Turkiets invasion av Irak skapar mer problem

Norra Irak har invaderats av turkiska trupper. Något som, något förvånande eftersom USA brukar tycka att miltära interventioner är bra lösningar, USA:s försvarsminister Robert Gates menar inte löser problemet med PKK. Det kan man nog säga är ett understatement. Turkiets attack mot norra Irak skapar i själva verket mer problem. Risken för att PKK ska göra olika typer av terrrordåd i turkiska städer ökar och risken för en utvidgning av kriget i Irak ökar.

Den amerikanske försvarsministerns uttalande får nog ses som en början till försök att mäkla fred mellan två olika allierade, Turkiet och den kurdiska regeringen i norra Irak. Något som förmodligen har små utsikter att lyckas. Den kurdiska regionalregeringen har redan hotat med att angripa turkiska trupper och intressen.

Borgarmedia: DN1, DN2, Politiken, SVD
Andra bloggar om: , , , , ,

Advertisements
 • Kristian

  Bra eller inte?
  Frågan är hur länge Turkiet kan ha PKK i gränsområdet, fritt härjandes, utan att gripa in?
  Varför kan inte det ”suveräna” Irak hantera terrororganisationer som PKK med samma energi som Al quaida?
  Beror det på att bla PKK var nödvändigt för att störta Saddam Hussein?
  Känns scenariot igen från Afghanistan, föd ett gäng gerillas när du behöver dem för egna syften bara för att upptäcka att du helst inte vill ha dem i närheten när dina mål är uppfyllda.

 • Ganska logiskt, detta är delvis en del av Turkiets erkännande av Kosovo. Att de erkänner Kosovo är självklart eftersom det faktiskt var det ottomanska riket som tilll stor del skapade majoriteten av albaner i Kosovo. Samtidigt måste de visa kurderna att erkännandet inte får ses som prejudikat. In i Irak således.

 • Kristian /
  PKK är inte någon terroristgrupp, utan det är USA och turkiet som stämplat oss som terrorister!
  Nu har hela världen sett oss som terorister!

  – Vi försvarar oss mot turkiskt!
  Turkiet har gått ut och sagt ALLA kurder på jorden ska utplånas!, självklart ska dem få äta upp allting dem gjort och sagt mot oss…

 • Lion

  Till PKK ares:

  Turkiet har aldrig någonsin sagt att alla kurder på jorden ska utrotas. Sluta fantisera!!

  Ni försvarar er inte mot turkiskt, det är Turkiet som försvarar sig mot terrorism genom att angripa terroristers baser inne i Irak. Borde vara lätt att förstå.

  Dessutom: Det är stor skillnad på en kurd och en PKK¬¥are.
  Den absoluta majoriteten av turkiets kurder stödjer ej PKK.

  /* Borttagen fördomsfull mening, läs kommentarsreglerna. Jag bestämmer dessutom helt och hållet över vad som får publiceras på min blogg, inklusive kommentarer. Jag är lagligen ansvarig för det som skrivs och det är därför min skyldighet och rättighet att ta bort det jag bedömer som olämpligt*/ #AS

 • PKK

  /* Det här inlägget, som var ett svar till Lion, höll inte god ton, det var mängder med gapande och skrikande (stora bokstäver) och diverse utrop. Skriv om och skriv trevligt och inte otrevligt. Inga stora bokstäver, inga hot. */ #AS

 • Om sådär några månader senare kommer hela världen inse att den turkiska inmarschen nått sitt syfte och att fred och stabilitet har installerats i regionen.

 • tachen

  Det vore bra att ni som diskuterar en sak hade en aning om vad ni pratar om.
  Turkiet har i många år vägrat erkänna att det finns någon annan än turkar i ”deras” land. Allt annat har varit och till stor del fortfarande förbjudet. Att vara kurd har inte varit och är inte lätt i dagens Turkiet.
  Jag är inte anhängare av PKK men jag anser inte att de är terrorister. Det är en organisation där ledningen har säkert fattat ett och annat fel beslut. Västvärlden vill inte missa en så viktig allierade i ett så känsligt område.

  Men till saken hör att de har tio tal gånger har sagt att de lägger ner sina vapen om Turkiet erkänner kurdernas rättigheter. Men i Turkiet är det inte politikerna som styr, militären styr och ställer i kulisserna, och varje turkisk politiker som har försökt lösa kurdiska frågan genom samtal har blivit varnad.
  Och man ska inte glömma att samma behandling får många an etniska eller religiosa grupper i Turkiet. Det är inte bara kurder som förtrycks!

 • tachen

  Du verkar ha koll så upplys oss om vilka rättigheter ”kurderna” saknar som Samerna i Sverige eller exempelvis korsikanerna i Frankrike har?

  Fly nu inte din väg som pkk:arna gör i Irak 🙂

 • Ranyey?Æ

  Bozqurt, ska göra en ska tydligt för dig!! PKK flyr inte sin väg!!!:D:D utan det är era fega suldater som lämnar sina döda kamraters kroppar bakom sig flyr sin väg!! gillar inte krig och kommer aldrig att göra det! men tro mig det är ni som förlorar! (som alltid:D) PKK har nu funnits i över 30 år! och varje dag ansluter några modiga unga kurder till organisationen.. börja inse fakta!!!

  tachen mycket bra skrivet!!

 • Braveheart

  Turkiska armen påminner mig om Hitlers krig (Tom propaganda), jag får mina tankar på staden stalingrad vintern 1942/43 där Hitler ljög/fantasierade om att staden till 75 procent är under tyskt kontroll. Men på riktigt var den tyska 6 armen nästintill omringad av Ryska trupper. Turkiska armen påstår att vädret har varit ett hinder i det senaste Storskalliga operationerna i norra Irak (federala Kurdistan) mot PKK. Märkligt var att Turkiska Armen först nekade att en helikopter av typen Cobra varit nedskjuten, det finns bildbevis på nedskjutningen och farkostkroppen av helikoptern. Man behöver inte vara raketforskare för att veta att terrängen blir svårare att forcera vintertid. Läste ur turkiska tidningar där de lyfts fram att turkiska soldater behärskar vinterstrider som i mina ögon är ren lögn. ZAP området som är ett viktigt område för PKK Gerillan är fortvarande under PKKs Kontroll där Turkiskt Media och Turkiska armen fåstått att området snart är i Turkiska händer. Det är inte första gången Turkiska krigsmakten har gått in i norra Irak, detta angrepp är den 25 gången, jag undrar vad ska Turiska armen använda för ursäkt denna gång för misslyckandet???? PKK har funnits där mer än 15 år och kommer inte att lämna dessa strategiska områden till Turkiska Krigs makten.
  Propaganda är det man vill höra i stunden oavsett sanning eller ren lögn. Dock finns det alltid en sanning som håller längst.

 • Braveheart

  Vartifrån har du fått din information???TSK, Turkiska Krigs Makten elr???? I snart 24 år har man använt denna retorik ”PKK utslagen” , men du kanske fått informationen direkt från fronten, det tror jag inte elr via Turkiskt Media som får direktiv från TSK???. Den som kan lite om krig vet att det inte är sött som det låter elr förespråkar.

 • Ne Mutlu Turkum Diene

  Turkiet har länge haft problem med PKK. Varje dag sen 30 år tillbaka får turkar se sina medmänniskor ligga i kistor. Kistorna begravs och barnen kramar sin fars gravsten. Varför får turkar se sånt?

  Jo i själva Turkiet som tillhör Turkar, lever det en stor befolking av kurder som gör 25% av hela befolkningen.
  Denna minoritet vill skapa självstyrelse i landet vilket Turkarna inte accepterar. Vilket kan splittra landet som tillhör Turkarna. Många säger att det är Odemokratiskt de turkarna gör men om vi drar en parallell med Tyskland. I dagens Tyskland lever det en stor minoritet av Turkar, men inte kan dom för de kräva en egen nation.

  Kurderna påstår än idag att de inte har mänskliga rättigheter i Turkiet.
  – Att de inte får tala sitt eget språk.
  – Att de inte får säga att de är Kurder.
  Men det låter faktist löjligt i mina öron när de säger så.
  I Turkiet finns det flera berömda Skådespelare och sångare som är kurder, som pratar kurdiska och sjunger på kurdiska som sänds på tv.

  Kurderna har alltså lika rättigheter som turkar i landet. De har tillgång till allt som turkar har men ändå är de inte nöjda.

  Länge har PKK kallats för terrorister i turkiet vilket de var emot. De kallade sig själva för frihetskämparna. Vilken frihet kämpar de för?

  -Sitt eget språk får de tala.
  -Sina egna TV-kanaler har de fått.
  -Säga att de är kurder är en självklarhet i Turkiet.

  Vad vill PKK mer ha?

  Det var en man som länge sedan sa
  ‚Äùger man dom lillfingret tar dem hela handen!‚Äù Stämmer det?

  Efter 25 år stämplades PKK för terrorister av Turkiet, USA och EU.
  Turkiet har valt att tränga sig in i norra Irak och förstöra PKK:s baser, (där de gömmer sig.)

  USA är emot Turkiet för att de rör sig in mot centrala Iraq vilket kan skapa en massa trubbel för Amerikanska trupper. Iran stöttar Turkiet i denna mening, de har redan förstärkt sina trupper på gränsen mellan Irak och Iran.

  Kurdiska styrkan peshmerge sägs ha stöttat PKK ekonomiskt vilket säger en hel del. De gömmer PKK där de kan återhämta sig och utföra nya terrordåd under sommaren i Turkiet.
  Ur min synvinkel ser jag peshmerge som lika stora terrorister som PKK om inte större.

  Turkiet har länge lidit och inte gjort några större angrepp än vad de gjorde för några dagar sedan. Många Turkiska soldater har redan dött under en så kort strid mellan Turkiet och Terrorismen(Pkk)Vi som är emot terrorister får hoppas på att denna strid tar slut snart som möjligt och en stor vinst för Turkiet!

 • Braveheart

  Svar till Ne mutlu Turkum deyine(Största hedern att kalla sig turk) .
  Såg att Buzkurt tog bort sitt inlägg om att ‚Äùoperationerna går som planerat‚Äù som jag ser drar det turkiska trupperna sig tillbaks efter 8 dagars strider i Norra Irak (Federala Kurdistan). Jag fick inget svar om vart ifrån han fick sin information???
  Det skulle vara mänskligt av dig om du också noterade att Kurdiska mor och fäder grät för sina barn. Typiskt nog noterar du bara det turkiska föräldrar som får se sina söner komma hem i kistor. Då undrar jag när barn till dessa parlamentariker, politiker, generalerna och de med makt har deltagit i striderna, dessa barn får göra sin militärtjänst i bekväma områden ens om de gör sin militärtjänst.
  Vad bra att du skriver ‚Äùvarför får turkar se sånt‚Äù . Varför får kurder se sånt säger jag????
  Vad ville Premiärministär Turkut Özal??? Varför förgiftades en statsman i Turkiet??? Kan du svaret på det kommer du att få ett annat tankemönster??
  Turkut Özal var bered att diskutera den kurdiska frågan i Turkiet, samtidigt som han lyfte upp Turkiets anseende i världen .
  Du kan inte jämföra turkar i Tyskland och kurder i Turkiet . Turkar som flyttade till Tyskland åkte dit av ekonomiska skäll det vet du också. För mig är det märkligt att dessa turkar lämnar sitt kära Turkiet, för enligt Turkar är ‚Äùden största hedern att vara turk‚Äù. Vad har detta land gjort för sina medborgare så att så många får lämna det pga. ekonomiska skäll??? Kurder har bott i Mesopotamien i mer än tusen år, min vän om du läser mer objektivt historia så får du reda på det, kurder nämns i bl.a. Alexanders den store fälttåg i att kurder inte kunde besegras eller kuvas. Det var turkarna som kom i efterhand till mindreasien från Mongoliet, inte kurder.
  Fortvarande kan du dömas om du talar kurdiska i Turkiet, för enligt grundlagen är det ett språk, ett flagga och ett folk. Så länge det passar kan de döma dig, detta har vi i exempel i en kurdiskt dominerad stad där en kommunfullmäktig delade ut information på flera språk, han fick lämna sin post. Detta är bara droppe i havet där kurder och andra minoriteter förtrycks i dagens ‚Äùmoderna Turkiet‚Äù. Fram till 1991 var det praktiskt taget förbjudet att prata kurdiska eller uthävla kurdiskt kultur, fortvarande har det inte ändras i grundlagen där minoriteters rättigheter försvaras.
  Du nämner att det finns kurdiska artister och skådespelare som talar ‚Äùfritt‚Äù men tyvär dessa artister och skådespelare använder sitt kurdiska mer i att nedvärdera kurder inte det mottsata. Yilmaz Guney och Ahmet Kaya var skådespelare och artister som fick lämna Turkiet pga. att de ville sjunga och agera som kurder. Dessutom var det stolta kurder tillskillnad på de artister och skådespelare du nämner.
  Du skriver att kurder har sina tv-kanaler i Turkiet , vilka kanaler är det, detta kanaler är mer att assimilera kurder .En sak har jag undrat över ,i Turkiet finns det mer än 80 Tv-kanaler men ingen är objektiv eller opartiskt i sina sändningar.
  Att PKK har terroriststämplats 2001 säger mig inget. PKK har fört ett väpnat kamp sedan 1984, varför var det inte terroriststämplat då?????. Intressesfär länder emellan . Vi vad som hände september 2001 , märkligt nog var det vapenvila då mellan PKK och Turkiska armén.
  Såg på Tv-4 i för några dagars sen där de intervjuade folk i Ankara där en man svarade att ‚Äùjag tycker inte om krig men vi har kämpat och gett blod för den är landet‚Äù kan du nämna mig ett slag där ottomanska riket eller republiken Turkiet stridit om de kurddominerade områden. Dessa områden har alltid varit autonoma, självstyrande till en viss del.
  Som en far till en av piloterna på den nedskjutna helikoptern häromveckan sa ‚Äùdetta är inte Canekalle varför har min son dött i onödan‚Äù hoppas du tar dig en funderare nu???

 • veli caglayan

  Turkiet är en stor nation som kommer att lösa detta problem med pkk.

 • Noubar

  2 rånare som rånade en bank i 1915 och nu vill de dela pengar men de kan inte komma överens om.
  Jag vill bara sammanfatta det här att turkar och kurder samarbetat för att massakrera armenier 1915. Nu är 2 slaktare som bråkar och dödar varandra för det armeniska landet.
  Noubar är armenier