Förstatliga personbilsindustrin och ställ om produktionen

Det är klart personbilsindustrin måste övertas av det offentliga. Förstatligas under arbetarkontroll helt enkelt. Men samtidigt är det naivt att tro att det räcker så. Det gör det inte. Bilismen som den ser ut idag är dödsdömd och vi måste verka för att den minskas och avvecklas. Framförallt måste sådana stora bensinslukande bilar som Volvo Personvagnar och Saab Automobil gjort, försvinna. Det betyder att det måste forskas om och utvecklas helt andra former av fordon på Volvo och Saab. Om det nu är fordon som ska byggas. Det kan handlar om sådant som spårbilar, elbilar, spårvagnar, järnvägsvagnar, lok, material till spårvagnar och järnvägar, vindkraftverk osv.

En sådan satsning i statligt ägda fabriker kan kombineras med en omfttande satsning på en rejäl utbyggnad av kollektivtrafiken i våra stora städer med nya järnvägslinjer, ny spårvagnslinjer, dubbelspår på enkelspåriga järnvägar osv. Dessutom, för att kollektivtrafiken ska bli så effektiv som möjligt måste städerna göras om. De måste förtätas, externa köpcentrum som kräver bil måste förbjudas och ett helt nytts sätt att planera våra städer måste tas fram. Genom en offensiv satsning från staten som inkluderar ett övertagande av personbilsindustrin är detta möjligt.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Peter Karlberg, Jinge, Mullvaden1, Mullvaden2,
Läs mer: ETC1, ETC2,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, AB1, AB2, SDS1, SDS2, SDS3, SDS5, SVD3, SVD4, SVD5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements