Det är bra att heroin försvinner

Det är bra att heroin försvinner. En ledarskribent i DN menar att det är dåligt att heroin försvinner från de svenska gatorna. Det är som jag ser det bra. Ju färre opioider som missbrukas ju bättre.

Heroin har dessutom aldrig varit speciellt populärt i Sverige och användningen av heroin har minskat i under lång tid. Kanske så länge som cirka 30 år. Det har inte minskat som en följd av minskade tillgång utan som en följd av minskad efterfrågan. Ändå har heroin och andra opioider stått för större delen av dödligheten bland missbrukare och brukare av narkotika i Sverige. Att heroin försvinner innebär i förlängningen troligen färre dödsfall.

Det den aktuella skribenten, Lisa Magnusson, är orolig för är att heroin ersätts av starkare opioider som fentanyl och nitazener. Men hittila har det varit mycket lite av sådant. Fentanyl var vanligt för cirka 10 år sen och dödstalen bland narkotikamissbrukare sköt då i höjden. Fentanyl försvann då från marknaden. Beslagen av nitazener har ökat något men det är ändå på en låg nivå. Dessa två produkter är dessutom inte det som heroin i allmänhet ersätts av.

När det finns brist på heroin blir missbruk av metadon och buprenorfin vanligare. Det är ämnen som används för att behandla heroinmissbrukare. Dessutom tar lite vanligare smärtstillande läkemedel som tramadol och oxikodon över.

Minskad produktion av heroin

Det är också så att det sen talibanerna i Afghanistan förbjöd opiumodling och tillverkning av heroin har det produktionen i Afghanistan minskat kraftigt. Landet stod för 80% av opiumodlingen i världen. Så i många länder där heroinmissbruk varit vanligt ersätts bruket av heroin av bruk av syntetiska opioider. Men genom att minskningen av bruket av heroin i Sverige beror på minskad efterfrågan och inte minskat utbud så får det marginella effekter i Sverige. Lisa Magnusson kan nog vara ganska lugn.

Särskilt problematiskt har situationen blivit i USA där det skapats en enorm marknad för missbrukare av opioider genom över ansvarslöst agerande av läkemedelsföretag och läkare som skrev ut oxikodon. När det blev svårare att komma över oxikodon har missbrukarna vänt sig till den illegala marknaden för att få ta på heroin. Sen har det blivit brist på heroin vilket lett att de istället får fentanyl och nitazener. Genom att det är mycket starkare smärtstillande medel och svårare att dosera blir resultatet att dödsfallen ökar.

Dödsfallen kommer kanske också att öka i Sverige i samband med att det blivit brist på heroin men det är inte säkert då bruket av opioider är mycket litet och det finns inte någon större marknad. Men nåt större problem blir det sannolikt inte i Sverige. Bruket är helt enkelt för litet.

Kina och Indien är de största producenterna av fentanyl och de ämnen som behös för tillverkning av fentanyl. Även Mexico är en stor tillverkare och då används i allmänhet råvaror från Kina.

Opioider

Många opioider tillverkas med morfin och tebain (dimetylmorfin) som bas. Det gäller exempelvis buprenorfin, oxikodon och heroin. Morfin, tebain och kodein finns naturligt i opiumvallmo. Helsyntetiska opioider är fentanyl, metadon, petidin, ketobemidon och tramadol. Tramadol finns dock också naturligt i en del växter.

Fentanyl och petidin tillverkas med piperidin som bas. Piperidin tillverkas med pyridin som bas. Pyridin är sin tur tillverkat ur fossil olja. Liknande processer ger också de andra helsyntetiska opioiderna.

Läs mer:


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Ett svar på “Det är bra att heroin försvinner”

  1. Man kan förvisso diskutera huruvida en dödlig drog är ”bättre” än en annan men i grunden är det inget annat än en diskussion om ”grader i helvetet”. Faran med detta slag av diskussioner är att de relativiserar.

    Att fentanyl är en otroligt potent och farlig drog, därom råder inget tvivel och det är de flesta sannolikt rörande överens om. I USA har den dessutom använts vid avrättningar. Dock, att använda faran med fentanyl som något sorts argument för att ”försvara” heroin förefaller för mig att vara en tanke som inte tänkts färdigt.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.