Kann Rasmussen – fönsterfamiljen

Kann Rasmussen är en dansk familj som äger företaget VKR Holding med omkring 17 000 anställda. Eller rättare sagt så ägs företaget av en stiftesle som kontrolleras av familjen Kann Rasmussen. En konstruktion som är mycket vanlig i Danmark och som används av de flesta danska finansfamiljer som exempelvis Due Jensen, McKinney Möller, Clausen, Kirk Christiansen och Lauritzen.

VKR Holding grundades år 1941 av Villum Kann-Rasmussen (1909-1993) som firman V. Kann-Rasmussen & Co med specialiteten takfönster. Företaget kom snart att tillverka en mängd andra produkter också, men det är fönstren med varumärket Velux som gjort företaget berömt.

Villum Kann-Rasmussen var en innovatör som uppfann många olika saker och tog ut en mängd patent, bland dem märks Aromatic kaffebryggare på 1960-talet och Velsit-möblerna på 1970-talet.

1971 tog Villum Kann Rasmussen initiativ till att bilda Villum Kann-Rasmussen Fonden och tio år senare bildades Velux Fonden af 1981. I Schweiz bildades Velux Stiftung och i USA, V. Kann-Rasmussen Foundation. Huvudägare i VKR Holding är Villum Kann-Rasmussen Fonden men de två bröderna Hans Kann-Rasmussen och Lars Kann-Rasmussen äger 10%.

Idag gör företaget fortfarande takfönster, men även andra typer av fönster (äger bland annat svenka Traryd Fönster och SP Fönster), solvärme- och solcellsanläggningar, ventilationsanläggningar och persienner, rullgardiner, markiser etc. Totalt har företaget idag cirka 16 000 anställda.

I styrelsen för VKR Holding sitter två familjemedlemmar, Lars Kann-Rasmussen (1939- ) (också i styrelsen för AP Möller-Maersk samt tidigare i Lego), son till Villum Kann-Rasmussen, och Jens Kann-Rasmussen, son till Lars Kann-Rasmussen.

I styrelsen för fonderna sitter Hans Kann-Rasmussen. Lars Kann-Rasmussen har ytterligare tre barn. Grundaren Villums barnbarn Lykke Ogstrup-Pedersen (numera Lykke Ogstrup Lunde), är journalist. Aino Kann-Rasmussen (1937-), som tidigare satt i fondstyrelserna är en syster till Lars och Hans.

När det gäller den US-amerikanska fonden sitter Hans Kann-Rasmussen och Anne-Margrete Ogstrup-Pedersen (syster till Lars och Hans), samt ur nästa generation Kristian Kann-Rasmussen, Julie Kann Wilson, och Astrid Kann-Rasmussen i styrelsen. I Schweiz sitter fanmiljemedlemmarna Anne-Margrete Ogstrup-Pedersen, Lene Kann-Rasmussen (fru till Lars Kann-Rasmussen), Lykke Ogstrup Lunde och Bodil Wälli Kamman i stiftelsens styrelse.

På våren i år, 2009, hamnade VKR Holding och Lars Kann-Rasmussen i rampljuset då företaget blev inblandat i en misstänkt bedrägerihärva:

Således er koncernen er anklaget for bedrageri, herunder adm. diretør Leif Jensen, som Lars Kann-Rasmussen har ansvaret for som bestyrelsesformand.I sidste uge rundede han et skarpt hjørne – 70 år. I næsten 40 år har han siddet langt inde i direktioner hos det familieejede firma, Velux, som hans far, Villum Kann Rasmussen, stiftede, og sidenhen i ejerselskabet VKR Holding, opbygget og i dag ejet af Kann Rasmussen-familien.

Dertil kommer en lang række bestyrelsesposter i store virksomheder, herunder A.P. Møller Mærsk, som han er stor beundrer af. Lars Kann-Rasmussen har modtaget Ridderkorset, og er en af erhvervslivets absolutte spidser, når det angår succes, milliardoverskud og velgørenhed. I 2007 omsatte VKR-koncernen, der har 16.000 medarbejdere, for 17,4 milliarder kroner og tjente 1,4 milliarder efter skat. Det gør Kann Rasmussen-familien til Danmarks anden rigeste familie. Lars Kann-Rasmussen er god for 3,5 milliarder kroner.

Men det velrenommerede firma og den »pletfri« Lars Kann-Rasmussen kan meget vel få ridser i lakken inden for den nærmeste fremtid, hvis det viser sig, at VKR-gruppen er involveret i bedrageri for et tocifret millionbeløb.

Läs mer: Berlingske1, 2, 3, Erhvervsbladet, BT1, 2, Business.dk, Börsen.dk, Ingeniören, HBS, DSD1, 2, Politiken1, 2, 3, NFÖ,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements
  1. Villum er ikke Lars’s barn. Lykke er journalist, ja, men arbejder paa TV2 finansnyhederne.
    Mvh. Julie Wilson

  2. Du har ikke rettet din information, som du ellers skrev du ville i december 2009.Jeg skriver ikke om virksomheder, hvor familien er aktiv. Jeg skriver i det hele taget ikke, jeg laver tv. Tak.

  3. Pingback: Cervenka påstår att det inte finns några riktiga kapitalister i Danmark | Svensson

  4. Pingback: Nordens största företag och de 15 familjerna | Svensson

  5. Pingback: Danmarks rikaste | Svensson