Katastrofval för vänstern i Skottland

Scottish National Party vann som förväntat valet i Skottland. För Labour blev det en katastrof. Det innebär dock ingen egentlig politisk förändring. Det handlar bara om att SNP vill föra nyliberal politik i Skottland, medan Labour vill gör det i hela Storbritannien. För arbetarklassen och de fattiga förändras ingenting. Denna aspekt ser förstå inte de borgerliga svenska tidningarna DN och SVD.

För Scottish Socialist Party (SSP) innebar valet at man förlorade alla sina platser i det skotska parlamentet. En rejält misslyckande således. Anledningarna till detta är två.

Många röster förlorades till SNP för att väljarna ville säkra en majoritet för skotska oberoende. SSP är också för oberoende, men enligt opinionsundersökningar var det osäkert om de skulle komma in och då är det bäst att rösta ”användbart och säkert”. Ett resonemang som är ganska vanligt hos många väljare i samband med val.

Den andra anledningen var att ett annat vänsterparti, Solidarity, ställde upp i valet. Solidarity är en splittring från SSP och leds av Tommy Sheridan som tidigare var SSP:s mest kände företrädare. Solidarity fick i stort sett överallt fler röster än SSP, mycket på grund av Tommy Sheridan.

För mer läsning hänvisas till SSP:s hemsida och artiklar om splittringen i SSP.

Andra bloggar om: , , ,

Advertisements