ProSiebenSat – Sveriges fjärde TV-operatör

Del 6 av 14 i serien Medieindustrin

Det tyska mediebolaget ProSiebenSat.1 Media AG som kontrolleras av Lavena Holding Holding 4 Gmbh, som i sin tur är ett bolag som kontrolleras av det tyska Private Equity-bolaget Permira och det amerikanska Kohlberg Kravis Roberts & Co, är den fjärde största TV-operatören som sänder program för den svenska marknaden. Större är SVT, Bonniers (TV4) och Stenbeck (MTG). Minoritetsägare är det holländska Telegraaf Media Groep. Totalt har bolaget 6 000 anställda.

Bolaget kontrollerar 2 svenska TV-kanaler, Kanal 5 och Kanal 9. Utöver detta äger naturligtvis bolaget TV-kanaler i Tyskland, där bolaget är det största kommersiella TV-företaget, samt i Belgien, Österrike, Schweiz, Rumänien, Norge, Nederländerna, Danmark, Bulgarien och USA. Kanalerna i Sverige och Norden kom bolaget över genom att Permira och KKR köpte SBS Broadcasting Group, som senare fusionerades med ProSiebenSat.1 Media AG.

Bolaget äger också 5 radionätverk, Mix Megapol, The Voice, Rockklassiker, Vinyl 107 och Studio 107,5. Vidare har företaget intressen i olika Internetföretag som bl.a. MyVideo och lokalisten.

Permira, som är delägare till ProSiebenSat.1 är också delägare av det danska företaget TDC (det tidigare danska Televerket), med telefoni och internetverksamheter i hela Norden. Också här tillsammans med KKR liksom med ytterligare tre riskkapitalbolag. En svensk makthavare finns i gruppen, Kurt Björklund. Han sitter bl.a. i TDC:s styrelse. TDc är Danmarks största telefonföretag och levererar bredband och/eller telefoni i hela Norden samt mobiltelefoni i Schweiz och kabel-TV i Danmark.

Läs mer: Kanal9 Wikipedia, Kanal5 Wikipedia, SVD, IDG, AV1, Realtid1, Realtid2, RTVV, Journalisten, HD, AB, Resumé1, Resumé2, AV2, Independent, Telegraph,

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,
Technorati: , , , , , , , , , , , , ,
Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Stenbeck – en modern medieföretagsgruppClear Channel – ett av de största reklambolagen i Sverige >>
Advertisements