SVT granskas redan

Två moderata riksdagsmän har tydligen blivit så upprörda över Sveriges Televisions rapportering och nyhetsbevakning att de vill skapa en statlig kontrollenhet av ett annat statligt organ, detta för att SVT tydligen varit så dominerat av socialdemokrater och andra vänstermänniskor att de blivit permanent vridna åt det hållet. Problemet med detta senaste förslag är att det är ett populistiskt och mediavidrigt förslag i samma still som Forum för Levande Historia, statlig kontroll och statlig historieskrivning.

Faktum är nämligen att precis som i historieämnet finns det massor med granskande studier av SVT, dess nyhetsrapportering, eventuell vänster eller högervridning och liknande. Det är det arbete som sker på våra universitet som ser till att dessa program granskas och analyseras och de analyser som presenteras där är betydligt mer ingående än det arbete som våra okunniga riksdagsmän verkar vara inriktade på. Att två riksdagsmän är såpass okunniga att de inte granskat den forskning som gjorts på området är pinsamt. Det är inte svårt att hitta både en och två uppsatser eller avhandlingar som berör SVTs objektivitet, bland annat rörande den påstådda vänstervridningen. Att många journalister har vänstersympatier betyder att urvalet förändras men den länkade studien visar bland annat på att partiska uttalanden och liknande är frånvarande från rapporteringen. Liknande studier visar på andra tendenser men faktum kvarstår – studierna finns. Det är bara att läsa dem.

Så, moderaterna vill att vi slösar mer skattepengar på att skapa en utredning som skall vara statligt styrd, för att göra någonting som våra universitet redan arbetar med. Bra användning av skattepengar? Politisk styrning av våra medier? Detta är inget annat än en populistisk attack för att vinna enkla missnöjesröster och för att försöka stärka opinionen för privatisering, ett politiskt motiverat uttalande.

Skitsnack, med andra ord. Granskningen är redan gjort, Jan R Andersson och Peder Wachtmeister behöver bara göra sig av med sin smutsiga populistiska retorik, men med tanke på hur Forum för Levande Historia används är väl chansen att de skulle göra det en mycket liten en.

Intressant?
Bloggat: Ett hjärta röttUtsikt från ett tak, Martin Moberg, Peter Andersson, Alliansfritt,
I media: EX, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Erik Svensson

  På ett sätt är det ju sant att SVT redan granskas, å andra sidan är det också sant att SOM-undersökningarna konsekvent visar att journalistkåren i allmänhet, och i de offentligt finansierade medierna i synnerhet, lutar kraftigt åt vänster. Alltså kan man ju med visst fog hävda att granskningen inte gett gott utslag nog, för vem granska den tredje makten? Janne Josefsson kommer väl knappast göra ett upprört inslag om vänstervridning i journalistkåren och förfasa sig över detta? Frågan måste hur som helst upp på bordet för det finns inget som irriterar mig personligen mer än att bli skriven på näsan vad jag skall tycka av ett gäng journalister vars lön jag betalar via TV-avgiften och som rätt genomgående inte granskar sig själva en tioondel så mycket som de granskar andra.

 • Thomas E

  Javisst måste farliga revolutionärer som KG Bergström (fd moderat kommunpolitiker), Janne Josefsson (röstar enligt egen uppgift på fp) och Lars Adaktusson stoppas. Enligt SOM undersökningen så lutar de flesta journalisters åsikter åt vänster, samtidigt verkar nästan alla ledarskribenter och inflytelserika politiska journalister ha borgeliga åsikter. Slutsatsen måste vara att alla barn och familjesidesredaktörer på alla tidningar i hela landet är vänsterpartister eller nåt ännu värre. Frågan är ju om de kan undergräva samhället på nåt effektivt sätt från dessa positioner, Jag tror du kan sova lugnt on natten Erik.

 • Kurt

  Granskningsnämnden för radio och TV består av sju ordinarie ledamöter och fyra suppleanter som alla är utsedda av regeringen för en period av tre år. Ordföranden och vice ordföranden är jurister med domartjänster i Högsta domstolen respektive Regeringsrätten. Övriga ledamöter kommer från olika verksamhetsområdet och har stor erfarenhet av frågor som rör samhälle, kultur och massmedia. Men man kunde ju tänka sig att nämndens granskning överförs till t ex Timbro?

 • Jag

  Skrota SVT helt och hållet. Var ligger det demokratiska i att jag skall tvingas betala tusentals kronor om året för att staten skall producera politiskt korrekt information ? Det är ju som att tvingas betala broavgift för Öresundsbron även fast jag aldrig åker där bara för att jag köper en bil. Helt barockt !

 • Pelle

  Vänstervridna journalister finns knappt idag.
  Om de finns så sitter de och skriver nyheter i kortform.
  Alliansen ÄGER helt ledarsidorna idag.
  Finns inte många vänstertidningar kvar.
  Därför borde SVT egentligen bli mycket mer vänstervridna för att kompensera.

 • Pa Z

  Kurt. Timbro, är det ett skämt eller menar du verkligen det? Är väl knappast en opartisk granskare.

 • Anders_S

  Pa Z: Jag är säker på att Kurt skämtar. Vad jag vet så är han starkt mot Timbro och liknande företeelser.

 • Martin Forsman

  Som (V)änsterväljare måste man glädjas åt att (M)oderata politiker visar prov på sån idioti och förföljelsemani. Det visar om inte annat att de känner att initiativet håller på att glida dem ur händerna. Får faktiskt riktiga Nordkorea-vibbar av detta.

 • Det är väl en jäkla skillnad mellan ledarskribenter och journalister som förväntas skriva/prata om nyheter på inrikes- eller utrikessidorna! Ledarsidor förväntar vi oss inte någon oberoende nyhetsrapportering av, det gör vi däremot (felaktigt) när vi tittar på Rapport eller läser utrikesrapporteringen i DN. Om det nu ska klagas över högervridna ledarsidor, bör påpekas att Sveriges alla kulturbilagor är rena vänsterpropagandaorgan. Oberoende nyhetsförmedling finns inte, vi bör således sluta låtsas. Var ärliga med de politiska utgångspunkterna i rapporteringen i stället så kan vi tittare/läsare själva välja vilka program vi vill titta på.

 • Pa Z

  Aha, skönt. Annars hade jag inte riktigt vetat vart världen varit påväg.

 • ”Ekonomi- och politikreportrar står långt till höger om resten av journalistkåren, visar ny rapport. De journalister som bevakar ekonomi och politik i de riksspridda Stockholmsmedierna står långt till höger om resten av journalist-kåren. Bland ekonomi- och politik journalisterna stöder en majoritet den borgerliga alliansen ‚Äì 26 procent är moderater och 23 procent folkpartister. Bara var femte är socialdemokrat.”

  http://www.dn.se/opinion/debatt/moderaterna-storsta-partiet-bland-samhallsjournalisterna-1.501065

 • Pingback: Lasses blogg ¬ª Galenpannor i Riksdagen()

 • Yo!

  Äh, kapitalismens fundament ifrågasätts aldrig på riktigt. Vad spelar det för roll om nu verkligheten skulle vara så att SVT var vänstervridet så spelar det ingen roll, sverige har stadigt vridits åt höger under mer än 20-år. Och: vänstervridet, från vilket perspektiv? Om dagens SVT skulle sättas att rapportera om folkpartiet anno 70-talet skulle de framstå som skogstokiga vänsterextremister.

  Varför klagar ingen om SVTs avsaknad av anarkoperspektiv? Jag vill se ett ”An-arkomi” varannat A-ekonomi. Det vore åtminstone kul.

 • Yo!

  Intressant att dethär kommer i nära anknytning med reinfeldts utbrott om att (S) skulle ringa runt till alla nyhetsredaktioner så att de på grund av detta ställer otäcka frågor till honom om varför han inte vill säga ngt klart om han tänker samarbeta med ([L]sD).

  Med tanke på att Carl Rove var och hälsade på (visade upp sig) på almedalen för något år sedan för att rådge dem om politisk strategi, man borde hålla sig uppmärksam på paraleller mellan republiknernas och (M)s mediestrategier. Eller ja, att de ens basunerar ut att de har samröre med en person som Rove borde väl väcka frågan om… sniffar de ofta lim?