Det västsahariska fisket

Del 3 av 8 i serien Svenskt fiske

Enligt artiklar i DN så försvinner fisken utanför Västafrika i allt snabbare takt. Lokalbefolkningen får inte längre tillräckligt med fångster. Istället dras fisken upp av stora fiskebåtar från Västeuropa. Några av dessa fiskefartyg är/har varit svenska. Dessa svenska fiskebåtar har formellt fiskat utanför Marocko, men i själva verket fiskat i vattnen utanför Västsahara, ett land som är ockuperat av Marocko och fisket där sker alltså i princip olagligt.

De svenska båtar som deltagit i fisket utanför Västafrika under senare år är framförallt några stora fiskebåtar från Fiskebäck i Göteborg, däribland GG 203 Ginneton och GG 205 Ganthi. I stort sett är alla båtar som fiskat utanför Västsahara nyligen, på något sätt knutna till den stora familj (släkt) som äger dessa två båtar, nämligen familjen Ahlström.

Andra fiskebåtar som tillhör den stora Ahlström-klanen i Fiskebäck är GG 204 Tor-Ön och GG 207 Torland. Stora båtar som ofta utsätts för kritik. Dessa båtar ska dock inte blandas ihop med debatten om torsken. För att de i allmänhet inte fiskar torsk. Det är alltså inte dessa jättebåtar som berörs av troskfiskestopp och som fiskar ut just torsken. Men utanför västafrika är denna typ av jättebåtar som är ansvariga, även om de svenska båtarna är småfisk i sammanhanget

Fiske utanför västafrikas kust är nu inte nåt nytt för västkustens fiskare. Det har förekommit under långa tider och existensen av arabiska förnamn som exempelvis Said bland den bohuslänska fiskarbefolkningen bekräftar detta. Även arabisk-klingande namn på fiskebåtar har förekommit och förekommer fortfarande.

På min fiskeblogg finns många fler och nyare artiklar om Västsahara och fisket där.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< De största båtarna berörs inte av torskfiskestoppDet här med torsken >>
Advertisements

10 Replies to “Det västsahariska fisket”

  1. Det är tyvärr ett faktum att svenska fiskebåtar deltar i fisket i Väst-sahariskt vatten. Detta är högst omoraliskt eftersom FN förbjudit allt utnyttjande av Väst-sahariska naturresurser och fiske i de Väst-sahariska vattnen så länge inte man inte har löst frågan om vem landet tillhör. vi vet alla att det är Väst-Sahara,men Martocko har sedan 1975 med miltär makt och förtryck hållt ett helt folk som gisslan för sin( och med bl a USA’s tysta stöd)egen vinnings skull.Det väst-Sahariska folket väntar på att få genomföra den folkomröstning som FN har utlovat men det struntar både Marocko och dess ”tysta” påhejare i. Under tiden svälter folket i flyktingläger och de som blivit kvar inom det ockuperade hemlandet blir utsatta för mycket allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna.
    Det är viktigt att inte Sverige är med och smutsar ner sig genom att delta i användandet av Väst-saharas resurser. Fn har helt motsatt sig sådan användning av naturresurserna.

Kommentarer inaktiverade.