Hård kritik mot bordning av Ship to Gaza-konvojen

En israelisk militärutredning riktar enligt Jerusalem Post hård kritik mot den militärinsats som Israel utförde mot Ship to Gaza och som ledde till att nio människor mördades. De som planerade och ledde operatione kritiseras för att man förberedde insatsen dåligt och för att man inte lyssnade på Mossad. Kritiken må vara korrekt men är fullständigt ointressant.

Att Israel förberedde en olaglig aktion dåligt gör inte aktionen på något sätt mer försvarbar och inte heller hade det varit okej att angripa de fredliga hjälpfartygen om Israel förberett attacken väl. När man väl gjorde den olagliga och oacceptabla attacken på de fredliga hjälpfartygen kunde man dessutom låtit bli att skjuta. Jag har sett den svenska polisen hantera betydligt värre situationer än den som uppstod efter de första israeliska skotten på Mavi Marmara, utan att något skarpskytte bedrivits.

Israels blockad av Gaza och Israel attack på hjälpfartygen är det som ska kritseras. Huruvida Israel förberedde sin attack dåligt eller bra är faktiskt fullständigt ointressant och totalt irrelevant i sammanhanget.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Kosmopolit

  Värt att notera är att kritiken främst verkar bestå i att de inte tillräckligt hade förberett sig på att bli angripna våldsamma besättningsmedlemmar. Med andra ord vara deras misstag att de litade på Ship to Gazas påståenden om ickevåld.

 • Kosmopolit:
  Det verkar ju konstigt eftersom de besköt det turkiska fartyget innan de bordade det och att en av de döda dödades av en kula i huvudet innan någon av piraterna satt en fot på däcket. De flesta övriga som dödades sköts i ryggen eller bakhuvudet, flera av dem när de låg eller satt ner. Så vad dödsskjutningarna har för samband med försvaret av skeppet förstår jag inte alls.

 • lintan

  ungefär som att man gett ett gäng förorts göteborgare ansvaret att försvarar överklassvillor i norska skärgården – en villa arme som var helt oduglig till att göra någonting som helst vettigt. De förstod inte ens vad de satte de bordande soldaterna på, trots massiv info.

 • grodan boll

  Lustigt ändå, dagen innan bordningen påstod ju Israel att skeppen var fulla av terrorister som sjöng antisemtiska sånger och hyllade Allah. Nu påstår man att man var helt oförberedd på att möta ”väpnat” motstånd. Vad vapnen bestod av vet vi ju nu.. Mankells rakhyvel samt några järnrör, när soldaterna bar på skarpt laddade pistoler. Propagandamaskinen tuggar på, med andra ord…

 • Mr. Dubai

  Jag har fatt intrycket att detta endast ar en militarutredning av sjalva utforandet av operationen, dvs nagon form av ”lessons learned” liknande tillstallning i syfte att ta tillvara erfarenheterna infor framtida operationer.

  En annan civilutredning kommer att behandla de folkrattsliga aspekterna av sjalva operationen samt blokaden av Gaza.

 • lintan

  ja, visst är det lustigt, man skulle ju faktiskt lika gärna kunna driva tesen att Israel inte legitimt existerar som att protestera mot flottilja attacken. D.v.s alla protester, vare sig de är radikala eller humanitära inte betyder något, eftersom varken Israel eller deras vänner/anhängare lyssnar. Det är ju meningslöst att argumentera om det inte betyder något. Alla svar är ju givna. Däremot kan man ju alltid argumentera för att lära sig själv något. Jag vet inte, det hela verkar ju så dumt så jag vet inte? Är Israelerna helt korkade eller? Helt ärligt så blev jag så jävla arg. Jag vet inte varför.

 • Signerat: Konfliktens språk och nyspråk
  Posted: juli 14, 2010 by shiptogazamalmo in Uncategorized
  0

  I de TT-telegram som skickades ut igår och i förgår talas det försåtligt nog om att marinen kritiserats för att de inte förutsätt risken för väpnat motstånd. Implicit förstås det därmed att det vid kapningen av Mavi Marmara, skulle förekommit väpnat motstånd. Något sådant motstånd förekom inte. Våldet stod den israeliska militären för när de sköt för att döda 10 turkiska aktivister varav 9 dog omedelbart, och ytterliggare en avled på sjukhus nyligen. I al Jazeeras rapportering talas det istället bara om motstånd. Det är sant, det förkom motstånd mot kommandosoldaterna ombord – ett icke våldsmotstånd i syfte att avväpna kommandosoldaterna – något de inte förberett sig på.

  Slutsatsen måste bli att TT springer israelernas ärende genom ren naivitet och liberalt önskedrömmande: Världen vore en bättre plats om den israeliska marinen verkligen var ångerköpt: Om armékritiken i verkligheten hade riktat sig mot avrättningen av turkiska aktivister ombord på Marmara och mot kränkningarna av havsrättskonventionerna. Om kritiken verkligen varit hård istället för mild; om motståndet på Marmara vekligen varit våldsamt, så det gick att motivera morden på biståndsarbetarna.