Ax:son Johnson i säkerhetsbranschen – Bevakningstjänst

Ett av Sveriges ledande vaktbolag och säkerhetsföretag är Svensk Bevakningstjänst AB, ett företag som ingår i Axel Johnson-koncernen (som också inkluderar Åhlens, Mekonomen, Servera, Novax och Axfood) som är ett familjeföretag, ägt av en av Sveriges verkliga storfinansfamiljer, familjen Ax:son Johnson. Bolaget har omkring 2 000 anställda och har såväl traditionella säkerhetsföretagsuppdrag som ronderande bevakning och stationär bevakning med väktare (även skyddsvakter på kärnkraftverk etc) såväl som ordningsvakter på krogar , larmcentral, skydd och analys samt parkeringsövervakning.

Svensk Bevakningstjänst grundades 1995. 1999 köpte Novax 40% av Svensk Bevakningstjänst och år 2006 förvärvade Axel Johnson AB hela säkerhetsföretaget. Under perioden från 199 har Svensk Bevakningstjänst bland annat köpt upp  Cesab AB, larmcentralen RLC, TeleTec 24, Duty Security och Parkab Övervakning. VD för företaget är Anders Lönnebo.

För den som tror att enbart små och halvskumma vaktbolag har ordningsvakter som beter sig illa och eventuellt också misshandlar folk så är någon eller några av de vakter som nu misstänks för misshandel i Göteborg ett bevis på motsatsen. Några eller någon av dem är nämligen anställda på Svensk Bevakningstjänst efter att tidigare ha varit anställda på ett mindre företag, Bevakningskompaniet (det företag som hade kontraktet för ordningsvakterna på de krogar där övergreppen ska ha begåtts). Svensk Bevakningstjänst sköter bland annat säkerheten vid ingångarna i nybyggda Rättscentrum i Göteborg.

Just Bevakningskompaniet har dessutom varit inblandat i skandaler med våldsamma vakter tidigare.

Läs mer: AV1, 2, SVT,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Svar på “Ax:son Johnson i säkerhetsbranschen – Bevakningstjänst”

Kommentarer är stängda.