Göteborg – Sveriges Chicago? Del 2

Jag har tidigare skrivit om att Västra Götaland och därmed främst Göteborgsområdet har en större andel mördade på grund av våld med skjutvapen än andra svenska storstadsregioner. Något som tyder på en större närvaro av kriminella gäng. Nu tycks statistik från polisen om antalet rapporterade skottlossningar visa på samma sak. I Västra Götaland rapporteras i stort sett en skottlossning per dag, vilket är i princip dubbelt så många som i Skåne och Stockholm. Då ska man också veta att Stockholms län har en befolkning som är betydligt större, en halv miljon fler än i Västra Götaland.

Nu behäftas sån här statistik med ett antal problem. Många rapporterade skottlossningar kan vara nåt helt annat, fyrverkerier, avgasknallar osv. Vidare tappas säkert rapporter bort och det finns säkert även andra orsaker av samma natur som påverkar antalet. Men felaktigheterna borde vara ungefär lika över de olika polisområdena/länen så det ska inte ha någn betydelse för slutsatsen att det är mer i Göteborg. Det hela bekräftar bilden av att Göteborg har fler kriminella gäng och dessutom större problem med dessa än andra storstadsområden i Göteborg.

Anledningarna till detta är säkerligen flera. Dels att en stor hamn brukar ha som konsekvens att det finns mer organiserad brottslighet då en hamn är införselplats för smuggelgods (narkotika, cigaretter etc). Vidare är Göteborg centrum för en verksamhet som utgör basen i en del kriminella nätverks verksamhet. Godsstölder.

Bidragande orsaker är också en större relativ fattigdom i Göteborg. Staden är fattigare än Stockholm och arbetslösheten är större. Klyftorna är större. Därmed blir möjligheterna för gängen att rekrytera större. Utsikterna för att få ett normalt jobb är mindre än i Stockholmsområdet och då ökar attraktiviteten i brottsligheten. Det blir ett trovärdigt sätt att tjäna pengar som verkar ge de möjligheter som det vanliga samhället inte erbjuder.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements