Friskväderstorget – en felkonstruerad plats

På ena sidan av ett stort hus ligger spårvagnshållplatsen och bilgatan. Huset ligger dessutom så högt över spårvägen och så långt ifrån bilvägen att det inte finns nån koppling mellan dem. Sådant skapar en öde, folktom och ogästvänlig miljö. En otrygg miljö.

På andra sidan det stora huset ligger Friskväderstorget. Utan egentlig kontakt med området där många måste röra sig och där det finns mycket biltrafik. Det blir då ingen naturlig plats att samlas eller vistas på. Det blir därmed en öde, folktom och ogästvänlig plats som framförallt på kvällarna känns otrygg och otrevlig. En otrygg miljö.

Hela miljonprogrammet i Göteborg är fullt med den typen av torg och platser. Felkonstruerade, misslyckade. Kortedala Torg, Guldhedstorget, Dr Fries Torg, Vårväderstorget, Wieselgrensplatsen, Axel Dahlströms Torg, Opaltorget, Länsmanstorget, Rymdtorget, Komettorget med flera. Folktomt, öde, otryggt, felaktigt.

Det räcker inte med mer ljus (även om det är bra) för att göra den typer av platser bättre och tryggare. Det krävs mycket större insatser. För de behöver konstrueras om i grunden. Det gäller också Friskväderstorget.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Fredrik

  Det är inte folktomt på Friskväderstorget, framförallt inte kvällstid. Muren vid affären är då samlingsplats för en grupp yngre män som kastar glåpord och sten efter polisen och som i största allmänhet visar upp en attityd om att ”Det här är vårt torg! Vad fan gör du här svenne?”

  Missförstå mig inte nu. Det här har ingenting med rasisim att göra utan är bara en beskrivning av hur det faktiskt ser ut på platsen. Jag har bott ett stenkast från torget i drygt sex år och brukade handla i affären. Jag, som du, har ett intresse av att öka tryggheten för oss alla och skulle därför vilja fråga följande eftersom jag av ditt inlägg kan utläsa att du anser att problematiken bygger på dels ett systemfel i största allmänhet och dels ett fel i själva byggnadskonstruktionen/planeringen i fråga:

  -Om du fick fria händer att ändra efter eget huvud, hur skulle du då vilja att torget såg ut? Vilka i dagsläget praktiskt genomförbara och någorlunda ekonomiskt försvarbara förändringar anser du skulle krävas för att uppnå det vi i slutändan vill uppnå, d.v.s. en tryggare plats för allmänheten? Och slutligen: Vilka garantier finns det för att dessa förändringar fullt ut genomförda verkligen löser den problematik som de facto finns på platsen?

  • Anders_S

   Fredrik. Jag har redan föreslagit förändringar kring Länsmanstorget, Guldhedstorget med flera platser. Samma saker skulle kunna göras vid Friskväderstorget.
   http://www.zaramis.nu/blog/2010/09/29/bygg-for-sakrare-stad-bygg-bort-den-otrygga-tomheten/
   http://www.zaramis.nu/blog/2009/05/30/fortata-guldheden/
   http://www.zaramis.nu/blog/2009/06/02/vad-kravs-for-att-bergsjon-ska-bli-battre/

   Bebygg nuvarande Friskväderstorget. Lägg ett nytt torg nere vid stora vägen, på bägge sidor omd en, med affärer och verksamhetslokaler smat möjligehetr att stann bilen direkt utanför affäreran, på gatan. Bygg alltså upp en riktig stadsgata med stadtorg istället för en biltrafikled skiljd från torget. Mer hus, mer bebyggesle, färre grönområden , inga planskilda korsningar, ing baksidestorg.

   Jag har de senaste åren jobbat sent på spårvagnar och bussar, mycket sent, med trafikundersökningar. Jag har aldri g oberveraterverat något annat än att Friskväderstorget är folktomt när jag på kvällarna ätit där. Just folktomheten är attraktivt för en typen av ungdomsgäng du beskriver och det är därför de uppehåller sig där. Jag tillhörde själv ett sådnat i tonåren så jag vet vad jag pratar om

 • Vert verité

  Nu består ju inte hela ungdomskåren av sysslolösa gäng, men de sysslolösa behöver givetvis vettiga saker att göra istället för att bara bröta omkring. Kulturaktiviteter är en bra medicin som är stärkande och oerhört meningsfull. Det är där som investeringar behöver göras. Skulle skapa många jobb också åt de högutbildade, men i dagens läge några av de lägst stående klassmässigt, kulturarbetarna.

  Angående tomma ytor och grönområden. Det behövs platser som inte är bebyggda eller kommersialiserade. Stadens mellanrum är viktiga och är väl inte bara till för kriminalitet(?). Alltså att bygga bort kriminalitet tror jag föga på. Får en känsla av klaustrofobi när du talar dig varm om förtätning och bortrensning av grönområden. Nog för att det finns urbota tråkig och korkad stadsplanering på många platser i Göteborg och jag har inget emot tät bebyggelse i allmänhet. Men sk. wasteland är något av det vackraste som finns. Och grönområden som inte är strikt ordnade i parkform är också mycket viktiga för välbefinnandet och de måste också få finnas inom stadens gränser. Som samhällsmedborgare måste det väl ändå finnas sådana fria områden där inte det privata ägandet av marken är utmätt på varje kvadratcentimeter? Annars är man verkligen fast i att lalla omkring mellan shoppingcenters och vara duktiga konsumtionsmedborgare.

  • Anders_S

   Vert verité: En bergknalle eller gräsremsa mellan en väg och en spårväg är vakren wasteland, vackert eller användbart. Gönrområden som exempelvis Mossen, Jakobsdalsskogen, Överåsberget, Johannebergs utsiktsplats etc är en helt annan sak och värda att ha kvar. men det är inte vad som fisn vid Friskväderstorget. Det finns en trafikapparat som inte har mänskligt skala och ett torg som ligger åt fel håll. Det är inget mellanrum, utan två öderum.