Kinesiska staten trappar upp i Xinjiang

Igår lät soldater och polis, i den oroliga huvudstaden Ürümqi i Xinjiangprovinsen, den han-kinesiska befolkningsgruppen löpa amok och fritt få bära vapen av oliak slag och röra sig i staden. I stort sett fritt, på vissa ställen hindrades de av poliser, men inte överallt. Utan på många ställen stod tydligen polisen och tittade på. Detta är en kontrast till hur polisen agerat mot uiguriska upplopp och protester.

Idag har Kina sänt mängder av soldater till den oroliga provinsen. Helt säkert för att slå ner befarade hämndaktioner för gårdagen, från uigurerna mot han-kineser och för att förhindra alla typer av missnöjesyttringar från den förtryckta uiguriska befolkningsgruppen. Det är samma väg som Iran nyligen valde. Med övervåld och hot om övervåld ska protester kväsas.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Björnbrum, Kinabloggen,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, VG, DB, DN1, 2, 3, Sydsvenskan,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

PS. Regeringen i Kina hävdar att alla döda är han-kineser. Uigurerna hävdar att uigurer skjutis av poliser. På grund av att det inte finns demokrati och fri press i Kina, samt att internet delvis stängts i Xinjiang finns ingen möjlighet att kontrollera vad som är sant. DS.

Advertisements
 • TB

  Är detta början på något större eller kommer oron att kväsas med maktmedel än en gång? Förra gången var det Tibet som stod i centrum för oroligheterna som kanske inte var lika omfattande.

  Klart är dock att alla totalitära regimer lever på lånad tid vilket historien tydligt visat. Sovjetregimen klarade sig i dryga 70 år, de östeuropeiska regimerna klarade sig i dryga 40 år. Även Sydamerika som också har varit hårt drabbat av diktatoriska regimer faller dessa förr eller senare (…även om det ibland blir nya kupper).

  Historien talar alltså sitt tydliga språk och den kinesiska totalitära regimen har nu funnits i 50 år. Med de omfattande kontakter som Kina ha med omvärlden och med den nya tidens alla kommunikationsmöjligheter blir det för var dag svårare för regimen i Peking att behålla kontrollen. Frågan är alltså hur länge man kan hålla ut.

 • 5180

  Var har du läst att den han-kinesiska gruppen fick löpa amok fritt? Vad jag läst och sett på bilder så har polisen hela tiden försökt stoppa sammandrabbningar.

 • 5180

  Läs exempelvis här: http://www.dn.se/nyheter/varlden/nya-kravaller-i-vastra-kina-1.907036 . Det är klart och tydligt att polisen har försökt hindra sammandrabbning.

  ledsen för dubbelpost

 • Anders_S

  Ja, på vissa ställen, men inte överallt. Det finns bilder när polisen ler och är passiva medan beväpnade människor passerar dem. Det finns beskrivningar av hur uiguriska hus anfalls medan polisen tittar på. Också i DN, SVD och andra svenska tidningar. faktum är att du kan se tungt beväpnad polis som inte gör nånting, på bilden vid den artikel du hänvisar till. Möjligtvis hjälper han de attackerande han-kineserna ser det ut som.

 • Anders_S

  NY Times:

  On Tuesday afternoon, thousands of Han Chinese armed with sticks, shovels, pipes and meat cleavers tried to march to the Uighur quarter to exact revenge for those Han civilians who were killed on Sunday. Paramilitary troops fired tear gas at the mob, but not before the first wave got into a brick-throwing battle with Uighurs perched on rooftops near Erdaoqiao Market, where the rioting began on Sunday.

  http://www.nytimes.com/2009/07/08/world/asia/08china.html?ref=world

 • 5180

  http://www.economist.com/world/asia/displayStory.cfm?story_id=13980921&source=features_box1 :

  ”Armoured-personnel carriers of China‚Äôs People‚Äôs Armed Police, a paramilitary security force, rushed through city streets to keep ahead of the surging crowds, barring them from mosques and Uighur neighbourhoods […] Although the police failed to prevent individual attacks on Uighur-owned homes and shops they did prevent widespread violence.”

  Att påstå att beväpnade han-kineser fick löpa fritt tycks inte stämma.

 • Anders_S

  5180: Återigen, det beror på var man läser och vad ursprungskällan är. Troligen stämemr det i vissa fall och inte i andra. NY Times kommenterar exakt denhändesle som fotot i DN visar. Och den visar på just det jag skrev. Nog diskuterat om detta. Vill du tro på regeringen i Kina får du gärna göra det, jag gör det inte.

 • 5180

  Nej jag litar inte på den kinesiska regeringen, men det betyder inte att man bör lita på uiguriska källor heller (vilket många medier gör). De är inte ett dugg mer trovärdiga än den kinesiska regeringen. På många bilder kan man också se polisen stå passiva och se på medan uigurer löper amok. Jag hoppas och tror att den kinesiska regeringen en dag kommer att störtas omkull, men man måste ändå försöka betrakta allt med ett objektivt öga.

 • Anders_S

  5180: Att man inte helt kan lita på uiguriska källor är jag överens med dig om. Och jag har sett samma sak som du, att polisen varit passiva även vid uiguriska angrepp mot hankinesers egenom.

  Att polsien är passiva behöver inte heller betyda att man med ger passivt stöd till det som händer. Det kan också bero på att polisen inte räcker till.

 • 5180

  Precis, men din text ger intrycket av att polisen skulle ha tagit ett steg åt sidan och på så sätt uppmuntrat till fortsatt våld, vilket jag inte tror var fallet. Det kan mycket väl vara så som du säger att polisen helt enkelt inte räckte till, därav också anledningen till att man sänder dit soldater. Får väl helt enkelt se hur händelserna utecklar sig…

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Desperat läge i Kina()

 • 5180