11 september – 5 år sen terrordådet i New York

Jag minns det väl, min ena dotter som bor i New York ringde på morgonen till jobbet och berättade för mig. Jag pratade med henne när det andra planet kraschade in i det andra tornet. Jag meddelade mina arbetskamrater det hela innan det fanns på svenska nyheter. Min svärson arbetade inte i något av de tvillingtornen, men han arbetade i en byggnad bredvid. En byggnad som också blev förstörd. Under ett par timmars tid (den tid det tog honom att gå från arbetsplatsen upp till bostaden på Upper West Side) var han försvunnen. Men min klipska dotter hade i alla fall pratat med honom innan telefonsystemet bröt samman. Så alla visste att han troligtvis var helt okej. Om man kan vara helt okej då man sett människor hoppa från de höga tornen.

De som utförde dådet mot WTC i New York är naturligtvis skyldiga till ett oförlåtligt brott, men jag undrar om inte politiker som Bush och Balir ställt till mer skada på demokratin i världen. De har invaderat två länder med mångdubbelt fler döda än i attacken mot WTC som resultat. Bush har backat upp Israel i den statens förtryck mot palestinierna. I jakten på terrorismen har Bush, Blair och andra ledare inskränkt vår rörelsefrihet, begränsat vår peronliga integritet, fängslat mängder med oskyldiga människor i olagliga fängelser. Utan rättegång, utan besked om vilket brott man skulle ha begått. Rena förbrytelser mot våra mänskliga rättigheter alltså.

Vår egen Bodström försöker att inte vara sämre han. Hårdare straff, hårdare lagar, mer avlyssning, mer övervakning. Det är sådana saker Bodström föreslår. Han vill inskränka våra mänskliga fri- och rättigheter med terrorismen som ursäkt. Men konsekvenserna av den hårdare lagtiftningen är omvänd mot vad Bodström hävda. Den kommer att skapa större otrygghet, fler brott, mer osäkerhet och dessutom kommer människor att dömas för brott dom aldrig begått.

Anders_S

Advertisements