Man vänjer sig

Visst är det läskigt. Man vänjer sig vid att vara övervakad. Till slut bekymrar det inte det minsta. Man blir tillvand. Speciellt som det inte i normalfallet påverkar ens liv.

Jag har varit övervakad i större delen av mitt vuxna liv och förmodligen också då jag var barn eftersom min far förmodligen också var och fortfarnde kanske är övervakad, kommunist och sjöman som han var, kommunist och pensionör som han är. Jag har periodvis varit fysiskt övervakad, på olika aktiviteter som Socialistiska Partiet ordnat (om vilket kan läsas i Säkerhetstjänstkommissionens rapporter om övervakning och åsiktsregistrering, se nedan) samt före och efter Göteborg 2001 liksom ganska säker kring ESF i Malmö.

Vidare har jag till och från varit telefonavlyssnad, förmodligen nästan jämt under de senast 10 åren. Eventuellt finns det också buggar nånstans i mitt hus då polsien, säkerhetspolisen eller MUST brutit sig in i min bostad ett par gånger (inbrott utan att nåt blir stulet eller nämnvärt skadat, tyder på den saken) runtomkring händelserna Göteborg 2001 och säkerligen läses min mejl regelbundet av olika säkerhetsinstanser. Men som sagt, man vänjer sig och bryr sig inte, trots att man vet att någon kanske lyssnar på det mesta man säger och gör.

Nu kan nån tycka att jag är paranoid och det är möjligt att jag är överdrivet misstänksam, men det påverkar i alla fall inte mitt liv. Inte mer än att jag inte får lova att besöka kärnkraftverk, ens som besökare eller arbeta inom krigsmaterialindustrin. Inte heller skulle jag kunna bli polis eller tullare. Fast nog är det läskigt att man vänjer sig vid helt människorättsvidrig och integritetskränkande övervakning så lätt.

Sen har jag också fått bekräftat att jag var övervakad av vanlig polis inför Göteborg 2001 och efter Göteborg 2001. Jag har till och med sett dom. De övervakande poliserna alltså. Andra poliser har bekräftat för mig att jag är övervakad av Säpo. Så jag är nog inte så paranoid trots allt.

Projo skriver visserligen om 700 000 fildelare. Men sifrran är intressant, för det är faktiskt precis det antal svenskar som lär ha varit övervakade och åsiktsregistrerade av Säpo och IB (MUST, KSI) på 1950-talet och fram till 1990-talet. Hur många det gäller idag är det ingen som vet. Alla vänjer sig nog dock inte. Det visar de tyska uppgifterna. Och varför ska man göra det?

Säkerhetstjänstkommissionens utredning från 2001:

IB1
IB2
IB3
Övervakningen av vänstern 1
Övervakningen av vänstern 2
Palestinarörelsen
Sjukhusaffären

Intressant?
Bloggat: El Rubio, Intensifier,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements

Ett Svar på “Man vänjer sig”

 1. ”parnoid”
  =o)-<-<
  Sånt som avlyssning är något ingen vågar ta upp för den som tar upp det måste vara sjuk….
  Men om du provar ping plotter programmet på Out Off Line
  Min blogg nr2. Så går din mesta trafik utanför Sverige oftats Genom en stat i usa Phoenix. Om du så pingar mot en server i tyskland eller en blogg i usa. Inom landet så vill trafiken gärna gå genom NETNOD-IX
  eller förbi Mölnlycke. Nu säger jag inte att man bli avlyssnad .. men man blir lite paranois iaf.

  mvh

Kommentarer är stängda.