildades år 2009.

Vindkraftsprojektet omfattar totalt 18 vindkraftverk med en maxhöjd på 150 meter. Effekten är 45 MW, med en beräknad årsproduktion på 121 GWh. En årsproduktion om 52 GWh motsvarar el till cirka 5000 eluppvärmda villor. Parken började byggas 2010 och driftsattes hösten 2011.

Förutom de tre byarna och Skellefteå Kraft AB är även Malå sameby och Malå kommun med i vindkraftsprojektet. De som ingår i projektet har avtal med kraftbolaget om att få intrångsersättning på grund av vindkraftsparkerna. Det har lett till att de tre byarna kunnat satsa på en massa olika projekt och det har i sin tur skapat en positiv utveckling. Hur det kommer att gå på sikt återstår att se men det hela visar att även små byar kan ha nytta av att vindkraft etableras i deras närhet.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!