Jugoslaviska gangsters bakom helikopterrånet?

Enligt Expressen kan det vara möjligt att jugoslaviska gangsters i en konstellation som ofta kallas ”Rosa Pantern-ligan” ligger bakom rånet mot värdedepån i Västberga. Tidigare ska samma grupp ha gjort sig skyldiga till spektakulära rån i bland annat Monaco, Tokyo, Paris, Dubai och Liechtenstein.

Gänget har gjort sig känt för spekatulra ädelstens och juvelstölder och rån samt en del rejäla rån för att skaffa pengar och fick sitt nman eftr en uppmärksammad juvelstöld i Mayfair i London:

The gang made its name in 1993 after stealing a £500,000 diamond from a jewellers in London’s Mayfair and hiding it in a jar of face cream, copying a tactic used in the 1963 Pink Panther film, tarring Peter Sellers as Inspector Clouseau, and earning the group its nickname.

The sophisticated members – all are said to speak several languages and travel on genuine passports issued to other people – have since carried out around 120 heists across the globe, including further thefts in London, as well as in Paris , Dubai , Geneva , Monaco and Tokyo .

Last year a court in Chambéry, south-eastern France, found three Serb members of the Pink Panthers guilty of robberies in Biarritz, Cannes, Courchevel and Saint-Tropez.

Boban Stojkovic, 35, and Goran Drazic, 35, were respectively handed down six-year and ten-year sentences.

The gang’s mastermind, Dragan Mikic, 33, who could be among the three alleged members captured on Saturday, was sentenced in absentia to 15 years.

Mikic, who is said to carry a .375 Magnum hand gun at all times, has been on the run since escaping via a ladder from a French prison in 2005, as accomplices peppered the compound’s watch tower with machinegun fire.

The Pink Panthers’ attention to detail led one criminologist describing their work as ”artistry”.

I sammanhanget är Dubai speciellt intressant då G4S dominerar säkerhets- och skyddsbranschen i det lilla emiratet. G4S är också det företag som skötte värdedepån i Västberga. Det brukar ju ofta krävas någon insider för att sådana spektakulräa rån som Västbergarånet ska kunna genomföras.

Intressant?
Bloggat: Trotten,
Borgarmedia: SVD, EX1, 2, 3, 4, AB1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements