Kunde polisen ha stoppat Västbergarånet?

Eventuellt kunde man ha gjort det. Det finns en del som menar att man kunde gjort det. Bland annat en del ansvariga på säkerhetsföretaget G4S som menar att polisen gick in i depån alldeles för sent. Och menar att om olisen had gått in tidigare så hade rånarna aldrig kommit iväg med pengarna. 39 miljoner som fortfarande är försvunna liksom en del av rånarna.

Men det hade inneburit risk för polisers liv och lem och eventuellt fara för någon slags gisslansituation. Det senare menar dock G 4 S säkerhetschef Johan Petersson och kammaråklagare Leif Görts inte kunde inträffa. Frågan är hur åklagaren egentligen kan bedöma det i efterhand. Det verkar ytterst tveksamt om han överhuvutaget kan uttala sig om just det.

SIn vana trgen så slog polsien sönder både det ena och det andra på sin väg in i lokalen. Istället för att öppna en öppen dörr slog man sönder den osv. På nåt sätt känns det som om polisn är i behov av smartare piketpoliser som inte nödvändigtvis måste ha sönder grejer och hota folk i onödan (som i samband med bombhotet i Göteborg). Ansvarigt befäl för den aktuella insatsen, Christian Agdur, menar dock att allt gick bra och som det skulle.

Bra och som det skulle? 39 miljoner borta. Många av rånarna fortfarande fria. Och poliserna var våldsammare än vad som behövdes då ju rånarna faktiskt inte längre var kvar är polisen gick in. Å andra sidan så var det kanske vettgt att vänta med att gå in. pengar är ju faktiskt inte viktiga i jämförelse med människoliv.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements