Det handlar om grundläggande rättsäkerhet – Assange och våldtäkter

När diverse vänstermänniskor i samband med fallet Julian Assange går ut och säger att man inte på något sätt får ifrågasätta en våldtäktsanmälan så ger man sig på den grundläggande rättsäkerhet man har rätt att kräva i ett samhälle.

Det är kanske inte helt förvånande att företrädare för ett ungdomsförbund (Ung Vänster) och ett parti (Vänsterpartiet) med stalinistiskt ursprung (partiet bildades 1929 genom en minoritetsutbrytning ur Socialistiska Partiet på en direkt order från Stalin och Komintern) inte har så mycket till övers för rättsäkerheten. Stalinistiska traditioner (om än inte stalinistisk politik hos vänsterpartiet idag) och rättsäkerhet känns ju inte direkt som två förenliga storheter.

Mer förvånande är det att socialdemokraterna på Dagens Arena ifrågasätter den grundläggande rättssäkerhetsprincipen att en anklagad person är oskyldig till motsatsen kunnat bevisas. Något som också måste gälla i våldtäktsfall inklusive fallet med misstankarna mot Julian Assange.

Det betyder i konkreta ordalag att anmälningar om brott kan och ska ifrågasättas. Även när det gäller våldtäktsanmälningar. Detta innebär dock inte att man tar ställning i själva skuldfrågan. Det är det upp till domstolen att göra. I fallet Julian Assange så innebär detta att så länge han inte är dömd ska han betraktas som oskyldig. Det är grundläggande rättsäkerhetsprinciper.

Att göra detta betyder dock inte att Julian Assange är oskyldig till våldtäkt. Men det är inte upp till oss att avgöra om han är skyldig eller inte, utan upp till domstolen. Anmälan mot Julian Assange är allvarlig och ska också betraktas som allvarlig. Den måste tas på allvar och en ordentlig förundersökning genomföras. Just nu finns det goda möjligheter att genomföra ett förhör av Julian Assange där han sitter på häktet i London. Jag hoppas att åklagaren tar tillfället i akt.

Som Erik Svensson på bloggen Biology and Politics skriver handlar dessa vänstermänniskors (Dagens Arena, Ung Vänster och vänsterpartisten Josefin Brink med flera) agerande kanske framförallt om slarvigt formulerad feministisk antivåldtäktsretorik. En slags ryggmärgsreflexer som slår fel.

Läs också:

Intressant?
Media: ETC, Fria, Kildén & Åsman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements