Fifflarna – Cevianmannen och Nordeamannen

Cevianmannen, eller Ossian Hellers (1972-) som han heter, har precis frikänts för insiderbrott, men dömts till fängelse för skattebrott. Han finner anledning till att fira trots att han ska in i fängelse två år. Något får mig att tro att han därför anser att hans tveksamma spekulerande och hans skattebrott var lönsamt, framgångsrikt och något hedervärt. Hur man nu kan tycka det när man just begått ett brott vars syfte är att låta andra betala för den skola man själv gått i, den skola ens barn ska gå i, den sjukvård man tar emot och det fängelse som Hellers nu ska sitta i.

På något sätt tycker jag det hela avslöjar en del av den moral, eller ska vi säga brist på moral, som fifflare och spekulanter lever efter. Men som skulle innebära ett sönderfallande samhälle om många levde med samma moral. Han menar dock själv att han inte fifflat utan bara varit en ”aggressiv spekulant”.

Att han kallas Cevianmannen beror på att han var en av finansmannen Christer Gardells närmaste män på riskkapitalbolaget Cevian Capital när han greps i april2007. Han åtalades för 23 grova insiderbrott från början av 2005 till och med april 2007 samt grovt skattebrott för att inte ha redovisat kapitalvinster på 17,6 miljoner för år 2005. Misstänks ha tjänat minst 93 miljoner kronor på de olagliga affärerna.

De andra som åtalades för brott i samma härva var:

Nordeamannen. Skriven på Lidingö. Född 1972. Arbetade på Nordea Liv & Pension när han greps i sitt hem den 16 april 2007. Åtalas för 21 grova insiderbrott mellan åren 2005 och 2007 samt grovt skattebrott för icke redovisade vinster på 28,5 miljoner. Misstänks ha tjänat minst 32 miljoner kronor på de olagliga affärerna. Vid husrannsakan i hans villa hittades närmare en halv miljon kronor som låg gömda i en bilbarnstol. Barndomskamrat med Cevianmannen.

Pokerproffset. Född 1971. Skriven i Vasastaden. Känd pokerspelare. Greps den 21 maj 2007 i samband med att han inställt sig till ett förhör. Åtalas för elva grova insiderbrott. Misstänkt ha tjänat runt 10 miljoner på affärerna. Har enligt misstankarna insiderhandlat efter tips från vännen Cevianmannen.

Carnegiemannen. Född 1974. Dansk medborgare. Greps i samband med förhör den 23 maj 2007. Åtalas för tre grova insiderbrott och betraktas som informatör i härvan. Han ska bland annat ha röjt insiderinformation till Cevianmannen om danska Østasiatiske Kompagni och det mexikanska luftfartsbolaget ASUR. Anställd på Carnegie fram till 2006.

Morgan Stanleymannen. Född 1973. Skriven på Östermalm. Greps den 13 juni 2008 på sin arbetsplats Morgan Stanley. Misstänkt för fyra grova insiderbrott. Lärde känna Cevianmannen under studieåren på Handelshögskolan. Misstänks ha läckt om ett antal kommande affärer till honom, däribland Nasdaqs intresse för OMX i april 2007.

Luxemburgmannen. Född 1968. Utvandrad från Sverige, sedan flera år bosatt i Luxemburg. Greps den 11 maj 2007 på arbetsplatsen, Nordeas kontor i Luxemburg. Misstänks för medhjälp till grova insiderbrott eftersom han ska ha hjälpt Nordeamannen att framställa insideraffärerna som legala affärer gjorda efter vanliga investeringsråd.

Nordeamannen heter egentligen Andreas Hofman (tidigare Müller) och var tillsammans med Cevianmannen huvudåtalad i rättegången. Han dömdes också för skattebrott. Hans inställning tycks vara den samma som Ossian Hellers (Cevianmannen). Han får behålla sin ihopspekulerade pengar och verkar tycka att ett kortare fängelsestraff är ett okej pris att betala för detta. Övriga 4 åtalade friades helt.

Pokerproffset är enligt uppgifter i media pokerspelaren (ex?) Ken Lennaárd och han har varit misstänkt för att ha hjälpt Ossian Hellers att föra ut pengar ur landet. Lennaárd har tidgare också erkänt att han fuskat i poker och dessutom planerat ett större fuskspel, något som upprört andra pokerspelare. Överhuvudtaget verkar det som om det förekommer en del mindre bra saker i pokerbranschen och flera spelar har upptaxerats vid olika tillfällen.

Carnegiemannen heter Karsten Storgaard, Luxemburgmannen Jan Felländer och Morgan Stanleymannen Magnus Kjellberg enligt uppgifter i tidningen Realtid och flera andra tidningar. Alla inblandade har personliga relationer till varandra sen länge:

Ossian Hellers och Andreas Hofmann är barndomskamrater. Karsten Storgaard och Ossian Hellers var tidigare arbetskamrater och Magnus Kjellberg och Ossian Hellers är goda vänner. Ossian Hellers och Ken Lennaard träffades första gången när de var 13 år, båda medlemmar i Wasa SK Schackklubb.

Enligt många bedömare visar detta att den svenska insiderlagstiftningen är harmlös och ofarlig. Den är luddig och tandlös samt borde göras om. Det kan inte var rimligt att man ska komma undan med den typer av affärer och handlingar som de sex åtalade ägnat sig åt:

Sedelbuntar gömda i barnstolar, kodade samtal över kontantkortstelefoner, kryptiska excelark – utredningsmaterialet från insideråtalet har blottlagt en mängd märkliga detaljer om de åtalades agerande, som sannolikt gjort att de – åtminstone i allmänhetens ögon – varit dömda förhand.

En del menar att lagstiftningen som den är idag och som nu tolkats av tingsrätten är helt meningslös:

Nordeamannen hävdade i tingsrätten att han använt sig av så kallad eventdriven strategi: ”Det är inget hittepå utan detta är en vedertagen strategi”. Men eventdrivna investerare med förståndet i behåll satsar inte 130 procent av kapitalet i en och samma aktie.

Att domstolen inte tagit större hänsyn till det huvudlösa handelsmönstret – huvudlöst om man inte sitter på insiderinformation – bådar inte gott för Ekobrottsmyndigheten.

Åklagare och utredare har under flera år kämpat för att domstolarna ska nöja sig med ett anmärkningsvärt köp- och säljbeteende plus en rad indicier som bevisning. Dagens besked från tingsrättens tyder på att de misslyckats.

Återstår för åklagarna att visa att misstänkta tagit emot specifik information och därefter gjort affärer. Det funkar om man hittar en styrelseledamot som dumpat hela aktieinnehavet i det egna bolaget inför en konkursansökan. Till exempel. Det funkar inte om man jagar insiderhandlare som kommunicerar krypterat via internet och har flera lager av depåer och förvaltare i olika länder mellan sig själva och affären. Inte med dagens metoder. Där är det bara att lägga ned.

Överhuvudtaget är det sällsynt med fällande domar i insiderhärvor. Delvis på grund av svårt bevisläge, delvis kanske på grund av svag lagstiftning och flata domstolar där de åtalades ofta höga sociala status gör att de går fria. Åtalet i härvan kring Cevianmannen och Nordeamannen har gällt ett stort antal misstänkta insiderbrott samt skattebrott:

Insidermålet omfattar värdepappersaffärer i ett tjugotal börsbolag, däribland välkända svenska bolag som Telia Sonera och Volvo. Affärerna har enligt åklagarna gjorts på basis av hemlig så kallad insiderinformation och har gett vinster på sammanlagt över 100 miljoner kronor.

Åklagarna krävde under slutanförandena i tingsrätten i februari att de huvudåtalade skulle dömas till ”kraftfulla” fängelsestraff. Samtliga åtalade har nekat till brott.

Åtalet har till stor del vilat på avlyssnade telefonsamtal som, enligt åklagarna, visar att de åtalade utbytt information om kommande, kurspåverkande händelser på börsen.

– Jag vet att det ska bli anbud på ett bolag på fredag, sade den så kallade Carnegiemannen till Cevianmannen i ett samtal i februari 2007.

I samband med gripandena våren 2007 hittade
polisen stora mängder kontanter, bland annat nästan en halv miljon kronor under stoppningen på en bilbarnstol hemma hos Nordeamannen.

5 av de sex åtalades för grova insiderbrott och  1 person för medhjälp till grova insiderbrott. Åtalet har i huvudsak omfattat affärer under perioden april 2005 – april 2007. De åtalade affärerna har skett via Luxemburg och Schweiz och gäller affärer i 23 bolag, de flesta nordiska. Handel har även skett med aktier i ett holländskt och ett mexikanskt bolag:

Till grund för åtalet ligger vad som sägs vara ”en mycket omfattande utredning där en avgörande förutsättning har varit förekomsten av telefonavlyssning.”

Totalt åtalas de sex för att vid 24 olika tillfällen, ett beteende som åklagaren kallar systematiskt, ha utnyttjat insiderinformation. Flera fall är kända sedan tidigare men bland nyheterna märks affärer i Lindex 2006.

De fall som de sex åtalas för är misstänkt olovlig handel i bland annat Visma (2005 och 2006), Metso (2005 och 2006), Lindex (2006), Volvo (2006), Telia (2006), Outokumpu Technology (2006), Skandia (2005), Østasiatiske Kompagni (2005).

Det bör nämnas att ingen av de i inlägget nämnda personerna är fällda för brott, förutom Ossian Hellers och Andreas Hofmann.

Läs mer: DN1, 2, 3, 4, 5, 6, VA1, 2, AV1, 2, 3, 4, GP, SVD1, 2, SVT1, 2, AB1, 2, 3, DPS, Fokus, SDS1, 2, 3, 4, DPS, RT1, 2, 3, 4, RT1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, Börsen,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 svar på “Fifflarna – Cevianmannen och Nordeamannen”

  1. Det är tragiskt att Sverige har nått samma nivå som Chicago på 20-talet – att ruffliga affärsmän inte kan dömas för sina egentliga brott utan bara för att inte ha betalat skatt på förtjänsterna av dem.

    1. Jan W: Samtidigt har vi i Göteborg också mer skjutande än i någon annan europeisk stad för närvarande. En skottlossning rapporterad per dag det senaste året. Det är lite Chicago över det också får man nog säga.

  2. Katastrof för EBM, insiderlagstiftning och i slutändan samhällsmoralen. Klart som korvspad att dessa fifflare skulle åkt dit och hade det varit i USA hade de åkt in på 15 år.

    Här skall det noteras att i jämförelse med domen i Parkeringsmålet (grovt vållande till annans död) som gav 1,5 års fängelse är det något som framstår som mycket skevt. Och då menar jag inte att Hellers & Co skulle ha ett kortare straff…

Kommentarer är stängda.