Olämpligheter måste inte vara brott

Åklagaren har lagt ner utredningen om brott vad det gäller de rasistiska uttalandena av några poliser i samband med insatserna i Rosengård vid kravallerna i höstas. Det verkar vid första anblicken konstigt och det vanliga med att poliser ofta slipper återverkningar när de gör nåt olagligt eller olämpligt. Men det är faktiskt möjligt att de inte begått nåt olagligt i den aktuella situationen, även om det var aggressivt och rasistiskt.

Det är helt klart att polisen som helhet befann sig i en utsatt situation i det aktuella läget, även om det kanske inte gällde just de som satt i trygghet i polisbussen och som fällde de aktuella och vidriga komentarerna. Det är också möjligt att poliserna var rädda. Men ingenting ursäktar deras uttalanden. Vi måste kunna ställa högre krav på poliser än på vanliga människor. Vilket betyder att poliser, även om människor beter sig olagligt och obehagligt mot dem, ska kunna agera proffsigt och utan våldsromantik och rasism. Det klarade inte de aktuella poliserna i Rosengård och de är därför olämpliga för den typen av tjänst i nuläget.

Samtidigt undrar man ju vad poliserna lär sig i sin utbildning och om den typen av namn som används på personer där bidrar till att minska rasistiskt och våldsfixerat beteende. Tror knappast det. Så det hela verkar vara ett mera generellt problem inom polisen än vad många uppger och tror.

Intressant?
Bloggat: Proletärbella, Roya, Röda Berget, Utsikt från höjden, Signerat Kjellberg, Simone,
Borgarmedia: SVD, SDS1, SDS2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Kurt

  Nej, i detta fall är det (som vanligt) olämpliga chefer som inte agerar när de får information, som borde ta ansvaret och avgå. Ytterst vilar naturligtvis ansvaret hos vår justitieminister, som är så upptagen att hon aldrig har tid att tala med media.

 • David

  Nej, det vore nästan oroväckande om det här kunde led till åtal, men sparken borde dom få! Eller åtmistånde en ordentligen påföljd med avstängning, omutbildning etc.

 • Pingback: Claeskrantz.se » Jargongen ingen tillfällighet- Offentlig främlingsfientlighet i Sverige()

 • Apan

  Ja man skall kunna ställa höga krav på poliser men poliser är också människor. Jag kan inte se en enda anledning till varför poliser på något sätt skulle tolerera mer av smädningar och trakaserier än anda människor. Om beteendet som uppvisas gentemot poliser inte är OK att visa mot andra medmänniskor så är det inte heller OK att uppvisa mot poliser. Uppvisas olagligt beteende skall ju polisen INTE acceptera detta utan agera mot det. Det är ju det polisen är till för, att stävja olagliga handlingar, eller ? Polise besitter ett våldsövertag som de fått sig tilldelat av samhället och det kräver att polisen är extremt restrektiva i användandet av dessa befogenheter. Det krävs också att medborgarna respekterar poliser och de lagar och förordningar som finns för annars respekterar man ju inte samhället man verkar och lever i.

 • Apan, en minst lika relevant fråga är om poliser ska få utföra smädningar och trakasserier mot andra som vi annars inte skulle acceptera. Ska polisen få kalla folk för blattejävlar på jobbet medans det är mindre acceptabelt på försäkringskassan?

  Ömsesidig respekt tror jag är det vi önskar.

 • Apan

  Hampus. Jag har aldrig sagt att det skulle vara OK för poliser att bete sig annorlunda än andra människor. Anders_S säger ju direkt att poliser skall vara toleranta mot folk som agerar olagligt mot dem. Vad skall vi då med poliser till ? Ömsesidig respekt är precis det jag talar om men i ömsesidig respekt ingår INTE att spotta på poliser eller kalla dem för snutjävlar eller hundar eller grisar etc.

  /*off-topic*/ #AS

 • Anders_S

  Eftersom polisen lagligt kan utöva våld i motsats till de flesta människor (utom i självförsvar då det är lagligt för oss alla) måste man ställa högre krav på poliser än på andra.

  Att polsier ska bete sig ordentligt innebär ju int att de inte ska ingripa mot brott (men i polislagen står det att de kan låta bli om ett ingripande skulle innebär att ännu grövre brott skulle bli följden).

 • Apan

  Det är ju precis det jag säger, eller ? Men ingenstans tar du avstånd ifrån agerandet från vissa individer utan verkar snarast tycka att det är OK att bete sig som svin mot poliser eftersom de får lov att utöva våld för att upprätthålla lag och ordning. Både du och Herr Hampus Eckerman verkar själva lida av något slags våldsromantik ”om man har kampen och rätten på sin sida”. Vi befinner oss ganska långt ifrån det läget när civil olydnad är befogad för att våra egna myndigheter inte klara av att uppföra sig.

 • Apan, nu gör du dig fånig. Du kan inte hitta någon kommentar där jag skrivit att jag är för stenkastning, däremot flera där jag säger att jag är emot det.

  Men lalla på du bara.