Avkriminalisering och legalisering – vänsterpartiets kongress

VänsterpartietInför Vänsterpartiets kongress finns det flera motioner om avkriminalisering och legalisering av droger. De är dock alla enskilda motioner men trots det anser jag att de är viktiga. Flera av motionerna är skrivna av Sadi Shaber från Backa i Göteborg. En annan som skrivit ett par motioner om samma fråga är Mia Mulder i Skärholmen.

Ytterligare några är underskrivna av Karin Rågsjö, Vita Bergen, Lotta Back, Flen, Jonas Karlberg, Umeå, Alexandra Thomasson, Malmö, Carina Örgård, Örgryte-Härlanda och Jonas Lindberg, Hägersten.

Jag tycker att flertalet motioner om avkriminalisering och legalisering är välskrivna och välmotiverade. Förslagen är inte heller speciellt uppseendeväckande. Men partistyrelsens avslag på samtliga är undermåliga. De är inte baserade på vetenskap och fakta. De är istället baserade på ovetenskapligt reaktionärt tyckande utan substans.

Partistyrelsen svar är också ett försvar för en inhuman behandling av missbrukare även om de i ord hävdar att de är för en linje med avkriminalisering av eget bruk. Men det är en helt meningslös åtgärd om inte innehav för eget bruk också avkriminaliseras. Något som partistyrelsen är emot. Om vi vill hjälpa missbrukare måste också innehav avkriminaliseras för annars förändras ingenting. Dessutom går partistyrelsen till försvar för den bisarra och extrema straffpolitiken som också alla andra svenska partier stöder. Det är reaktionärt och otidsenlig att försvara en sådan politik.

Legalisering och avkriminalisering

Jag är inte för en legalisering av cannabis i nuläget har inga problem med att partistyrelsen avslår de motioner som går ut på detta. Men på sikt är jag för en legalisering av både cannabis och kokain. De har färre skadeverkningar än alkohol. De är förstås inte problemfria men om alkohol kan vara lagligt kan även cannabis och kokain vara det. Och självklart är det rimligt att de om de legaliseras säljs på Systembolaget.

En avkriminalisering av eget bruk och innehav för eget bruk vad det gäller all narkotika ser jag dock som en mycket bra åtgärd i nuläget. Det är en av många åtgärder som kan minska de kriminella gängens inflytande om än inte den mest effektiva. Kongressledamöter borde därför rösta ja till alla motioner som föreslås avkriminalisering liksom motionen om brukarrum.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Avkriminalisering och legalisering – vänsterpartiets kongress”

  1. Jag har svårt att förstå hur skadligheten hos en av ålder och tradition legal skadlig drog, alkoholen, kan tas som intäkt för att legalisera andra skadliga droger som cannabis och kokain. Att relativisera på detta sätt ser jag som ytterst riskabelt då det med relativisering går att motivera det mesta. Vi måste förstås acceptera att det finns legala droger som alkohol och tobak, dessa är hur vi än vänder och vrider på det del av en etablerad kultur, men att öka problematiken genom att legalisera fler droger ställer jag mig högst frågande till.

    Det finns, som jag uppfattar det, en tämligen väl underbyggd vetenskaplig evidens som säger att tillgänglighet är en betydande faktor vid uppkomst av missbruk. Högre tillgänglighet av cannabis och kokain kommer därför högst sannolikt att leda till mer missbruk och fler mänskliga tragedier. Om cannabis och kokain till äventyrs skulle vara mindre skadliga än alkohol (något som väl ytterst beror på brukets storlek och art av respektive drog) förändrar inte detta i sak att fler människor kommer att komma till skada.

    Från de år jag på olika sätt var engagerad i en av CAN’s medlemsorganisationer och tidvis ägnade en hel del tid åt missbruksfrågor, innefattande direkt möte med grava missbrukare, har jag med mig en oerhört stor respekt för de skador och tragedier som följer av drogmissbruk. Efter detta engagemang har jag inte längre ens kunnat tänka tankar i drogliberal riktning.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.