Dra tillbaka trupperna från Afghanistan

Det finns ingen som helst anledning till att svenska skattepengar ska gå till att finansiera krigföring under USA:s befäl i Afghanistan. Det finns ingen anledning till att Sverige ska delta i en ockupation av ett land vars befolkning inte vill ha ockupanterna där.

Sverige har svårt att finansiera försvaret. Varför använda pengar till att hålla soldater i Afghanistan i det läget. Att understödja en orättfärdig, imperialistisk och meningslös ockupation kan inte vara rätt. Istället bör de svenska trupperna omedelbart dras tillbaks från Afghanistan. Skattepengar kan användas på bättre sätt än att kastas bort i de afghanska bergen.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Kulturbloggen,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, DN1, DN2, DN3, HD, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements

18 Svar på “Dra tillbaka trupperna från Afghanistan”

 1. Sveriges bidrag i Afghanistan är patetiskt och borde flerdubblas. Se pa tyskland som har nära 4000 stridande soldater eller Danmark och Norge som vagar skicka ner stridsflyg. Sade inte var modiga regering vid tillträdet att Sverige skulle ha 2000 soldater i utlandstjänst? Hur manga är det idag – typ 700 soldater efter det att missionen i Tchad nu avslutats? Sverige borde utvidga missionen i Afghanistan till 1000 soldater och skicka ner en skvadron JAS-flygplan.

 2. /*Off-topic, borttaget*/ #AS

  Besök landet, följ med en grupp ut på patrull och prata med folket, se hur de bor och under vilka påfrestningar från extremisterna de får sin vardag att fungera, SEN får vi se ifall ni fortfarande vill skriva inlägg i stil med: ”…en ockupation av ett land vars befolkning inte vill ha ockupanterna där…”

 3. Ja det är absolut rätt,tycker man kan tajma det med att samtliga ”utlänska” krigare i al-Qaida och bland talibanerna reser hem.

  Inte en sekund innan!

 4. Hur kommer det sig att osäkerheten ökar i områdena där svenskarna är om befolkningen vill ha dom där ?
  Det är ett allmänt känt faktum att man inte kan bedriva gerillakrig om man inte har stöd bland befolkningen.
  Det finns vissa byar där svenskarna blivit utsatta för stenkastning mot deras fordon, andra byar där folk inte vill prata med dom. Detta omvittnat av soldaterna själva.
  Skicka gärna fler svenskar dit, skicka 1000 eller 2000. Det är enda sättet jag kan se att det någonsin på lång sikt kan bli ett ifrågasättande av vad sverige egentligen håller på med, vilken agenda de styrande har och vem som egentligen diregerar vår utrikespolitik. Detta bör också ses i ljuset av FRA och sveriges terrorlagar.
  Den dagen sverige riktigt dras in i strider i Afghanistan med döda soldater och höga kostander som följd,då kanske folk kan avprogrammeras från den ständiga propagandan att sverige är där för att hjälpa afghanerna och att bygga upp landet.

 5. Dumhet.Vi och andra frihetsälskande länder behöhövs i ett lan där annars terroriste skulle ta makten

  Vår insats är liten men nödvändig.

 6. Du verkar inte så införstådd i det hela. Svenska soldater deltar FRIVILIGT. Man skickas inte ditt utan dom här människorna åker dit med livet som en risk för att göra en insats. Sen hur och vart skattepengar spenderas finns det betydligt fler saker som är värre än en militär insats i ett krigshärjat land. Tex chefernas löner i myndigheter och deras lyx kostar betydligt mycket mer. Svenska soldaterna tjänar inga stora pengar eller lever i någon lyx där nere. Och många människor där nere är tacksamma för Svenskarnas hjälp. Men som vanligt ska svenssons sitta hemma i soffan och klaga i något dom inte förstår eftersom media skriver skit.

 7. Speciellt tacksamma är Afghanerna enligt uppgift över att svenskarnas och de andra utländska truppernas närvaro mångdubblat prostitution och trafficking.

  Bra att de är där FRIVILLIGT för då får de stå sitt kast och kan inte skylla på någon annan. De kanske till och med tål kritik och kan försvara sig verbalt eller? Eller är de inte gamla nog?

  Förhindra ”terrorister” från att ta makten? Jaha, det skulle man ha tänkte på innan man förstörde Afghanistans enda chans till demokrati i slutet av 1970-talet. Tack vare amerikanerna tog ”terroristerna” sedermera makten. Från ett längre historiskt perspektiv visar det sig att västmakternas inblandning alltid är meningslös och kontraproduktiv men dessutom ofta försåtligt egoistisk.

  Kan bara hålla med föregående talare. Här behövs ett riktigt bakslag och fortast kvickt, för som det är nu fattar svenska folket tydligen inte läget. Och deltagandet här bör absolut ses i samma kontext som FRA.

 8. Jocke har rätt idé. Vi bör alla åka till Afghanistan och leka soldatgroupies. När Afghanerna möter oss sittande på en tank och beväpnade till tänderna så kommer de vara helt ärliga. Vapen tar givetvis fram ärligheten och de som är missnöjda med ockupationsstyrkorna kommer förkunna det högt och ärligt in i kanonrörsmynningen på stridsvagnarna.

  De svenska legosoldater som åker ditt frivilligt för att slåss under amerikanskt befäl ska ha samma eloge som Jackie Arklöf som slogs i Bosnien. Fina killar allihopa. Gillar att döda, men på rätt sätt. Det gör en stolt. Lite trafficking ger bara nya inkomster och visst är det bättre att den afghanska staten själva får inkomsterna från heroinet? Eller snarare de som sitter i regeringen, men det är nära nog. Så länge de är på vår sida.

  Och som Storbritanniens ambassadör sa, får vi en ”acceptabel diktator” där så ska vi vara nöjda. För demokrati handlar mest om att få rätt diktator. Det är frihet det!

  (. .)

 9. Det är ganska lätt att prata om solidaritet om själv aldrig behöver göra några större uppoffringar för någon annan. De sanna solidariska människorna är de medborgare som frivilligt tagit på sig svensk uniform och begett sig till Afghanistan. Så även de svenska biståndsarbetare som är en förutsättning för en långsiktigt hållbar utveckling.

  Vi borde rekrytera fler soldater och kanalisera mer bistånd till Afghanistan. Ge dem allt vi kan, och skulle vi ha ihjäl några talibaner på vägen så må väl det vara hänt.

 10. Ja, solidaritet är ju att springa runt med vapen och skapa krig. Det är ett effektivt sätt att se till att bistånd inte kommer ut vilket ökar svälten och barnadödligheten. Det har våra svenska soldater lyckats bra med. Deras solidaritet har ökat den humanitära nöden radikalt i Afghanistan. Detta har kritiserats av de osolidariska biståndsarbetarna som jobbar där. De uslingarna!

  (. .)

 11. Anders_S, Kurt och bl.a. Hampus Eckerman verkar inte veta vad de pratar om.
  Att bara lämna efter där borta är mycket värre än vad som pågår idag. Talibanerna hatar utveckling, folket och dess välfärd. Presidenten är opiumsmugglare vilket vi i Sverige stöder med minst 100 miljoner dollar varje år. Andra länder som är där t.ex. tyskland, USA, Kanada har den synen på att presidenten inte får hela beloppet förens han visat att han har koll på landet. Hälften får han nu endast, andra hälften går till soldaterna från vardera land. Sverige kan inte de där med ekonomi i krig. /*off-topic, borttaget*/ #AS

 12. Inte det minsta argument där ser vi, Henrik.

  Storbritanniens ambassadör har synen att landet inte ska ha demokrati utan en acceptabel diktator. Talibanerna hatar inte folket, de är en del av folket som tyvärr är extremt religiöst konservativt. Det gäller även de krigsherrar som vi idag stödjer militärt. Exempelvis uteslöts den enda kvinnan från parlamentet när hon påstod att kvinnor hade det sämre än under talibanerna. I parlamentet, stött av oss och USA, stod män och hotade henne med döden och våldtäkt.

  http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/N18426949.htm

  Kriget i Afghanistan har på alla sätt lett till att befolkningen har det sämre. Enligt FN är halva landet nu för farligt för att skicka bistånd till.

  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/asia/article3000067.ece

  Kriget har alltså lett till att hjälpinsatser, som tidigare kunde skickas in, nu inte kan det. 40 stycken hjälparbetare hade dödats för ett år sedan. Det är sådant våra soldater är där för att ordna. Färre hjälpinsatser. Fler döda. Större fattigdom.

Kommentarer är stängda.