Gaza behöver hjälp – men svenskar får inte hjälpa

På grund av Israels bombningar av Gaza är behovet av hjälp och uppbyggnad i området stort. Det har det iofs nästan alltid varit, i alla fall så länge som omvärlden tillåtit Israel att isolera och stänga in Gaza. Därför finns det naturligtvis människor som samlar in pengar i Sverige för att hjälpa människorna i Gaza.

Men se det tycker inte en svensk åklagare att man ska göra utan har åtalat en man i Malmö för brott mot terroristlagen. Detta för att han har samlat in pengar för humanitära ändamål och åklagarena tror att den organisation som pengar skickats till har kopplingar till Hamas. Det är möjligt att den har det, då det mycket i Gaza har det eller kan ha det. Men det är inte rimligt att humanitärt bistånd ska kunna betraktas som terrorism.

Naturligtvis är det inte heller rimligt att den organisation som vann det palestinska valet är klassad som en terroristorganisation. Vi må tycka illa om Hamas, men det måste inte vara en terroristorganisation bara för att det är en organisation som är obehaglig och otrevlig.

Intressant?
Bloggat: Motbilder,
Borgarmedia: SVD, DN, VG1, VG2, DB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Trottens Betraktelser » Gazakriget en massaker på oskyldiga()

 • Caesar

  Nej, och Hitler var inte alls elak. Han vann ju ett demokratiskt val. Eller?

 • Mehåll, Hitler, Tzipi Livni, Benyamin Netanyahu och Ehud Olmert kan knappast kallas trevliga, oavsett vilka galningar som röstar på dem. Fast inte menar du väl att vi ska avsätta dem och tillsätta andra som representanter för det israeliska folket?

 • Caesar

  Hampus: Jag vänder mig emot uppfattningen att Hamas slutade vara en terroristorganisation i samma ögonblick som de vann ett val.

  Jag är emot att man invaderar länder och avsätter deras ledare till höger och vänster helt oprovocerat, jag tycker att det var fel av USA att invadera Irak och avsätta Saddam oavsett hur mycket bättre det irakiska folket har fått det nu när de har blivit av med Saddam.

  Hursomhelst så gick inte Israel in i Gaza för att de kände för det, eller för att de inte tyckte om Hamas. De gick in för att stoppa Hamas ständiga raketbeskjutningar av Israel.

 • Ja, och jag vänder mig mot uppfattningen att Israel skulle sluta vara en krigsförbrytarstat bara för att krigsförbrytarna sitter i regeringen.

  Och självklart har den miljonen irakier som dödats och de fyra miljoner som drivits på flykt fått det bättre nu. Koko.

  Och vi vet att Israel planerade anfallet mot Gaza under pågående vapenvila, sex månader i förväg. De var också de som bröt vapenvilan. T.o.m den tidigare Mossad-chefen sa uttryckligen att det bästa sättet för fred med Hamas vore att släppa på den folkrättsvidriga blockaden som fördömts av FN, Amnesty, Röda Korset och Human Rights Watch.

  Samt självklart att avsluta ockupationen och avveckla bosättningarna.

 • Sofie

  Ceasar, jag håller med dig om det mesta, men du glömmer den lilla detaljen att det är israel som ockuperar palestina och att palestina då har rätt att försvara sig.