Fifflarna – Stefan Allbäck

Stefan Allbäck heter en före detta fotbollspelare och stark man i ÖIS som för närvarande är inblandad i en skandal i Göteborg. Den skandal som går under namnet muthärvan. Det rör sig om upprepade fall av misstänkt bestickning (utbetalning av mutor) i olika form till kommunala tjänstemän. Dessutom om felaktiga och eventuellt falska fakturor till Familjebostäder och Idrotts- och föreningsförvaltningen. Det är dock inte första gångan som Stefan Allbäck och han byggbolag förekommer i fiffelaffärer.

Stefan Allbäck har drivit sitt byggbolag, Stefan Allbäck Byggnads AB sen 1980-talet. Han har gjort desssutom ägnat sig åt fastighetspekulation i flera länder tillsammans med sin bror. 1990 hamdnade dock Stefan Allbäck i problem och förökte rädda situationen genom att skriva över allt på sin fru:

Vid en större fastighetsaffär 1990 skrev Stefan Allbäck på en revers i eget namn. Affären gick åt skogen och fordringsägaren krävde Allbäck på pengar. När han inte kunde betala begärdes han i konkurs.

Bouppteckningen i konkursen visade en brist på över 30 miljoner kronor.

Tillgångarna var främst familjens semesterhus två mil norr om Nice. Det hade byggts i början av 90-talet och värderades till drygt fyra miljoner kronor. Alla andra tillgångar, utom en släpkärra, stod skrivna på hustrun.

Konkursförvaltaren ville sälja huset på exekutiv auktion men en fordringsägare satte sig emot, och det gjorde även Stefan Allbäck under en period.

”Ingen ände syns på svårigheterna. Advokaterna i Frankrike staplar spetsfundigheter på varandra. Uthållighet och tålamod är nu nödvändiga dygder”, skrev konkursförvaltaren, advokat Torsten Rosell, i en halvårsrapport 1999.

”Procedurfrågor och tjuvinvändningar uppehåller målet i Paris”, skrev han tre år senare.

Vid sidan om konkursen förde Allbäck processer och förhandlingar med fordringsägarna.

I slutändan gick sonen Marcus Allbäck in med en hel del pengar för att rädda sin far. Han ska enligt uppgifter alltså ha betalat fler av fordrinsgägarna för att få slut på hela konkursaffären som drog ut allt mer över tid. Under tiden (14 år) som Stefan Allbäck varit förklarad i personlig konkurs så har han alltså inte formellt ägt det bolag som är inblandat i muthärvan.

Huset i Frankrike som figurerar i muthärvan har ägts av konkursboet och detta har inte fått några pengar i hyresbetalningar. Tjänstemannen från kommunen hävdar att han betalat hyra för huset när han bodde där och att det alltså inte är en muta.

Stefan Allbäcks Byggnads AB ägs på pappret av frun Maj-Britt Allbäck och Stefan Allbäck har bara varit anställd i företaget. Formellt med en blygsam lön.

Intressant?
Bloggat: Sambadefensiv, BaraBen,
Borgarmedia: AB, SVT, Idrottens Affärer, GT, EX1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,
Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements