Fildela på!

Några tidningar har idag skrämselrubriker om att ”Fildelarjakten kan börja”, ”Nu börjar jakten” och liknande. Detta för att den så kallade piratjägarlagen Ipred1 träder i kraft på onsdag, den 1 april. Antipiratbyrån hävdar kaxigt att man tänker använda lagen. Och det kommer man säkert också att göra. Man kommer att sätta fast en och annan ung kille (och kanske även nån ung tjej) och kanske en och annan som fildelar olagligt kopierat material jättemycket, men i stort så kommer lagen att ha marginell betydelse för den olagliga fildelningens (piratkopieringens) omfattning. Så tidningarna skrämmer helt enkelt upp folk i onödan som jag ser det.

Större betydelse för den olagliga fildelningens omfattning har förmodligen lanseringen av olika tjänster som erbjuder strömmande lyssningsmöjligheter och köp av billig musik i form av mp3-filer. Tjänster som Spotify, Last.fm, Tunerec, Itunes och Muziic.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, 2, IDG, Ny Teknik,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

PS. Kom ihåg, fildelning i sig är inte på något sätt olagligt. Endast fildelning av upphovsrättskyddat material som inte är släppt med licens som tillåter fildelning och kopiering är olagligt. DS

Advertisements
 • Slasher

  Det tråkiga är att det nu kommer bli ett par personer som kommer statueras exempel på. Skadestånden kommer vara skyhöga. Allt för att skrämma resten av befolkningen. Det absolut sämsta är civilmålsmetoden som kommer användas. Det är i princip de rikas makt att köra över enskilda personer. Förhoppningsvis startas nån insamling för att hjälpa dom stackarna som bolagen väljer ut som ”lämpliga” offer.

 • Daniel

  Nåja. De stackars ”unga killarna och tjejerna” ska du nog inte ligga sömnlös över. De flesta stortankare jag känner är vuxna män med goda inkomster som har råd att både fylla garderoben med hårddiskar, särskilda nätverksdatorer att hantera alla terabytes och en jätteTV att se filmerna på. Det är denna typ av frihetsmissbruk som tyvärr gett oss lagar som Ipred, men piraterna gömmer sig bakom klatschiga men tomma slogans om frihet och gratis kultur, istället för att fundera på vad deras eget agerande inneburit för lagstiftningen.
  Själv hoppas jag att denna typ av lagar kan driva på utvecklingen av bättre och smartare medietjänster som Spotify. Efterfrågan på såna tjänster lär inte bli mindre av Ipred. Och artisterna SKA ha betalt för sitt arbete, det är deras sak om de valt att gå via ett skivbolag eller ej.

 • Det är bara att hoppas att de lagliga tjänsterna får mer fria händer och inte en massa restriktioner från storbolagen. Priset måste ner väsentligt också, ~10kr/låt som de flesta tar idag är i princip samma pris du kan handla vanliga CD-skivor för. Kommer inte priset ner och restriktionerna försvinner så har bolagen förlorat slaget hur dom än vänder och vrider på sig. Anpassa sig eller godta situationen dom satt sig i!

 • jessejames

  I efterverkningarna av nedstängningen av napster i usa drog advokater och andra byråer in 100 miljoner dollar i stämningar och dyligt, MEN inte 1 (en) cent har fortfarande utdelats till någon artist där. Dom är visst ”borta”. Vad säger det om IPRED i sverige? efter alla kostnader som dom lägger ut på detta i lobbyn, tror ni verkligen att dom inte kommer kräva tillbaka sina utgifter för att jaga barnen?
  Hur mycket blir verkligen kvar till våra artister? Ja ska vi tro på det som händer i usa så blir det inget kvar. Men dom drog ju bara in 100 miljoner dollar

 • Pingback: April, april! …eller? | Moppa's Hörna()

 • Pether

  Daniel, du har inte läst på mycket.

  Artisterna får betalt.
  Fildelning är gratis reklam för artisterna.
  Som endå inte får pengar av cdförsäljning.
  Istället får de pengar genom livespelningar.

  Vilka som bekant bara ökar i popularitet.

  Den här lagen är skapad för och av de stora företagen för att fylla sina egna fickor. De har inte en tanke på artisterna.

 • Pingback: Henrik Pontén tror att han är polis | Svensson()

 • @Daniel: ”Det är denna typ av frihetsmissbruk som tyvärr gett oss lagar som Ipred”

  Nej, det är den nya hegemonin och informationseran som inte förståtts av politiker och lagstiftare som gett oss lagar som Ipred. Sony/BMG, Universal etc har mycket väl förstått att deras tidigare affärsmodell, med fokus på exemplarsframställning, är rökt men de vill ändå – givetvis enligt kapitalismens grundregel – maximera sin profit så länge det bara går.

  Den artist som prioriterar nuvarande upphovsrätt och idiotlagar som Ipred framför samhället, det allmänna och demokratin kan dra åt helvete i mina ögon!

 • Martin

  Varför skulle någon sluta piratkopiera för detta? Det finns redan det där med öppna trådlösa nät, men man behöver inte ens det.

  Fildela på som vanligt, när brevet kommer från Pontén & co så handlar du en trådlös router, städar datorn och blånekar. Det kommer inte vara några midnattsräder hos fildelare, de enda som kommer åka dit är folk som saknar kunskap om sina rättigheter och om hur de skall undvika det hela. Således vanliga människor som laddar ned lite då och då, de som gör det systematiskt och konsekvent kommer de aldrig åt iaf. Lagen riktas inte emot piratkopierarna, den riktar in sig på vanligt folk, tekniskt försvarslösa som på inget sätt piratkopierar systematiskt. Det får en att må illa, det är tänkt att bli det nya sättet för en industri att tjäna pengar, en möjlighet som politikerna serverade på ett silverfat utan att det fanns entydiga bevis på att det faktiskt fanns ett problem.