Hampodlingar avslöjade i Stockholm

Vid några polisrazzior i södra Stockholm för en månad sen upptäckte polisen en del odlingar av hampa för framställning av marijuana eller hasch. I sådana här sammanhang så brukar dock hampan benämnas med sitt latinska familjenamn, Cannabis, för att det ska verka mer kriminellt. Hampa kan nämligen odlas för tillverkning av snören också. Numera används sorter med små mängder av narkotiska ämnen för detta, men när jag var liten på 1960-talet och ung på 1970-talet odlades hampa med stort innehåll av narkotisk substans (THC) av helt vanliga svenska och danska bönder. Nån gång på 1970-talet förbjöds det dock om jag minns rätt (det där går ju att ta reda på, men det är inte så viktigt). Det odlades inte för framställning av hasch eller marijuana utan för framställning av hampsnöre. Nån stans odlas ju dessutom också hampan som används för att fågelfröblandningarna ska ha hampfrön i sig.

De oldingar som avslöjades hemma hos en skivproducent och några andra i södra Stockholm var dock inte avsedda för framställning av hampa för snören eller för hampfrön till fåglarnas vinterbord. De odlingarna var till för tillverkning av marijuana och/eller hasch för försäljning på den illegala marknaden som droger.

Sen tycker jag artikelförfattaren i SVD har fått något om bakfoten. Cannabis är numera den vanligaste drogen i landet skriver han. Men, men, hasch och marijuana har varit den vanligaste drogen i landet sen sent 1960-tal. Efter alkohol vill säga. Det har den inte blivit nu på senare tid. Men han kanske menar att marijuana (som polisen uppenbarligen kallar cannabis) är vanligare än hasch (som polisen verkar kalla cannabisharts)? Eller är han bara okunnig? Eller är det så att språkbruket ändrat sig rejält sen jag var ung då vi kallade marijuana för maja eller gräs och hasch för hasch eller brass?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Joel

  Språket har inte förändrats vad jag vet, och jag är ung nu. Dom enda som använder den terminologin är polisen. Varför dom gör det har jag verkligen ingen som helst aning om.

 • Bysen

  Hampaodling var vanligt fram till 1960 då USA tvingade igenom ett förbud i FN. Alla länder var inte så snabba att åtlyda det (Indien 1986) men som vanligt var svenskarna bäst i klassen.. Hampafabriken i Visby på Gotland stängde ner verksamheten 1961.
  Jag kände en farbror som jobbade där. Han berättade att de inte rökte hampan men alla lärde sig snabbt att ta sin lunchvila på ‘höskullarna’ vilket ledde till trevliga eftermiddagar på fabriken..
  Det finns en nedtecknad historia (kommer ej ihåg var) om en av öns präster som var ute på en cykeltur i skördetid. Han stannade vid ett hampafält fr att vila en stund och det hela slutade i en ‘uppenbarelse’… 😀

  • Anders_S

   Bysen: jag vet att det fanns odlingar i Danmark senare än i Sverige och det är väl därifrån jag kommer ihåg odlingar, men jag misstog mig uppenbarligen på ett decennium om när det försvann här. Sen har jag långt senare än så sett fält med hampa i Makedonien.

 • Bysen

  Anders: Ja men som du vet är vi alltid ‘duktigast i klassen’…tänk på excesserna runt FRA frågan t.ex. Listan kan göras hur lång som helst..Politiker och andra populistiska opinionsbildare i sverige har sällan något annan än halstarriga moralpinnar att komma med.
  I Sverige äger polisen narkotikafrågan och tillåts t.o.m. att verka som opinionsbildare vilket är helt sjukt och inte konstitutionellt riktigt. Polisen sitter inte på fakta annat än sin egengenererade brottsstatistik som de använder för att propagera och öka sina anslag (inte den enda myndigheten som gör tyvärr).
  Innan vi fick internet och fri tillgång till utländska medier så var det ju lätt att ‘äga’ den enda sanningen, idag är spelplanen omritad och det blir allt svårare att slå blå dunster i ögonen på folket, det gäller inte bara cannabisfrågan. En dag skall svenskarna inse att de är sära och sannerligen inte tongivande på internationella planet.

 • Bysen

  Ps. I makedonien kan du fortfarande finna detsamma… 😀

 • En polare var i Brasilien och var ute på en hike i djungeln med en släkting. När de pausade på en bar kom det fram en nisse och frågade om de inte var imponerade över storleken på hans plantor som de precis hade gått igenom…

 • Flash

  I Västergötland, kring Gudhem, såg jag för några år sedan fält på 20-30 hektar med hampa. Men det var troligen av den låghaltiga sorten. Hampa är en utmärkt fiber som man akn göra fina kläder utav, så det är fint att man legaliserat låghaltig hampa.