Malmös ”jugoslaviska” maffiakretsar

I och med mordet på Petar Gruijc (också kallad Pera eller Pero Grujic) sommaren 2005 anses gangsterkriget i Malmö mellan olika kriminella nätverk, som K-falangen och M-falangen ha startat. Det uppges och anses att Petar Grujic hade en slags medlande roll mellan olika kriminella intressen och nätverk i Malmö. När han mördades inleddes istället en era av konkurrens mellan olika kriminella nätverk i Malmö. En del av dessa nätverk har klara kopplingar till Balkan och det forna Jugoslavien.

Petar Grujic hade bott i Sverige länge och startade omkring år 1980 en pizzeria i Malmö, Grujic Pizza och Spagettihouse vid Gustav Adolfs torg i Malmö. Den såldes emellertid redan efter en fem sex år. Efter det så anses det av många att han varit verksam som bulvan och medlare i gangsterkretsar:

Han var en oerhört snäll och vänlig människa. Enligt Mardell hade Grujic stora kunskaper om den kriminella världen. – Men det var inget han pratade om, säger Mardell. Medlade i konflikter – Han hjälpte ofta folk och medlade i konflikter mellan smågangsters. Han levde farligt. Förra sommaren var det mycket nära ett gangsterkrig i Malmö. Men Pero stoppade detta. Utan honom skulle det blivit ett blodbad, säger Mardell.

Det finns dock de som förnekar att Grujic skulle ha några som helst kopplingar till gangsternätverk. Men det är troligt att Grujic faktiskt hade kopplingar till kriminella gäng och nätverk då han följdes till graven av Hells Angels inklusive deras dåvarande president Thomas Möller. I boken Svensk maffia uppges att Pera Grujic var Dragan Joksovics man i Malmö och man kan därför tro att mordet på honom kan ha samband med mordet på Ratko Djokic i maj år 2003. Ratko Djokic var i sin tur svärfar till Milan Sevo, som av en del pekats ut som ”hjärnan” bakom Västbergarånet. Det nätverk som både Joksovic, Sevo och Grujic anses ha tillhört kallas i Svenska Maffia för Arkan-klanen. Kopplingarna till Hells Angels bekräftas också genom Petar Grujics förbindelse med ”maffians bankir”, bedragaren Torgny Jönsson, som ju också är kopplad till Hells Angels och dessutom till Milan Sevo.

Några månader innan Grujic sköts till döds på öppen gata i Malmö hade han också kidnappats och hotats:

Petar Grujic kidnappades på kvällen den 25 februari i år utanför bostaden i centrala Malmö. Han kördes i bagageutrymmet i en bil till en skog i Saxtorp. Där hotades han med pistolpipa i munnen. Ett skott fyrades också av intill hans huvud. Kidnapparna krävde att han några dagar senare skulle lämna 300 000 euro i en busskur i Rosengård. Grujic lämnade genom ombud enbart ett brev som förklarade att han inte var den rike man kidnapparna trodde. Den 26-årige man som hämtade kuvertet greps av polis. Mannen frikändes i tingsrätten från misstanken om medhjälp till grov utpressning. Hans förklaring var att han kommit till Sverige på falskt pass och skulle hämta ett kuvert med nytt pass som skulle hjälpa honom resa vidare. Polisen jagar fortfarande kidnapparna.

Året innan hade också en indrivare med kopplingar till de jugoslaviska gangsternätverken, Ivan Pantic mördats. Det är möjligt att Pantic också var polistjallare och då kand et vara en anledning till att han mördades. Men det var först år 2008 gangsterkriget i Malmö exploderade med en rad bombdåd, mordförsök och mord. Även om flera mord även skedde dessförinnan, bland annat på en 33-åring som utpekats som Petar Grujics efterträdare och som var aktiv inom den illegala spelklubbsvärlden. Vilket ju är miljön för ett av de jugoslaviska nätverk som anses ha varit/anses vara konkurrerande med Arkanklanen, nämligen nätverket kring den så kallade spelkungen Rade Kotur.

Riktigt hur Malmös gangsternätverk M-falangen, med bland annat den år 2009 dödade Mirtez Masovic som en ledande figur, och K-falangen passar in i detta är väl inte klart. Däremot är det helt klart är att gangsterkriget under tiden efter Grujics död resulterat i ett antal döda, däribland ett antal personer som kan kopplas till K- eller M-falangerna. M-falangen och K-falangen, med Valdet (Vali) Kupa, kan vara resultatet av en minskad kontroll över narkotikalangning och illegalt spel från gamla jugoslaviska nätverk och en ökad konkurrens mellan nya aktörer på dessa arenor. Helt klart är att kriget mellan de två falangerna och morden på folk från de gamla gangsternätverken har öppnat upp för nya gäng i Malmös undre värld, som Black Cobra och Lion Family.

K-falangen har för övrigt kopplingar till Brödraskapet Wolfpack, i vilket en storebror till den som misstänks för mordet på Mirtez Masovic är medlem. Storebrodern är i sin tur dömd för bombdådet mot åklagaren Barbro Jönsson i Trollhättan. Både K-falangen och M-falangen tycks på olika sätt ha kopplingar till mångmiljonrånet i Bröndby i Danmark år 2008. Både K-falangen och M-falangen, eller möjligtvis bara en av grupperna, uppges också ha haft bra förbindelser inom polisen, något som lett till en omplacering av en malmöpolis.

Om det senaste mordet och mordförsöket i Malmö har något med gängkriget som pågått så länge är oklart. Men en del tyder ju på att det kan vara ett gangstermord, även om polisen uppger att det troligen inte är gängrelaterat.

Läs mer: Sydsvenskan1, 2, 3, 4, 5, SKD, EX1, 2, 3, 4, 5, 6, KVP, SVT, Röda Malmö,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!