Korrupta snutar

De svenska polisaspiranterna skrattar åt filmer som beskriver våldsamma och korrupta snutar. De säger att så går det inte till och speciellt går det inte till så i Sverige. Det tycker jag verkar mer än lovligt naivt från de blivande svenska snutarna. Korruption är vardagsmat i världens poliskårer, det vet de flesta som intresserar sig för polisens arbete i världen. Den svenska polisen kanske är bättre men definitivt har det funnits och dessutom finns det förmodligen korrupta poliser även i Sverige. Att de svenska polisaspiranterna är så naiva gör dem tyvärr till dåliga poliser. Och de blir förmodligen lätta offer för korrumperande erbjudanden, efertsom de förnekar att sånt skulle finnas.

Korruption inom den svenska polisen rör sig dessutom också om helt andra saker än direkt samröre med gangsters. Också när man samarbetar med privata företag och sen får jobb där är ett slags korruption som jag ser det.

Att polischefer fösvarar övervåld från poliser är definitivt inget okänt. Det var legio efter Göteborg 2001. Polischeferna i Göteborg ansåg att deras poliser skött sig exemplariskt. Exemplariskt? Efter att tre personer blivit skottskadade och totalt 250 demonstranter fått uppsöka sjukhus för allvarligare skador. Tycker nog inte det. Och många svenska ungdomar i våra förorter kan säkerligen vittna om brutala och våldsmma poliser. För jag har svårt att tro att de har blivit bättre sen jag var ung.

En erkänt korrupt poliskår är den mexikanska och där rekryterar gangstergäng ständigt nya poliser. Speciellt gäller detta gangstergänget Zetas som huvudskaligen består av gamla elitsoldater och före detta poliser. Säkerligen har många av medlemmarna i detta gangstergäng fortfarade kontakter inom polisen.

I New York finns ett känt fall med två poliser som i flera år arbetade som mördare åt maffian. Dock inte åt den största New York-maffiagruppen Gambino-familjen vars medlemmar de mördade, utan åt Lucchese-familjen. Så korrupta snutar hör verkligen till det som finns i det verkliga livet. Att svenska polisaspiranter ifrågasätter det är problematiskt.

Som avslutning vill jag påpeka att de flesta poliser i Sverige varken är överdrivet våldsamma eller korrumperade. Men därifrån till att förneka problemen, som jag tycker polisaspiranterna i SVD-artikeln gör, är det långt. Det finns våldsamma snutar i Sverige och det finns korrupta poliser. Nog för att det är överdrivet i filmerna många gånger, men ibland funderar man på om inte verkligheten överträffat dikten som med de mexikanska gangstergänget Zetas.

Intressant?
Bloggat: Christian Engström, Kopit, CopyRiot, Opassande, Rick Falkvinge,
Borgarmedia: SVD1, SDS, IDG, SVD2,
SVD3, DN, Ny Teknik,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Korrupta snutar”

  1. Visst är det så. Ryktas ju att en prospekterande HA klubb måste ha goda kontakter, inom/hos polisen, i området för att få etableras. Gäng och även ordnar, glöm inte dessa, påverkar polisers arbete.
    Ett annat bevis är hur få poliser som döms för övervåld, de håller om varandras ryggar.
    I Göteborg var faktiskt ett upplopp, då krävs extrema metoder. Iaf en av de som sköts där KASTADE gatsten, glöm inte det. Polisen skyddade personer och egendom där.

    Men håller annars med dig i ditt inlägg. Naivt att tro ngt annat.

  2. Ja det finns säkert en och annan korrupt polis i sverige, men fan vad skönt det kändes när jag kom hem från en asienresa häromdagen. Jag gick in på en mack efter arlanda och såg en polis som hjälpte en bilist i snöyran, jag tror inte han behövde pröjsa 5 batt som man var tvungen att göra,bara för att få vägen visad till en skräddare down under. Tack Arla mjölk och svensk polis

Kommentarer inaktiverade.