Bergslagen får nytt liv

Bergslagen är fullt med nedlagda bruk och stängda gruvor. Men det ser ut att kunna bli en ändring på detta. Allt fler gruvbolag vill åter öppna gruvor i Bergslagen. Det handlar oftast om gamla välkända och nedlagda gruvor. I Dannemora i Uppland har gruvan redan färdigställts för ny brytning och man har brutit prover på malmen för att visa potentiella kunder och skrivit ett kontrakt med Arcelor Mittal.

Även gruvan i Grängesberg kan var på väg att öppna igen. Under många år var detta Sveriges tredje eller fjärde största järnmalmsgruva och det bolag (i slutet med namnet Gränges) som drev den blev Sverige första storföretag med verksamhet i hela världen och en egen järnväg.

När gamla och nya gruvor återigen öppnas i Bergslagen kan kanske områdets och gruvorterna snegatova utvecklingstrend vändas. Dte vore säkerligen trevligt för befolkningen i området.

Bolaget som öppnar järnmalmsgruvan i Dannemora heter Dannemora Magnetit AB och är detta dotterbolag till Dannemora Mineral AB.

Nordic Iron Ore AB vill öppna järnmalmsgruvorna i Håksberg och Blötberget. Ägare av sistnämnda bolag är Kopparberg Mineral 45%, Mineral Archelon 40.5%, 8.5% IGE Nordic, Linro 5.4% och SMS 0.5%. Kopparberg Mineral prospekterar också efter guld och köpte nyligen Lundin Mining Exploration.

Den sista järnmalmsgruvan som är påtänkt att öppna är Grängesberg. Bolaget som vill öppna denna gruva heter Grängesberg Iron AB och är dotterbolag till Roslagen Resources AB. Det sistnämnda bolaget äger också Dalia Mining AB som vill börja bryta koppar-silver-guldmalm i Dingelvik och eventuellt också i Stora Strand, bägge platserna i Dalsland.

Förutom i bergslagen så finns det också bolag som vill öppna nya järnmalmsgruvor i Norrbotten. Där är det ett nordiskt och lite större gruvföretag, Northland Resources, som vill öppna en järnmalmsgruva i Kaunisvaara. Bolaget tycks dock huvudsakligen ha norska ägare och projekterra också gruvbrytning i Finland och det stora gruvbolaget Outukumpu har en styrelserepresentant i Northland.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements