Rökke – fiskaren med mutor som verktyg

Del 11 av 22 i serien Nordiska finansfamiljer

Kjell Inge Rökke (1958-) är en av Norges rikaste personer. Ursprungligen var han fiskare och byggde upp ett eget fiskeriföretag i USA, American Seafoods Co. 1994 samlade han sina US-amerikanska företag i Resource Group International (RGI) och 1996 köpte RGI kontrollen i Aker (en gång kontrollerat av familjen Olsen). Därefter fusionerades de två bolagen. 1995 hade det Aker-ägda Norcem köpt alla nordiska cementtillverkare och slagit ihop dem till Scancem. 1999 såldes denna verksamhet till Heidelberg Cement.

Efter en rad problem inom verksamheten ombildades bolagen flera gånger och 2004 skapades det nuvarande Aker ASA, genom en fusion mellan Kvaerner och Aker, med idag cirka 26 000 anställda. I bolaget ingår bl.a. Aker Seafoods, Aker Capital och Aker Drilling. Rökke äger 67,8% genom TRG Holding AS. Aker Holding AS som i sin tur ägs av Aker ASA till 60 procent äger dessutom kontrollen (55% av rösterna) i Aker Solutions, med 21 000 anställda, som består av det mesta av det som tidigare var Kvaerner. De övriga ägarna i Aker Holding är norska staten med 30% och Wallenberggruppen (Saab 7,5% och Investor 2,5%). Aker Solutions hör till de bolag som profiterat på USA:s olagliga fångläger i Guantanamo.

Nyligen fusionerade Aker Exploration dessutom med Det norske Olieselskab. Rökke fick ärigenom kontrollen detta bolag med omkring 30% av aktierna. Totalt finns därmed kanske 50 000 personer i bolag som kontrolleras av Rökke.

Kjell Inge Rökke har två gånger varit inblandad i skandaler som har med mutor att göra. Ena gången rörde det utbetalningar till den norske hälsoministern Tore Tönne. Efter stor uppmärksamhet i media och visat intresse från den norska polisens ekobrottsavdelning begick Tönne självmord i december 2002. Andra gången var 2005 då Rökke blev dömd till fängelse för att ha mutat den svenska skeppsinspektören Claes Erik Pallin. Han misstänks också ha anlitat elitsoldater för att spana på konkurrenter med tveksamma metoder samt för att ha hotat poliser och journalister.

Utöver detta menar en del att Kjell-Inge Rökke använt sig av betydligt värre metoder för att skapa sin rikedom. Som samarbete med den organiserade brottsligheten i sin verksamhet i Alaska och Sydamerika.

Rökke har också intressen inom fotbollen. Han har investerat stort i den norska klubben Molde och hade intressen i Milton Keynes Dons (tidigare Wimbledon FC) som han ägde tillsammans med Bjørn Rune Gjelsten. En klubb som flyttade från Wimbledon till Milton Keynes under omfattande protester från Wimbledons fans.

Kjell Inge Rökke har flera barn, däribland Kristian Monsen Rökke (1983-) som fått en del toppuppdrag i faderns företag, och Elisabeth Monsen Rökke. Alla barnen hör till de rikaste unga människorna i Norge

Läs mer: E24_1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, SVD1, 2, 3, DN.no1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, DB1, 2, 3, 4, 5, 6, BA, Ukeavisen, AP1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, NA24_1, 2, 3, VG1, 2, 3, 4, target=”_blank”>5, SA, Hegnar1, 2, 3, 4, AV, Forbes, NRK1, 2, Amnesty, TV2_1, 2, NRK, World Fishing, Nettavisen, RB, RT, ÖP, DI1, 2, UNT, SVT,

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Höegh – utflaggad norsk redarfamiljHerlin – borgarklassens ”diskreta charm” >>
Advertisements

2 Replies to “Rökke – fiskaren med mutor som verktyg”

Kommentarer inaktiverade.