Ghezali – inte terrorist, men spion?

Uppenbarligen har till och med de pakistanska myndigheterna gett upp hoppet om att kunna fälla Mehdi Ghezali och hans två vuxna medresenärer, Safia Benaouda och Munir Awad, för terrorism. Istället verkar det, enligt SVD, som om han förmodligen kommer att anklagas för spioneri. De tre svenskarna tog sig in i Pakistan via smuggelvägar och utan visum, de tre svenskarna vill tillsammans med andra åka till ett område där det krävs tillstånd för utlänningar att vistas. En spionerimisstanke verkar ju undrar sådana omständigheter mer plausibelt än terrorism som jag ser det.

Men samtidigt är det också helt orealistiskt, för vem skulle Ghezali spionera och varför skulle denne någon/dessa några/detta något välja ut en person som garanterat är känd för Pakistans och USA:s underrättelsetjänster. Det förefaller mycket otroligt och verkar faktiskt mest vara något som Pakistan försöker ta till när anklagelserna om terrorism inte ens håller i en pakistansk domstol.

Nej, den mest plausibla förklaringen till att det unga svenskarna hamnat där de hamnat är en kombination av fundamentalistiska religiös tro ihop med naivitet. De skanar egentligen större kunskap om omvärlden och är amstidigt uppfyllda av de är anhängare av den rätta tron. Jag har sett det hos ungdomar i frikyrkor, så det är inte nåt ovanligt.

Samtidigt finns det uppgifter om att Safia Benaouda och hennes två-årige son kan komma att släppas inom kort. Det är ju skönt, både för henne och hennes familj och släkt i Sverige. Något som dock förnekas av de svenska underrättelsetjänsterna Säpo och Must.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Olle

  Spionage och förberedelser inför terrordåd? Inte fy skam det heller egentligen.

  Killen kanske är trevlig, gullig och mysig och eventuellt inte en fundamentalist utan en fredsduva. Problemet för grabben är att han är till 100 % medveten om vad han gör och vad han har gett sig in på och eventuella konsekvenser. Han har kastat tärningen och förlorat igen. Precis som varje genomsnittlig yrkesbrottsling gör varje gång de begår ett brott, för även om det han pysslat med i Pakistan inte skulle rendera i något nämnvärt straff överhuvudtaget i Sverige så har han brutit mot Pakistans lag, och hur mycket vi än önskar stifta deras lagar så kan vi inte det.

  Sjävklart är det här en mediahändelse med tanke på alla insatser som gjordes för att få loss honom förra gången från Göran Persson och andra, och nu har killen på sin smuggelresa dessutom släpat med sig en ung tjej och ett barn till Talibanerna. Ingredienserna är finfina.

  Grabben gillar i alla fall äventyr. Det ska man inte ta ifrån honom. Är man djupt religiös så finns det 10 000 bättre ställen att besöka än ett totalförbjudet militärövningsområde som tillhör terrorister efter en servil inbjudan från än en ledare för världens värsta terroristgrupp. Tärningen är kastad.

 • Olle

  Tillägg: Man kan tacka nej till en inbjudan. Vanligtvis brukar det stå OSA på nedre delen av inbjudningskortet. Vilket betyder att den som bjudit in till festen vill ha svar om den inbjudne kommer eller inte. Grabben tackade ja.

  Är man manlig nog att bryta mot lagen så är man manlig nog att ta straffet. Visst kan man filosofera om lagar överhuvudtaget är något att ha. Jag skulle helst vilja leva i en värld där kärlek och respekt regerade, men människan är ett ondskefullt och blodtörstigt djur som tydligtvis måste hållas i schack av lagar som skapats av oss själva. Låt Pakistan ha sina egna lagar. De fyller säkert sin funktion där.

 • TB

  ”Nej, den mest plausibla förklaringen till att det unga svenskarna hmnat där de hamnat är en kombination av fundamentalistiska religiös tro ihop med naivitet.”

  Så kan det vara och då är nästa steg inte långt till att ansluta sig till talibanerna och deras väpnade aktiviteter.

 • Jag tror inte för en sekund att Ghezali är tillräknelig. Hur många år satt han inte på Guantanamo, och vad utsattes han inte för där?

  Kolla in de amerikaner som kom hem från Sydostasien efter år i fångläger. Inte heller de de friskaste äpplena i korgen om vi säger så.

 • Lars

  ”Nej, den mest plausibla förklaringen till att det unga svenskarna hmnat där de hamnat är en kombination av fundamentalistiska religiös tro ihop med naivitet.”
  Nåja, Ghezali är 30 år gammal och borde förstå att det faktiskt behövs ett visum för att få besöka Pakistan. Det är ju inte första gången han besöker landet ifråga, men säkert den sista. Hans val av sällskap gör inte saken bättre.
  Ghezali är både islamist och idiot. Det är den plausibla förklaringen. Den enda vettiga.

 • Pingback: Troligt att Ghezali torterats | Svensson()