En ny vänster, del 5

Jinge har skrivit en analys av den socialdemokratiska idédebatten där han konstaterar:

Idag står inte frågan längre och stampar kring hur partiet ska komma tillbaka, nu handlar det uteslutande OM partiet ska förmå att återgå till en traditionell socialdemokratisk politik. Själv tror jag inte att det längre finns några möjligheter. Det är alldeles för många borgare i partiet idag så om en demokratisk socialist höjer rösten så blir vederbörande direkt utfrusen. Något som vi faktiskt också har sett exempel på.

Jag håller med. Och med ett Vänsterparti som ständig svansar efter socialdemokratin blir det inte bättre för den svenska arbetarklassen.

Det behövs alltså en ny vänster i Sverige. En vänster som företräder arbetarklassens intressen. I en sådan vänster hoppas jag att socialdemokratins oppositionella, socialdemokratins vänster kan var med. Då tänker jag på många fackliga kämpar, men också intellektuella som Katrine Kielos och Göran Greider. När ska de inse verkligheten och sluta hoppas på en förändring inom socialdemokratin. På samma sätt som många fackliga och andra socialdemokrater i Tyskland gjort. Däribland en tidigare partiledare, Oscar Lafontaine.

I Tyskland deltog dessa vänstersocialdemokrater i bildandet av partiet WASG. I den grupperingen kom också större delen av Tysklands småvänstergrupper att ingå. Och nu har partiet slagits ihop med det mycket större vänsterpartiet PDS till PDS-Linke. Låt oss göra på samma sätt i Sverige, bilda ett nytt vänsterparti, där vänsterpartiet kan utgöra kärnan och vänstersocialdemokrater vara med. Där också extremvänstern får plats, exempelvis mitt eget parti Socialistiska Partiet. På det sättet kan vi skapa ett slagkraftig alternativ för atbetarklassen inför framtiden.

Ett sådant nytt parti måste vara demokratiskt på så sätt att man i praktiken och helst också i stadgarna tillåter fraktioner/tendenser att finnas. Grupperingar som kan ha egna tidningar och webbsajter. På det sättet fungerar det i franska LCR, holländska SP (som jag vet att en del ledande figurer i Vänsterpartiet är insnöade på), i engelska RESPECT, tyska PDS-Linke, portugisiska BE, danska Enhedslisten och många andra partier.

Med ett parti baserat på en politik för social rättvisa, en politik för de fattiga, en politik för arbetarklassen och för jämlikhet kan vi åstadkomma något. Är det också demokratiskt på det sätt som jag skisserat ovan kan vi åstadkomma ännu mer. Det behövs mer på det organisatoriska planet för att skapa ett modernt vänsterparti men det kommer jag in på i nästa inlägg. Tills vidare kan ni läsa en del annat i ämnet.

Europeisk debatt om breda vänsterpartier.
Katrine Kielos om identitetspolitik nr1, nr2 och kritik av Mona Sahlin
Mina tidigare inlägg om en ny vänster: Del1, Del2, Del3, Del4, Organisationer inom organisationer, Dags för ett bredare vänstersamarbete
Bloggar: SVD:s ledarblogg, Biology & Politics, Erik Laakso, Jonas Morian, Stormklockan, Esbati
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements

9 Svar på “En ny vänster, del 5”

 1. Som jag tidigare sagt vid något tillfälle, det är inga idéer, men innan man köper en holländsk eller tysk patentlösning måste man se till de reella förhållandena, situationens materiella bas om man så vill.

  Vi har ingen stor utbrytning av vänstersocialdemokrater, vi har bara Vänsterpartiet och sedan en mängd mindre partier, varav några inte är det minsta intresserade av att göra gemensam sak utan snarare i vissa avseenden skulle vilja jaga oss med ishacka.

  SP är nog det sundaste partiet bortom V, arbetarmakt har jag inte någon koll på, RS eller vad förkortningen är, har en del osunda vanor beträffande organisation. SKP, KP? Mjaaaä

  Fackförbunden är nog måttligt intresserade av allt annat än SAP också.

  Så vad finns kvar? V och SP, i princip. Med risk för att låta negativ eller demoraliserad är det vad man skulle kalla för ett knixigt läge.

 2. noterade just på cocomment att jag missade ett ”dåliga” före idéer.

  Alltså, som ”inga dåliga idéer”….Så att inte innebörden blir helt sned

 3. Enhet är något man bygger underifrån, ut ifrån nödvändighet. En sak har fascinerat mig i många år. Ta vänsterns tiningar som exempel. Flamman, Proletären, Internationalen och ETC är de som dyker upp i minnet direkt. Säkert har dessa varsin redaktion, trycks säkert på olika tryckerier, skickar säkert varsin reporter till samma grejor. Hur hjärndött är inte detta?

Kommentarer är stängda.