Fazer / Dreijer – godis- och brödkungarna

Familjen Fazer äger direkt och via holdingbolaget Cacava ett av Nordens största livsmedelsföretag, Oy Karl Fazer Ab, med 17 000 anställda. Av dessa finns cirka 3 500 i Ryssland och resten i Norden, Estland och Lettland. I Ryssland, Finland, Sverige, Estland och Lettland driver man bagerier och i Finland tillverkar man konfektyr. Utöver detta äger man Fazer Amica som är företagets viktigaste del med nästan 8 000 anställda. Fazer Amica sysslar med att servera och leverera färdigmat samt äger och driver caféer och restauranger.

Företaget grundades av Karl Fazer (1866-1932) år 1891 då han öppande ett café i Helsingfors. Cafét existerar än idag, i ett nyare hus dock. 1938 blev hans son Sven Fazer VD i företaget. 1958 förvärvas Oululainen, ett finskt bageriföretag och 1966 fusioneras det av familjen Fazer ägda Hangö kex med Karl Fazer ab. Samma år som Peter Fazer (?-1998), son till Sven Fazer blir VD, 1975, köpte man det svenska godisföretaget Mazetti AB och 1976 startar Fazer Catering (idag Fazer Amica). 1979 köptes J.R. Lehtinen i Åbo och 1980 grundas Fazer Bröd AB i Sverige. Under 1990-talet expanderade man vidare genom köp i Ryssland och Baltikum såväl som i de nordiska länderna. En expansion som via köp fortsätter på 2000-talet. Ett samarbetsprojekt med svenska Cloetta inleds och misslyckas också under 2000-talet.

I Sverige är förmodligen Fazer det största bageriföretaget då man idag också äger Skogaholms.

I Fazers styrelse har från familjen under senare år suttit Fredrik Fazer (1946-), son till Peter Fazer och Anders Dreijer (1953-), systerson till Peter Fazer. Hans mor var Helen Fazer (1925-), gift med Per Dreijer (1920-2009). Dessa två grundande Helen o Per Dreijers stiftelse.

Familjen Dreijer från Göteborg har vid sidan av Oy Karl Fazer ab, haft egna intressen i rederinäringen, ägde en stor del av den senaste upplagan av Broströms Rederi AB, innan det såldes till Maersk. Anders Dreijer var sålunda storägare i Broströms tillsammans med barn, syskon och syskonbarn innan det såldes. Hans bror Thomas Dreijer (1949-) är advokat, delägare i Wistrands advokatbyrå och med en mängd olika styrelseuppdrag och liknande. Annika Dreijer (1957-), gift med Johan Delin (1954-) är syster till Thomas och Anders och de båda tillhörde ägarna i Broströms. Ytterligare en bror är Clas Dreijer (1947-), arkitekt, författare och byggkonsult. Familjen Dreijer äger Lunaria AB och Borrosen Förvaltnings Ab samt delar i ett antal andra företag.

De två musikerna och syskonen, Karin Dreijer Andersson (1975-) och Olof Dreijer (1981-) som utgör duon The Knife tillhör också familjen Dreijer. Karin har tidigare också spelat i bandet Honey is Cool, tillsammans med bland annat Håkan Hellström.

Ursprungligen härstammar familjen Dreijer från den lilla estniska ön Runö och en annan medlem i släkten är den åländske arkeologen och författaren Matts Dreijer (1901-98) och dennes son Stig Dreijer.

Medlemmar i familjen Fazer/Dreijer brukar förekomma på listor över de rikaste i Finland, år 2007 förekom exempelvis Majlen Teresita Fazer, Jan Peter Fazer, Marina Fazer och Anna-Lena Dreijer.

Läs mer: VA1, 2, 3, 4, RT1, 2, PA, AV1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, 3, 4, 5, FET1, 2, Newsdesk1, 2, 3, 4, YLE, Talouselämä, 2, HBL1, 2, 3, DI1, 2, target=”_blank”>Mål & medel, SR1, 2, Runö, Sydsvenskan, GP1, 2, 3, 4, 5, 6, HD1, 2, SVT, Skogshem & Wijk, Ulfsunda, TS,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements

3 Svar på “Fazer / Dreijer – godis- och brödkungarna”

  1. Länken till Claes Dreijer stämmer inte, den går till Anders. Har för mig att Claes faktiskt varit aktiv inom Göteborgsvänstern en gång i tiden.

Kommentarer är stängda.