Regeringspartierna fortsätter backa

Den människofientliga inhumana politik som gynnar de rikaste av de rika som den borgerliga regeringen för, får allt fler människor att vända sig bort. Därför minskar stödet för regeringen i opinionsundersökning efter opinionsundersökning. Alla regeringspartier förutom kristdemokraterna får minskat stöd. I oppositionen ökar främst socialdemokraterna och miljöpartiet medan vänsterpartiet står och stampar. Som det nu ser skulle socialdemokraterna kunna bilda regering med bara miljöpartiet och vänsterpartiet behövs inte för den sakens skull, något som SVD:s Per Gudmundson också konstaterar.

Frågan är då varför vänsterpartiet inte kan skapa ett ökande opinonsstöd för sig själva. Min uppfattning om det är att vänsterpartiet inte har nån egen politik. Allt man gör relateras till socialdemokraterna och vänsterpartiet har istället för att skapa en egen politik blivit ett mindre sosseparti. Finns det två identiska partier så kommer de flesta helt naturligt att stödja det större, dvs socialdemokraterna. En som är inne på exakt samma linje är America Vera-Zavala i Flamman som bl.a skriver:

Regeringsfrågan, där Lars Ohly och Jenny Lindahl Persson både under valrörelsen och efteråt gjort regeringssamverkan till en politisk fråga. Vänsterpartiet vill ha en ministerpost. Då Schyman och Lönnroth i mycket vagare ordalag gick ut och tyckte detta på sin tid, och då med tredubbla opinionssiffror, blev det en faslig kritik. Nu har det helt plötsligt blivit vår politik.

//

Jag anser att v i alltför stor utsträckning har blivit mini-sossar och kopierat det stora partiet både i den interna kontrollen och visionslösheten. Därför är det också logiskt att v i valrörelsen 2006 inte lyckades entusiasmera, väcka intresse eller debatt. Socialdemokratin har liksom vänsterpartiet upprepat att allt är bra och läget under kontroll, när alla kunnat se att det är tvärtom.
Det finns mycket som händer i Sverige och i världen som pekar på behovet av en ny vänster. I Sverige handlar det om högerns framfart, om korruption bland makthavare och näringsliv. I världen är Latinamerika en symbol för en vänster som lyckats förnya sig, vitalisera sig och komma igen. Där förs det diskussioner om deltagande demokrati och folkrörelser pekar ofta på behovet att både ta makten och förändra makten.

Hon har naturligtvis också rätt i att det behövs en ny vänster, en ny bred och modern vänster. Ett sånt som finns i många länder och som håller på att skapas i Frankrike, med Socialistiska Partiets systerparti LCR som ledande kraft.

Skandalen i Sverige är att trots att högerpolitiken är extremt illa omtyckt finns det egentligen inget vänsteralternativ. För socialdemokraterna stöder i allt väsentligt samma politik som borgarna för. Vänsterpartiet borde kunna formulera en annan politik. En vänsterpolitik som kan locka en del av alla de människor som vill se ett annat Sverige. Ett Sverige för alla människor, inte ett land bara för de rika. Ett Sverige där fattiga, arbetslösa, sjuka och arbetare har samma rättigheter och möjligheter som de rika.

Stödet för borgarna backar. Men stödet flyttas till två andra partier, socialdemokraterna och miljöpartiet, som i allt väsentligt kommer att föra en likadan politik. Det är skrämmande.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Feministisk vänstertjej, Fredrich Legnemark, Björnbrum, Knapsu, Kaj Raving, Claes Krantz, Kärlek och socialism
Borgarmedia: DN1, SVD1, DN2, DN3
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Birger Jarl

  ”Den människofientliga inhumana politik som gynnar de rikaste av de rika som den borgerliga regeringen för, får allt fler människor att vända sig bort.”

  Jaså? Jag tror snarare att det är soffliggarna som vänder sig bort. De icke arbetande. De som talar om ”solidaritet” trots att de inte själva är de solidariska. Det är andra som ska betala åt dem.
  Jag spyr på de svenska väljarna. När nu äntligen något görs åt det sossevansinne som pågått så länge så tycker folk att det är galet. Den dag Mona Sahlin blir statsminister har skeppet redan sjunkit. Då emigrerar jag från detta skitland för att aldrig mer återvända. Jag får troligen sällskap med resten av den lilla kompetens som fortfarande existerar. Sen kan soffliggarna försöka vara solidariska mot varandra själva. Hur de ska ha råd med det utan någon som betalar begriper jag inte.

  Vänsterpartiet? Hahahaha!

 • Anomie

  Ja snälla lämna oss, tror dock att du kommer bli besviken när du inser att ingen kommer märka någon som helst skillnad. Sverige kommer tuffa på som ingeting hänt.

 • Arvid R

  Det är värre än så Svensson. För oss som tycker om högerpolitik – liberalism då alltså, finns det heller inget alternativ. Moderaterna är sossar, vänstern är sossar och sossarna är mer intresserade av makt än att göra något gott.

  Så vad gör man? Efter de senaste dagarnas nyheter om EU-reform och fildelnignspolitik känns det nästan som om Alliansen inte ens har mitt stöd längre. Att rösta blankt är det enda alternativet just nu. Löjligt.

 • Birger Jarl

  Anomie>> Precis, det kommer att tuffa på mot undergången som om ingenting hänt. ”Välfärden” kommer att öka, vilket innebär att färre kommer att arbeta. Statsskulden kommer att öka, jobben kommer att minska, företagen kommer att flytta utomlands, invandringen kommer att öka… Låter bra va? ”Det går bra för Sverige” kommer det att återigen heta. Lögnerna, mörkandet, myglandet och smusslandet kommer att bestå. Allt för att invagga folket i en trygghet som är falsk och grund. En trygghet som kostar mångdubbelt mer än den smakar.
  Stackars, stackars Sverige. Att det skulle komma att bli ett sånt skruttigt folk av oss. Tragiskt.

 • McCoy

  Professor Sören Holmberg: Svenska väljare okunniga.

  ”Flest okunniga väljare har socialdemokraterna”

  Spelar ingen roll. Allt de behöver är ju ändå bara en betingad reflex (som Pavlovs hundar). Att rösta på sossarna vart 4:e år.

 • Sten Sture

  Birger Jarl, du har ju gått och dragit i detta land med dess undermåliga folk allt för länge. Du skall ju naturligtvis så snabbt som möjligt flytta till ett land där du, och dina talanger kommer till sin rätt.

  Med din optimism och din positiva syn på dina medmänniskor
  blir du en tillgång för vilket land du än kommer att gynna med din invandring.

 • McCoy

  ”Men oppositionen har ett klart övertag bland unga väljare i gruppen 18-29 år”.

  Se där! Tillväxten av framtida konsumenter av välfärd och bidrag är säkrad.

 • Martin

  Att V inte får fler röster är inte så förvånande. V framställer sig själva som ett parti för förlorare, av förlorare 🙂

 • Birger Jarl

  Sten Sture>> Jag överdriver naturligtvis på ett sarkastiskt vis när jag säger att jag ska flytta härifrån. Jag gillar Sverige, men jag gillar inte vad det håller på att bli. Just nu är jag ganska nöjd dock, eftersom klart mer hjärnkapacitet har äntrat kanslierna. Men om Mona blir statsminister, då vet jag inte om jag vågar kalla mig svensk längre. Maken till stolpskott och inkompetent idiot som inte passar får man leta efter. Hon är jättesnäll och trevlig, men det duger inte för att styra ett land. Det krävs kunskap, insikt och ett visst mått av jävlar anamma! Det har hon inte för fem öre. Hon är som klippt och skuren för att trösta alla stackars låginkomsttagare i samma veva som man tar nästan alla deras pengar (ja, jag talar om det vansinniga skattetrycket). Inte fan skapar man ett livskraftigt och frodande land genom att göra det bekvämt för dem som med minsta möjliga insats väljer att gå genom sina liv?