Expo om nazistattacken

Under onsdagskvällen gick maskerade män till attack mot ett arrangemang i Gubbängen i södra Stockholm där Expo blivit inbjudna att föreläsa. Arrangör var Vänsterpartiet och efter Expos föreläsning skulle det hållas ett panelsamtal med inbjudna gäster. Två av Expos medarbetare var på plats, men är fysiskt oskadda.

 • Vi ser mycket allvarligt på det som hänt. Det är rent ut sagt för jävligt. Det är inte bara en attack mot oss och de andra personerna som befann sig på platsen utan mot det demokratiska samhället där yttrande- och mötesfrihet är en grundbult, säger Daniel Poohl i ett pressmeddelande med ett uttalande från Expo om nazistattacken. Han är vd stiftelsen Expo.

 • Vi har under det senaste året varnat för just den här typen av radikalisering i högerextrema grupper, att det fysiska våldet ligger närmare till hands. Händelsen visar att samhället, på alla plan, måste ta hotet från högerextrema grupper på allra största allvar, säger Daniel Poohl.

En av de som blev direkt fysiskt attackerad under attacken var antifascisten Mathias Våg. Han har skrivit om det hela i Aftonbladet:

Det var en mönsteraktion för hur de nya nazistiska våldsdåden ser ut. Allt är teatralt, noga iscensatt. Pensionärerna i dörren som försökte mota ut nazisterna sprayades ner med rödfärgande överfallsspray. En rökfackla kastades och dränkte rummet i ett rött moln. Några av nazisterna tog upp stolar och kastade runt sig medan två personer plöjde sig målmedvetet genom fikaborden.

De tog sig rakt mot mig och började mata slag i mitt ansikte. Samtidigt stod en av angriparna och filmade.

Det är så de nya unga nazistgrupperna verkar. Det är propagandavåld. Attacker som filmas för nätet och läggs ut i den underjordiska djungel av chattar som finns på plattformar som Telegram, X och Discord. Det är en ny nazistgeneration som har tröttnat på extremhögerns flygbladsutdelningar och demonstrationer. Sverigedemokraternas politik går för sakta.

Det var just detta Expo skulle prata om. Om hur denna form av iscensatt våld för att skapa ”content” har blivit en central komponent för den våldsamma extremhögern. De filmar sina attacker på Pridetåg och Extinction Rebellion-demonstrationer. I små korta filmer, ”edits”, visar de upp de troféer de erövrar. Skolattacker streamas ut. De filmar hur de söker upp och misshandlar pedofiler.

Det är bara någon vecka sedan nazistgruppen Nordiska motståndsrörelsen attackerade ett skogsläger för hemlösa EU-migranter i Hjulsta i norra Stockholm, efter att högeraktivisten ”Förtalsombudsmannen” filmat lägret och lagt ut gps-anvisningar hur man hittade dit.

Läs också:

3 svar på “Expo om nazistattacken”

 1. Hur kunde Expo så fort fastslå att det var nazister som som var angripare?
  Kan ha varit ett invandrargäng lika gärna. Sånt har hänt förr.

  Som väljare av Vänsterpartiet tar jag avstånd från att partier bjöd in den våldsbejakande AFA-iten Mathias Wåg.
  SD skulle aldrig bjudit in en representant från NMR på något av sina möten.

  1. Nu är ju Våg inte medlem i AFA eller aktiv där. Det var ju 20 år sen han har det. Idag är han journalist. Och vill du påverka Vänsterpartiets politik så får du bli medlem.

Kommentarer är stängda.