Carnegie inte vilken bank som helst

Carnegie är som de flesta förstår inte vilken bank som helst. Den är varken typisk för en svensk bank generellt, eller ens för den lilla gruppen av investmentbanker/finansbanker som finns, något som framgår klart av den senaste artikeln i DN. Den praktik som förekommit inom Carnegie är resultatet av en dålig företagskultur som existerat i flera årtionden inom banken och som spridits vidare från medarbetare till medarbetare. Att isländskt spekulationskapital skaffat sig kontroll över banken gjorde förmodligen inte situationen bättre.

Däremot går det inte att ta den extrema situationen i Carnegie som underlag för att säga att alla andra svenska banker sköter sig utmärkt. Andra saker, som extrema bonusar och betalningar till direktörer i bankerna visar att det inte är så.

Rent principiellt är jag för att nationalisera bankerna, istället för att bara skänka bort våra gemensmma pnegar. villkoren för ett sådant förstatligande är förstå att de som arbetar i bankerna tillsmmans med bankens kunder ska få en direkt insyn i och kontroll av verksamheten. Samt att det inte sker någon återprivatisering på det sätt som regeringen planerar med Carnegie. Används våra skattepengar till att rädda bankerna ska vi också gemensamt äga bankerna. Vi ska ta bankerna ifrån spekulanterna helt enkelt.

I fallet med Carnegie krävs dock mer. Majoriteten av personalen bör få gå, alla chefer måste gå och finansmarknadsminister Odell bör avgå, då det är hans kompisar som misskött banken å det grövsta.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2, VA1, VA2, AV1, AV2, AV3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

6 Svar på “Carnegie inte vilken bank som helst”

  1. Jag håller helt med dig om att i fallet Carnegie inte borde ske någon återprivatisering. Här gäller det att skydda folks investeringar som medvetet eller omedvetet har hamnat där. Jag kan inte förstå hur Folksam och andra ens kan ha indirekt samröre med sådana banker.

    Nej, all placering på riskkapital måste vara ett aktivt val av varje enskild part. Sådana här banker ska överhuvudtaget inte vara integrerarade, så till vida att vi måste rädda dem för att inte råka på en ännu större smäll. Om saker och ting hade stått rätt till hade Carnegie bara kunnat få gå i graven tillsammans med sina enfaldiga spekulanter.

Kommentarer är stängda.