Hagnö – storägare i Spotify med skumt förflutet

Familjen Hagnö, dvs Bengt Hagnö och han son Felix Hagnö äger tillsammans 6,6% i musiktjänsten Spotify. Bengt Hagnö äger bara en mindre del. Familjen har ett inte helt fläckfritt förflutet då pappan, Bengt Hagnö, år 2005 dömdes till fängelse för ekonomiska brott, systematiska olagliga manipulationer av sina deklarationer. Han och hans fru är också kända för att ha låtit sitt företag betala privata utgifter för deras privata villa. Något som också ingick i fängelsedomen för de ekonomiska brotten. Straffet nedsattes i hovrätten till ett år istället för tre år.

Bengt Hagnö och hans fru Susanne startade en klädkedja, Joy, omkring 1980, och det var kring denna verksamhet som det fifflades med ekonomin. Anställningsförhållandena i butikerna var också ofta av tveksam natur och enligt uppgift lär det ha förekommit svarta löner och olagliga anställningsformer. 2006 sålde familjen majoriteten i företaget till Segulah för en okänd summa pengar.

Felix Hagnö var själv en av grundarna av företaget TradeDoubler, tillsammans med en av de två personer som kontrollerar Spotify, Martin Lorentzon. Och Felix har gått i sina föräldrars skola. Vill inte betala för någon gemensam välfärd så inför försäljningen av aktier i TradeDoubler år 2005 så flyttade han sitt ägande till utlandet, närmare bestämt Cypern för att slippa betala för vägar, sin egen skola, utbildning och sjukvård. Martin Lorentzon gjorde på samma sätt. Felix Hagnö lät dock meddela att han i framtiden tänkte betala skatt:

Felix Hagnö säger till Affärsvärlden att hans avsikt med bolagskonstruktionen är att i framtiden driva en investeringsverksamhet inom it- och mediesektorn i Europa. Han kommer att betala skatt i Sverige om han tar ut pengar ur bolagen och räknar också med att få betala förmögenhetsskatt på eventuella övervärden i verksamheten.

Intressant?
Borgarmedia: AB1, 2, 3, 4, 5, AV1, 2, NyT1, 2, VA, DPS, IDG1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Hagnö – storägare i Spotify med skumt förflutet”

Kommentarer är stängda.