Internet innan och efter webben samt Fediversum

Internet innan och efter webben. Idag domineras internet av webben vilket inluderar både bilder såväl som video och andra rörliga bilder. Men det fanns en tid när webben, dvs protokollet http (http://, https://) inte fanns. Då bestod internet av telnet (telnet:), mejl (mailto:, SMTP, POP och IMAP), filöverföring (ftp:// och ftps://), finger (finger://) för att söka mejladresser och användare på nätet, usenet dvs nyhetsgrupper (news://), chattar (irc://) och gopher (gopher://) med mera.

Dessutom fanns sökbara databaser över vad som fanns på nätet som archie för att söka efter filer att ladda ner med ftp, veronica som nåddes med hjälp av telnet eller gopher och WAIS för att söka i databaser på internte som nåddes med hjälp av gopher och Telnet.

Allt kunde hanteras i textbaserade program och det går till stor del att fortfarande göra det och det finns fortfarande öppna servrar som det går att logga in på med ssh som ersatt telnet. Filöverföring med ftp-protokollet är fortfarande mycket vanligt och många webbläsare kan använda protokollet.

Men det finns också rena ftp-klienter och det går att använda terminalfönster i Unix/Linuxsystem inklusive MacOS för att köra såväl ssh som ersatt telnet som ftp. Alla använder mejl idag och användningen av usenet nyhetsgrupper är omfattande. Det finns också en hel del användare av IRC. Få använder dock gopher som var en slags föregångare till webben men det har fått en renässans på senare år. WAIS är stendött idag och det gäller ganska säkert också archie.

Usenet

Usenets nyhetsgrupper är i många fall åtkomliga med hjälp av en vanlig webbläsare men det finns också många rena nyhetsläsare för usenetgrupper liksom kombinerade programvaror för mejl, nyhetsgrupper, RSS-flöden och chattprogram (IRC, Matrix, XMPP). Trafiken på usenet har ständigt ökat intill idag. Främst beror det på att usenet används för filhantering och där förekommer troligen en hel del olicencierad spridning av program, böcker och annat.

Smolnet

Den del av internet som bygger på Gopher och Gemini kallas ibland litet internet (small internet) eller smolnet och är ett försök att återskapa det internet som fanns innan webben. Men med moderna programvaror och dessutom med en möjlighet att kommunicera med människor i Fediversum. Fediversum har som mål att skapa ett internet där storföretag har mindre makt och där algoritmer inte styr vad en användare ser.

Som jag ser det är målen för ett litet internet och fediversum helt klart kompatibla. Programvaror för smolnet är dessutom ofta resurssnåla och därför klimatvänliga. Geminisajter har i allmänhet också RSS-flöden och Atom-flöden så de går. För länkar till gopherspace och geminispace krävs en gopher eller geminiklient. Många av de länkar som finns i artikeln är från och med här kräver en sådan klient.

IRC

IRC har idag cirka 300 000 användare fördelade på cirka 100 olika nätverk. De största nätverken är EFnet, Undernet, DALnet, freenode, IRCnet, QuakeNet, Open and Free Technology Community, Rizon och Libera Chat. Det finns fortfarande ett antal IRC-klienter men det finns förmodligen inte längre någon webbläsare som stöder IRC.

Finger

Det finns idag mycket få fingerservrar på nätet och bara några få klienter. Och det är tveksamt om det egentligen är användbart idag.

Gopher

Gopherservrar i världen är åtkomliga med hjälp av klientprogramvara för gopher, med hjälp av en webbläsare som kan hantera gopherprotokollet eller via webbbryggor (httpbryggor) som Floodgap gopher för gopherprotokollet. Det finns idag en mängd klienter som kan hantera gopherprotokollet och det finns omkring 300 gopherservrar i Gopherspace. Många gopherklienter hanterar också geminiprotokollet och fingerprotokollet.

Via webben går det idag att nå gopherspace via SDF.org. Några centrala ingångar till Gopherspace är Internet Gopher Club Underground Syndicate (SDF) och Floodgap (krävs en gopherklient för att öppna dessa två länkar). De har länkar till andra Gopherservrar och en massa material av olika slag. Det finns också fortfarande möjlighet att söka igenom Gopherspace med Veronica-2.

Gemini

Gemini (gemini://) är inspirerat av gopher. För gemini finns det också en mängd olika klienter för flera olika operativsystem och flera av dem är också gopherklienter. Det finns också webbbryggor som gör det möjligt att besöka geminispace från webben som exempelvis Smolnet Portal. Geminispace består idag av cirka 4 000 servrar.

Gemini är både enkelt och modernt men utan många av webbens möjligheter. Det är i princip omöjligt att utvidga protokollet och det är inte möjligt med script och inbäddade bilder. Guppy är ett UDP-baserat protokoll för att använda Geminispace. Gemini använder normalt TCP. TCP och UDP är två av internets centrala kommunikationsprotokoll.

För att hitta sajter i geminispace finns det sökmotorer, aggregatorer som samlar länkar med mera. För att öppna länkarna krävs en geminiklient (emn ett problem i sammanhanget är att WordPress inte riktigt begriper länkadresserna och automatiskt tar bort gemini:// och guppy:// från länkarna om en anger att de ska öppnas i ett annat fönster.

Sökmotorer geminispace
Aggregatorer geminispace

Geminiprotokollet ska inte förväxlas med Googles AI som använder samma namn,

Fediversum

Det är också möjligt att vara en del av Fediversum i geminispace och gopherspace. Detta genom att loga in på en tootik-instans som hd.206267.xyz. För att det ska vara möjligt behövs en geminiklient eller en guppyklient för det går också bra fast Firefox begriper inte en sådan länk. Sådan finns för alla vanliga operativsystem. Själv har jag testat Lagrange för MacOS. Programmet funkar bra för både gemini och gopher. Och tootik funkar också. Användarna går helt klart att hitta från en Mastodoninstans och det går att logga in på en tootik-instans.

Tootik har stöd för klienter som använder flera olika protokoll såsom gopher, gemini, finger och guppy. Bara texter och länkar stöds, inte bilder och videos.

Läs mer:

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Ett svar på “Internet innan och efter webben samt Fediversum”

  1. Internet innan och efter webben. Idag domineras internet av webben vilket
    inluderar både bilder såväl som video och andra rörliga bilder. Men det fanns en
    tid när webben, dvs protokollet http (http://, https://) inte fanns. Då bestod
    internet av telnet (telnet:), mejl (mailto:), filöverföring (ftp://), finger
    (finger://) för att söka mejladresser på nätet, usenet dvs nyhetsgrupper
    (news://), chattar (irc://) och gopher (gopher://) med mera.

Kommentarer är stängda.

Mentions