Storbritannien finns med i Europols rapporter och Ranstorps lögner

I en artikel om terrorism i Europa konstaterar DN att muslimskt motiverad terrorism är ovanlig. Samtidigt låter man Magnus Ranstorp återigen sprida falska uppgifter om att Storbritannien inte finns med i Europols rapporter. Storbritannien finns med i rapporterna, men inte i tabellmaterialet då rapportering från landet inte sker enligt samma riktlinjer som resten av Europa. I stort sett alla terrordåd som begås i Storbritannien handlar om separatism, om Nordirland:

The Member States of the EU continue to be exposed to a serious threat from Islamist, ethno-nationalist and separatist, as well as from left-wing and anarchist terrorism. However, the overall number of terrorist attacks in all Member States in 2009, excluding the United Kingdom (UK), decreased by 33 % compared to 2008 and is almost half of the number of attacks reported in 2007. For 2009, six Member States reported a total of 294 failed, foiled or successfully perpetrated terrorist attacks, while an additional 124 attacks in Northern Ireland were reported by the UK. Thirteen Member States, excluding the UK, arrested a total of 587 individuals on suspicion of off ences related to terrorism, a figure which marks a decrease of 22 % in comparison to 2008 and of about 30 % to 2007. The majority of arrests were carried out on suspicion of membership of a terrorist organisation. Other arrests were made for attack-related off ences which include the preparation of attacks, propaganda, financing of terrorism and facilitation.

[…]

In the UK, Irish Republican and Loyalist groups in Northern Ireland, principally the RIRA (Real Irish Republican Army) and the CIRA (Continuity Irish Republican Army), increased the number of terrorist attacks and killed two soldiers and one police officer.

[…]

In 2009, 237 attacks were claimed or attributed to separatist terrorist organisations in France and Spain, while a further 124 attacks were carried out in Northern Ireland (UK).

[…]

In Ireland, 31 individuals were arrested for off ences related to separatist terrorism. The vast majority of the individuals were arrested for membership of terrorist organisations such as the CIRA, RIRA and the INLA (Irish National Liberation Army), or for possession of arms and explosives.

[…]

A total of 124 attacks were carried out by Irish Republican and Loyalist groups in Northern Ireland. In 2009, there was an increase in the number of attacks by terrorist groups, principally the ‘Real’ IRA (RIRA) and the ‘Continuity’ IRA (CIRA). In March 2009, two soldiers and a police offi cer were murdered. During the year, there were also other attempted attacks on members of the security forces and the public.

Dvs, alla terroristattacker i Storbritannien (UK) under 2009 utfördes nordirländska separatister. Inget var muslimskt motiverat. Skulle Storbritannien tas med i tabellerna så skulle alltså separatism som orsak till terrorism bli än mer dominerande i Europa. Detta hade journalisten i DN (Jenny Stiernstedt) också kunnat läsa sig till och därmed kunnat låta bli att publicera Magnus Ranstorps islamofobiska lögner. Magnus Ranstorp är en uppenbart oseriös så kallad expert. Han har en politisk agenda och han ljuger dör att för ut den. Det tycker jag är helt uppenbart. DN borde inte sprida hans lögner vidare. Storbritannien finns i Europols rapport, tas deras siffror med så ökar den separatistiskt motiverade terrorismens andel av terrordåden i Europa. De muslimskt motiverade fortsätter att vara i stort sett osynliga.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4, GP, SVD, HD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

9 Replies to “Storbritannien finns med i Europols rapporter och Ranstorps lögner”

 1. Statistik går alltid att ljuga med, vända som du vill. Hade DN (jag slank hit från DNs artikel) velat hade de kunnat göra stor sak av att ”20 % av alla gripna för terrorbrott är islamister!”. Istället framställs det som om det inte finns islamistisk terror i Europa. Som sagt, allt går att framställa med hjälp av statistik.

 2. Ranstorp påstår ju bland annat att 235 personer i Storbritannien har blivit dömda för islamistisk extremism gällande terrorelaterade aktiviteter. Har du på fötterna för att motbevisa honom eller tycker du att den siffran är marginell?

  1. Siffran är vad jag förstår korrekt. De är dock inte dömda för terroristbrott då inga sådana har begåtts (Hans siffra kommer från Europols rapport)

 3. Har du någon aning Svensson hur ”terroristbrott” definieras enligt Europol? Med tanke på det väldigt stora antalet separatistrelaterade terroristbrott verkar det osannolikt att det rör sig om bomber eller dylikt. För då skulle det smälla flera gånger om dagen i Spanien, och dö en väldig massa människor.

   1. Det har jag förstås gjort. Försökte bara provocera fram en tanke, men det var naturligtvis naivt av mig att tro att du skulle gå på en så lätt fint. Försöker med den här då: Den allra största delen av i rapporten registrerade terroristbrott i Spanien och Frankrike består av vandalism. Om andra fall av vandalism pga socialt missnöje, t.ex. bilbränder, skulle betecknas som terrorism, hur många muslimska terroristbrott skulle då registrerats i Frankrike? I Sverige? I Rosengård?

    1. Okej wot. Det finns problem med den här typen av statistik. Det blir lite godtyckligt. Men man kan knappast säga att ett brott är muslimskt motiverat bara för att en muslim har utfört det. Däremot om det är utfört på grund av orsaker som går att finna i islam eller nån variant av islam. Dåd som utförs av irländska gangsters i London är inte heller nationalistiskt motiverade terrorbrott om nu sådana brott skulle ha klassats som terrorbrott. Det går att skilja orsak och verkan åt.

Kommentarer inaktiverade.