Angreppen på sjuka fortsätter

Regeinrgen syn att sjuka är fuskare och egentligen inte sjuka genomsyrar det senaste förslaget från socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson. Det verkar finnas bra inslag i förslaget, men den genomgående tanken är inte hjälp åt, utan kamp mot de sjukskrivna.

För resultatet kan ju bli att du blir av med ditt eget jobb om någon läkare nån stans anser att du inte kan klara ditt eget jobb men ett annat. Anser du själv sen att du inte klarar det erbjudna jobbet så eller inte får något jobb trots många försök blir du av med din sjukpenning eller din förtidspension.

Att ha regelbundna kontrollpunkter och uppföljningar är däremot inget jag tycker är fel. Det är bara konsekvenserna av det föreslagna systemet som jag upplever skapar mer otrygghet för de som är sjuka. Otrygghet underlättar knappast tillfrisknande.

Det där med att man inte som sjukskriven får söka nytt arbete förstår jag dock inte. Det är väl bara att söka. Vem ska hindra dig? Behövs det verkligen ny lagstiftning här? Å andra sidan, är det inte okej att söka jobbe när man är sjukskriven så har jag inget emot att lagen ändras på den punkten.

Så trots att det troligen finns bra inslag i regeringens förslag så innebär det ändå i grunden att man fortsätter sina inhumana och människofientliga angrepp på de som av olika skäl är sjuka eller fått förtidspension.

Bloggat: Jinge
Borgarmedia: SVD1, SVD2, AB, DN
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Hörde om det på nyheterna imorse också, tyckte det lät rätt bra om det fungerar som det ska. Om det däremot leder till att man kan bli av med jobbet eller sjukpenningen så som du skriver så är det ju bara sinnessjukt…
  Får nog läsa lite om det sen tror jag, inte är det mycket man hinner snappa upp på Nyhetsmorgon inte.

 • Daniel

  Hm. Det där med att ”få ledigt” för att söka jobb kanske är något liknande som att ”ta sjukledigt” från a-kassan? Enligt reglerna har man egentligen inte rätt till a-kassa om man är sjuk, dvs inte står till arbetsmarknadens förfogande och söker jobb på heltid. Undrar om någon arbetslös någonsin vaknat snuvig och tänkt att ”nu måste jag genast ringa AMS och sjukskriva mig tills jag blir frisk”…

 • Vad jag har förstått så handlar det om att man ska kunna ta ”ledigt” för att testa annat jobb utan att bli av med tryggheten av att ha det gamla jobbet kvar. En slags förstärkning av arbetsrätten rent av. Man kan se det här på olika sätt naturligtvis.

  Min grundinställning är att den som behöver hjälp ska ha rejäl hjälp inte bara ett utbetalningskort utan personlig kontakt. Jag skrev om ett exempel som jag hörde om igår. En kvinna som varit jättesjuk (lungcancer+stroke) och verkligen inte vill bli förtidspensionerad, utan vill jobba och bli frisk igen. Hon får nu jobba deltid med ett arbete som passar hennes kapacitet, få sjukpenning för resten och fick dessutom 1800 spänn i löneförhöjning.

 • Anders_S

  Mary, du vet att jag inte litar på regeringens intentioner. Att ta ”ledigt” från sjukskrivning går ju inte. Är man sjuk så är man sjuk. men det har aldrig hittills kunnat hindra nån från att söka jobb. Så jag förstår inte riktigt vad det skulle vara för slags förbättring.

  Kvar finns då en försämring i andra ändan. Du kan bli fråntagen all form av inkomst om du på något sätt hamnar i konflikt med en läkare. Inte alls bra.

 • Grejen är väl det att rubriken är missvisande. Jag tror det i alla fall. Jag uppfattade det här som om att man alltså kan söka jobb öppet medan man är sjukskriven, utan att man får kicken från det gamla för det.

  I konflikt med en läkare – det gäller väl även idag?

 • Dårarnas Paradis

  Ännu en gång har mästerhäxan använt partipiskan för att få de friska att försvinna ur statistiken.

  Kärringen är ju för fasen panndöd.

  Artikel ur DN där blåmoderaten använder sig själv som mall för hur snabbt man egentligen kan bota folk som har gått i väggen:

  Har du själv varit sjukskriven en längre period någon gång?
  – Jag har varit sjukskriven för en meniskoperation, men jag har också själv haft en släng av utbrändhet för tio år sedan när jag arbetade som sjuksköterska.

  Hur kände du dig då?

  – Jag sov dåligt, hade väldigt snabb puls och hade svårt att lyfta skeden utan att skaka av soppan som var på den. Det som hjälpte mig var att jag inte skickades hem och blev sjukskriven. Jag sov i tre dygn och sedan började jag arbeta igen.

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=682002

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Knugen vill ha mer deg()