Det finns ingen opioidepidemi i Sverige

Tullen påstår att det finns en opioidepidemi i Sverige. Detta baserat på att de beslagtagit mycket tramadol de senaste åren. Men det är ett påstående utan faktaunderlag. En skröna helt enkelt.

2018 beslagtogs drygt (lite mer än) hälften av vad som beslagtogs 2016. 2017 beslagtogs dubbelt så mycket som 2016. 2019 beslagtogs mycket mindre än 2017. Utvecklingen är verkligen inte att beslagen ständigt ökar. Antalet tabletter har har ökat sen 2015 men inte sen 2017 för sen dess har de minskat.

Att mycket tramadol beslagtas är dessutom inte alls ett tecken på att bruket av tramadol och andra opioider ökar. Det kan vara så, men det kan lika gärna vara ett tecken på tullen haft tur eller att tullen blivit duktigare.

De undersökningar (Skolundersökningen om brott, SUB, Undersökningen om skolelevers drogvanor från CAN, Stockholmsenkäten, Göteborgsundersökningen) som finns om hur drogbruket bland ungdomar ser ut i Sverige. Andelen skolungdomar som uppger att de provat narkotika har i verkligheten minskat sen 1990-talet och ingen ökning har setts mellan 2015 och 2017.

Det är mycket få ungdomar som prövat andra droger än cannabis och det har inte skett någon egentlig ökning sen 2015. Inte heller är det fler som prövat tramadol trots ett en vanlig användning av denna drog är att förstärka effekten av cannabis.

Bland elever i gymnasiets år 2 har andelen som använt narkotika någon gång under det senaste året ökat med ett par procentenheter under de senaste tio åren, och 2019 var den 13 procent. Cannabis är den vanligaste substansen. Andelen skolelever som använder cannabis mer frekvent har ökat över tid, men ökningen har avstannat under de senaste åren.

När det gäller vuxna kommer uppgifterna främst från olika undersökningar genomförda av Folkhälsomyndigheten som exempelvis Hälsa på lika villkor (HLV). De uppgifter som finns visar att en mycket liten andel av befolkningen använder narkotika även om bruket ökat marginellt sen 2008.

När det gäller dödsfall på grund av narkotika så finns det heller ingen ökning sen 2015. Antalet dödsfall på grund av narkotika har i princip legat still sen 2016. Det gäller även dödsfallen på grund av opioider. Dödsfallen på grund av tramadol har ökat mellan 2016 och 2018 men dödsfallen på grund av oxikodon har minskat under samma period medan dödsfallen av heroin och fentanyl minskat i antal. Om det funnits en opioidepidemi skulle dödsfallen ha ökat lavinartat.

Tullens påstående om opioidepidemi liksom enskilda polisers förvirrade uttalanden om att knarket väller in i Sverige saknar all form av verklighetsanknytning. Det är helt enkelt falska nyheter. Lögner.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!