Dahlbäck – i tjänst hos Wallenberg

Sven Dahlbäck var chef för Esselte i ett antal år, men hans son Claes Dahlbäck (1947- ) kom att bli betydligt mäktigare då denne 1973 anställdes på AB Investor, då ett av Wallenbergs viktigare investmentbolag och idag familjen Wallenbergs enda egentliga investmentbolag då det slagits ihop med Providenta och diverse andra mindre företag. Investor är tillsammans med stiftelserna och bolag FAM centrum i familjen Wallenbergs företagsimperium.

Sven Dahlbäck var gift med Elisabeth Alströmer som är uppvuxen på Östad säteri utanför Alingsås och från en gammal familj som en gång tillhörde de som blev rika genom Ostindiska Kompaniet.

1978 blev Claes Dahlbäck VD i Investor och han förblev detta intill år 1999 då han istället blev vice styrelseordförande i samma företag. 2002 blev han styrelseordförande. Han har genom sin position i ledningen för Investor haft stor makt inom och stor betydelse för det svenska näringslivet. Han har under denna tid suttit i en mängd styrelser i många olika företag inom Wallenbergsfären. Han avgick som styrelsordförande i Investor 2005 och har sedan varit aktiv i andra verksamheter till viss del utanför Wallenberggruppen, som exempelvis Goldman Sachs. Totalt arbetade han alltså i Wallenbergs tjänst inom bolaget Investor i 32 år.

Familjen Dahlbäck är i likhet med familjen Johansson ett modernt exempel på att även direktörspositioner så att säga går i arv. Är man född i en direktörsfamilj blir man gärna direktör. Claes Dahlbäck äger idag det som var Gustav Vasa uppväxtgård, Räfsnäs utanför Mariefred. En gård som varit statens ägo från den tid som Gustav Vasa blev kung och fram till 1996 så köpte alltså Dahlbäck den från staten (Assi Domän). En privatsiering av något som varit statligt i många hundra år alltså.

Läs mer: AB1, 2, DPS, Newsdesk1, 2, AV1, 2, DI1, 2, SR, HQ, Arbetaren, SVT, DN, VA, Nyberg,

Andra källor:
Att äga stora företag, SNS Förlag, 1987

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Dahlbäck – i tjänst hos Wallenberg”

Kommentarer är stängda.