Polisen i New York – inte talibaner bakom bomben

Nån grupp av talibaner i Pakistan ska ha tagit på sig ansvaret för försöket till bombdåd i New York, men enligt polisen i  staden finns det dock inget som tyder på att sprängningsförsöket skulle ha något med muslimska terrorister eller talibaner att göra:

Law enforcement officials offered a more detailed description of the makeup of the failed car bomb found in Times Square on Saturday night, and said they were reviewing surveillance footage that showed a white man who appeared to be in his 40s walking away from the area as he looked over his shoulder and removed a layer of clothing.

[…]

No motive had been determined in the attempted bombing, and federal and local officials said there was no evidence to support a claim of responsibility issued Sunday by a Pakistani Taliban group that has a reputation for making far-fetched attempts to take credit for attacks.

[…]

Investigators were reviewing surveillance footage that showed an unidentified man walking away from West 45th Street, where the Nissan Pathfinder had been parked. The man was seen in Shubert Alley, which runs between 44th and 45th Streets, looking furtively over his shoulder and removing a dark shirt, revealing a red one underneath, officials said. The man then stuffed the dark shirt into a bag, officials said.

Om det verkligen är en talibangrupp i Pakistan som hävdar att de utfört dådet så handlar det snarare om inhemsk politik. Man vill visa sig handlingskraftiga mot den västerländska fienden. Men det mesta tyder på att inga talibaner eller extrema muslimer har med det hela att göra. Istället fungerar därmed talibanernas ”erkännande” som en del i propagandan mot islam och därmed kan det lika gärna vara någon säkerhetstjänst som agerat och släppt ”erkännandet” från en utpekad talibansk grupp.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • En liten synpunkt: Varför skriva ”extrema muslimer”? Finns det inte bättre ”titlar”, tex islamistisk extremist?

  • Anders_S

   Patrik: Ja man kan skriva muslimska fundamentalister också. Men vi skriver kristna extremhögern, och talibaner handlar om muslimsk extremhöger. Så det jag skrivit funkar också.

 • Johan L

  Tycker de är väl tidiga att göra ett sådant uttalande. Man får nästan intrycket av att de vet något som vi inte vet. De verkar ju vara säkra på att alla andra terrordåd är utförda av muslimer.

  • Anders_S

   Johan L: Ja, det är väl troligt att de vet en hel massa som vi inte vet. Exempelvis vem som är ägare till bilen.

 • Fundamentalist kan vara vad som helst från en pacifist till en terrorist. Dåligt begrepp. ”Islamism” är också ett gummiord som används på lite vem som helst. Också ett stolligt ord som saknar motsvarighet i andra religioner. Kristist? Judist? Hinduist? Extrem muslim är ett tydligt ord som alla inser vad det handlar om.

  Annars är det statistiskt sett mycket få terrordåd i USA som utförs av muslimer. Vid en granskning av alla liknande brott mellan 2002 och 2005 överträffades dessa av både latinamerikaner, vänstergrupper och extrema judar (judistiska extremister?),

  http://www.fbi.gov/publications/terror/terrorism2002_2005.htm