Hur danska parlamentariker borde agera vid Reclaim the Power

dk112När det var toppmöte i Köpenhamn förra gången, dvs 2002, förekom en inträngningsaktion likadan som den som ska äga rum i morgon, Reclaim the Power. Den aktionen genomfördes helt utan problem och utan våld. Den danska polsien tog det lugnt och aktionen bevakades och skyddades av danska parlamentsledamöter. Så vad Per Clausen från Enhedslisten och andra parlamentariker som vill värna demokratin borde göra är att delta i aktionen imorgon som parlamentaraiska sköldar gentemot polisens våld. Att detta är möjligt borde ledande personer i Enhedslisten vara medvetna om då de själva, som medlemmar i organsiationen Globale Rødder, organiserade motsvarande aktion år 2002:

En olydnadsaktion genomförs av Globale Rödder mot Bella center där toppmötet hålls långt utanför centrum på Amager. 700 personer masrcherar dit och bryter polisens avspärrning men stannar framför muren av polisfordon. Efter att ha förklarat att man brutit mot förbudet att gå in på förbjudet område säger man att målet att föra fram politisk kritik mot EU har uppåtts och aktionen tågar tillbaka till centrum utan att det av massmedia förväntade våldet uppstår.

I skrivande stund möts jag dock av rapporter från Köpenhamn som visar att motsvarande agerande från ett par danska partier kan vara på väg även denna gång. Det är bara att hoppas på att politiker kan ta vettiga uttalanden och dessutom uppträda som parlamentariska sköldar så att demonstrationen kan genomföras utan ytterligare våldsamheter från polisens sida.

Men det faktum att den svenske aktivisten (förmodligen med tyskt medborgarskap) Tadzio Müller gripits bådar inte gott. han har haft en ledande roll i planeringen inför Reclaim the Power och att han sitter fängslad kommer bara att skapa mer orolighetre och större risk för ordningsproblem vid Reclaim the Power-aktionen. Samma sak gäller även andra trakasserier mot Climate Justice Action, Climate Justice Now och Reclaim the Power. Det hela är samtidigt också ett allvarligt ingrepp i demokratin:

En skændsel mod demokratiet
Om det er denne udmelding, der ligger til grund for anholdelsen, står ikke klart, men politiet skriver i en pressemeddelelse, at Tadzio Müller bliver betragtet som organisator af demonstrationen i morgen.

Talskvinde Mel Evans er ikke i tvivl om årsagen til anholdelsen.

»Vi ser det som et forsøg på at slå enhver kritik ihjel og få kritikere af klimadebatten til at tie stille«, siger Mel Evans og tilføjer:

»Det er en skændsel mod demokratiet. Manden var akkrediteret til Bella Center og en del af den demokratiske debat«.

Intressant?
Borgarmedia: Sydsvenskan,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements