Bout är en småhandlare

Den i Thailand gripne vapenhandlaren Viktor Bout är bara en småhandlare i jämförelse med de riktigt stora vapenleverantörerna till världen konflikter. För de stora vapenhandlarna är inga skumma belgiska eller holländska privatpersoner. De stora vapenhandlarna som göder krigen i världen är de stora amerikanska vapenindustrierna som Lockheed-Martin, General Dynamics osv. Nu kanske nån invädner att de senare bara levererar till stater. Men det är inte sant. De leverar även till andra företag.

Däribland företag som Blackwater, DynCorp osv. Privatarméföretag, företag som inte bara förser de som kan betala med vapen, uatn också ibland hela arméer. Företag som har egna flygbolag, egna dotterbolag som förmedlar och säljer vapen, utbildningsföretag för att utbilda soldater oh militära specialister osv. Dessa företag leverar också betydligt fler vapen till diverse obskyra regeringar och rörelser än vad en sån som Bout har gjort eller gör. Bout har säkert tjänat stora pengar på sin vapenhandel, men större pengar tjänar alla de bolag som gynnas av USA. Att Viktor Bout är gripen har nog inte med att han säljer vapen att göra. Det har med vilka han säljer till att göra. Han har nämligen sålt till såna som USA inte vill ge stöd. Såna som de amerikanska bolagen inte gör affärer med. Därför har USA krävt hans gripande.

Men det är inte Bout som är den stora skurken i världens vapenhandel. Det är de stora amerikanska företagen med stöd av USA:s regering.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements