Klassamhället åskådligjort

Bill Gates och andra rika gäster på överklassbröllopet mellan Charles Simonyi och Lisa Persdotter är ute och festar i Göteborg, slösar med både sin egna och andras pengar (det kräver en del av polisen att ha extra bevakning av överklassbröllopet och dess gäster) samtidigt som stora delar av Göteborgs befolkning har betydligt dystrare saker att tänka på. Nämligen arbetslöshet och ekonomiska problem som en följd av krisen i ekonomin och specifikt inom bilindustrin.

Det visar klassamhället, övertydligt illustrerat.

Intressant?
Bloggat: Mullvaden, Kildén & Åsman,
I media: ETC, SVD, DN, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AV, VA,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements

25 Svar på “Klassamhället åskådligjort”

 1. Överklassen skålar med champagne i de fina salongerna. Utanför går det sakta går upp för medelklassen att överklassen inte kommer rädda dem undan krisen, att samarbetet bara fungerade åt ena hållet.

 2. Jag tycker det är bra att dom roar sig. varför ska inte dom precis som andra få det? forövrigt, The Bill Gates foundation har gjort mer för människoheten enn dom flesta länder har gett i utvecklingsbidrag.

 3. Nej, fy! Att världens rikaste man får dricka alkohol på en fest och klappa händerna, och har rätt att dessutom ”slösa” bort sina egna pengar på festandet. Det är fel, fel, fel!

  Du, det är knappast det som är problemet.

  Man kan diskutera orättfärdigheter i samhället (och det finns många!), men avundsjuka hjälper knappast.

 4. Avundsjuka? Det var det dummaste.

  Jag har inte yttrat ett ord om festande eller inte festande. Var får ni det ifrån?

  Det är klart att han får festa. Jag bara konstaterade kontrasten. På nåt sätt är det ändå en talande kontrast.

 5. Hade det visat på klassamhället om det varit arbetare som inte fått sparken som festat och slösat med sina pengar, eller druckit öl och hängt på stan under polisbevakning (som vid fotbollsmatcher!)? Eller är det just att rika vågar visa upp sig som gör det? 🙂

 6. Den här blev för bra för att undan hållas världen =o)

  ”Ang post direktörens 900.000 i månaden””

  m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa…
  När man vet att en garanti pensionär får 98.000 om året är det mer än omåttligt bra betalt.
  10 åslöner för alla dom mammor som var hemma och tog hnd om barnen istället för att jaga atp poäng..

  Man skäms tammefan.

  den 22 november 2008 19:04
  ————————————————
  Rhodin sa…
  M00ns. Men de som du pratar om – skulle de vara värda högre ersättning menar du? Varför då? De lever ju på allmosor från staten. Att de sedan har levt på sina män och därmed inte tjänat ihop nån pension – ja det kanske de borde ha tänkt på då. Pensionssystemet har ju i åtminstone 50 år varit utformat på just det viset att det är en ersättning för den skatt man har betalat in.

  den 22 november 2008 19:12
  ———————————————
  m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa…
  Rhodin
  Ja jag tycker det är självklart att dom barnen som fick vara hemma med mamma nu hjälper sin morsa så som hon hjälpte dom när dom behövde det.

  Sen tror jag även att nyliberalism är en muterad gen och ingen politisk ståndpunkt….

  Att stenåldersmänniskor knappast samlade ihop sig i grupper för att sno åt sig så mycket dom kunde av varann kan väl ingn tro? Att dom gjorde det för att hjälpa varann är mer troligt.

  den 22 november 2008 19:23

  ————————————————-

  Hoppas den piggar upp Anders =o)->–<

 7. så länge gemene man(och kvinna) tycker det är intressant med förmögna människor och skaffar sig idolerså kan det aldrig bli en förändring i samhället.det verkar sm om det fattas nåt i människors vardag eftersom man tycker att penningstinna pansionärer är attraktiva. skulle han ha jobbat på industrigolvet har han fått ett gapflabb och blivit kallad snuskgubbe.

 8. Mannen 60 år och kvinnan 27 år.
  Nästan 30 års ålderskillnad.

  Är det kärlek eller är det mannens tjocka plånbok?
  Ingen genus/feminist som kan belysa detta? 🙂

 9. Hmm, varför gormar alltid liberaler om avundsjuka? De festar ju upp allmosor de fått från arbetare som arbetar i de produktionstillgångar som dessa herrar skaffat sig monopol över.

  Arbetarna festar inte upp mycket när de dricker ölen med pengarna som blev över när de som hade monopol på produktionstillgången tagit sina royalties. De betalade ölen med sitt arbete. Polisbevakningen av fotbollsarenan betalade de själv med sin skatt, det är ju som bekant högre skatt på arbete än ägande.

  (Allmosor kanske är fel ord eftersom det antyder frivillighet.)

 10. Martin,

  Så länge du tror att det är monopol på ”produktionstillgångar” så kommer du att förbli en bitter arbetare. Arbete är en överenskommelse mellan två parter. Gillar du inte de avtal som erbjuds kan du starta ett eget företag.

 11. Leifi,
  varför tror du jag är arbetare? Ägande är ett monopol på en tillgång, knappast nån ”tro”.

  Naivt att tro att man blir fri om man startar ett företag, kapitalismen är lika tvingande för en kapitalist som för en arbetare.

 12. Martin:
  Vilka tillgangar menar du att tex Charles Simonyi har monopol over? Att tanka, skriva mjukvara, eller utveckla nya satt att programmera?

 13. Lars: Simonyi utvecklade de fösta versionerna av Excel. Sen dess har han inte gjort många knop om jag fattat det hela rätt.

 14. ”Lars: Simonyi utvecklade de fösta versionerna av Excel. Sen dess har han inte gjort många knop om jag fattat det hela rätt.”

  Hur svarar det pa fragan om vilka tillgangar han har monopol over?

  Excel ar val for ovrigt en av de fa riktigt bra Microsoftprodukterna (Visual Studio en annan) och aven om den inte var forst sa hjalpt miljontals manniskor i deras dagliga liv.

 15. Lars: Det svarar inte på den frågan och det var inte heller min avsikt. Jag tycker också Martin uttryckt sig luddigt på den punkten. Han får svara själv.

 16. Han har varit rymdturist också. Men jag misstänker att han faktiskt inte jobbat så mycket. Men det är egentligen ganska ointressant och oväsentligt när man tänker efter. 🙂

 17. Lars,
  inte för att mitt uttalande gällde Simonyi enbart. Det var, som jag förstått det, fler inblandade i kalaset.

  Skulle Simonyi tjänat alla sina pengar på arbete har jag inget att anmärka på(*), men tjänar man pengar på patent och ägande så tjänar man pengar på monopol av produktionstillgångar. Menar du att han inte får pengar från patent och aktier?!

  (*)Visst skulle man i sådana fall ha vissa åsikter om lönens storlek.

 18. Anders_S:
  ”Han har varit rymdturist också. Men jag misstänker att han faktiskt inte jobbat så mycket. Men det är egentligen ganska ointressant och oväsentligt när man tänker efter”

  Varfor misstanker du att han inte har jobbat sa mycket? For att han har mycket pengar? Haller med om att det egentligen inte ar viktigt men personligen har jag ingenting emot rika manniskor som har jobbat sig till (istallet for att arva pengarna).

  Martin:
  Vi kanske har olika asikter om vad arbete ar. Jag tycker inte att arbete bara ar att sta vid bandet pa Volvo och skruva pa muttrar. Sen anser jag inte att agande ar fel. Han gjorde stora bidrag till Microsoft och fick sakerligen en hel del aktier och optioner, men vad har det med monopol att gora? Daremot haller jag delvis med om att patent kan ses som monopol.

 19. Lars: Jag misstänker inte egentligen. Jag vet. Hur jag vet behöver du inte veta. Eftersom jag inte redovisar och tänker redovisa hur, skriver jag att jag misstänker det. Så får ni tro vad ni vill om det. Det är som sagt var inte intressant.

Kommentarer är stängda.